Με την ιδιότητα του Γραμματέα του τομέα Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής παρέστη σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρης, με θέμα τον κορωνοïό και τις επιπτώσεις του στον Τουρισμό, ο Τ. Υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, στις 9/3/2020 στο Υπουργείο Τουρισμού.

Στην σύσκεψη όπου παραβρέθηκαν οι Τομεάρχες Τουρισμού όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, ο Υπουργός κ. Θεοχάρης παρέθεσε αρχικώς στοιχεία του Μαρτίου σε σχέση με τις αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθ. Βενιζέλος που παρουσίασαν αισθητή μείωση και ανέλυσε τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την οικονομία της χώρας σε σχέση με τον κορωνοïό.

Γιώργος Νικητιάδης, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Νικητιάδης, τοποθετούμενος στην σύσκεψη εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο τουρισμός θα υποστεί πρώτος σημαντική ζημιά από την εξάπλωση του κορωνοïού και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα από την κυβέρνηση στα μέτρα που θα λάβει, στον τομέα του τουρισμού.

Ο τ. Υφυπουργός, πρότεινε αφενός να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για την πορεία του ιού, αφετέρου η πολιτεία να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν στην στήριξη του τουρισμού μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί με τις θέσεις εργασίας στον χώρο του τουρισμού τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να επιτραπεί να πληρώνουν πρώτοι το κόστος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά και στις μεγάλες δυσχέρειες ρευστότητας που θα αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Νικητιάδης, πρέπει να κατανοήσει τα ειδικότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και να επιδιώξει να πιεστούν οι Τράπεζες τόσο για να διευκολύνουν στις αποπληρωμές τους οφειλέτες –πελάτες τους, όσο και στο να μειώσουν δραστικά τα επιτόκια δανεισμού χορηγώντας κεφάλαια κίνησης αυτή τη δύσκολη περίοδο που μπορεί να προκύψει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη σύσκεψη ο κ. Νικητιάδης δήλωσε:

« Ο κορωνοïός, ήδη προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Ο τουρισμός, φοβάμαι ότι θα είναι το πρώτο θύμα του κακού αυτού που μας βρήκε. Η κυβέρνηση γνωρίζει την τεράστια συμβολή που έχει ο τουρισμός στην οικονομία της χώρας μας. Αποτελεί μονόδρομο να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη του τουρισμού τη δύσκολη αυτή περίοδο που έρχεται. Ας ελπίσουμε ότι γρήγορα θα ξεπεραστεί το θέμα του κορωνοïού, αλλά πρέπει και να επαγρυπνούμε για να μην διαταράξει, ό,τι χτίστηκε τα τελευταία 10 χρόνια στον τουρισμό μας. Οι Tour Operators, που και αυτοί θα πληγούν, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να βγάλουν τα σπασμένα, πρώτα από εμάς ζητώντας διαρκώς προσφορές και εκπτώσεις το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει ως στήριγμα του τουρισμού αυτή την περίοδο».