Στο παλαιό λιμάνι στη ΣΥΜΗ, έβγαιναν και έμπαιναν επί δεκαετίες όλα τα  οχήματα του νησιού. Η επιβάρυνση της κυκλοφορίας ήταν απερίγραπτη, η δε ζημιά στο νησί ανυπολόγιστη. Πρόσφατα αποφασίστηκε και εκτελέστηκε η κατασκευή μιας νέας προβλήτας πρυμνοδέτησης σε απόσταση περιμετρική από το παλαιό λιμάνι περίπου 2 χιλιόμετρα.

Πάνω από την νέα προβλήτα πρυμνοδέτησης φαίνεται ο περιφερειακός δρόμος διαφυγής των οχημάτων. Φωτό: Γιάννης Ηλ. Μανωλάκης

Κάτι αντίστοιχο με τη θέση Βρόντη που προτείνεται.

Στη νέα προβλήτα αμέσως μετά την αποβίβαση, οδηγεί τα οχήματα εκτός πόλης μέσω του δρόμου με την μπλε χάραξη στο σχέδιο.

Δηλαδή απελευθερώνει πλήρως το κέντρο της πόλης απο βαρέα και ελαφρά οχήματα.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην αναχώρηση.

Στη φωτογραφία αυτή φαίνεται σήμερα ένα μικρό σχετικά κρουαζιερόπλοιο που προσέγγισε στο παλαιό λιμάνι της Σύμης για αποβίβαση επισκεπτών. Φυσικά δεν αποβιβάζει οχήματα. Φωτό: Γιάννης Ηλ. Μανωλάκης.

Οι δε κινήσεις του πλοίου για πρυμνοδέτηση είναι πλέον πολύ εύκολες και ο χρόνος παραμονής ελάχιστος (διευκόλυνση του καπετάνιου και των ναυτιλιακών εταιρειών)

Το δε κόστος της προβλήτας αυτής ήταν περί τα 5-6 εκ.ευρώ.

Τόσο απλό έργο με κόστος 5-6 εκ. ευρώ. Φωτό: Γιάννης Ηλ. Μανωλάκης.

Επιπλέον ορισμένα κρουαζιερόπλοια μικρά σε μέγεθος προσεγγίζουν το παλαιό λιμάνι και σήμερα, οπότε οι επισκέπτες έχουν άμεση πρόσβαση στα καταστήματα.

Τα κρουαζιερόπλοια αυτά όμως δεν αποβιβάζουν οχήματα. (photo).