Λένε ότι η σιωπή είναι χρυσός.

Πολλές φορές αυτή δυστυχώς εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Για να μην θεωρηθεί ως τέτοια και με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά την κατασκευή του σφαγείου της Κάσου και αναφέρει επί λέξει ότι «Τίποτα δεν έγινε γι’ αυτό τα τελευταία 10 χρόνια». Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα αναπαράχθηκαν από παράγοντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αυτό φανερώνει αν μη τι άλλο έλλειμμα στοιχειώδους πολιτικής δεοντολογίας. Επειδή τα συγκεκριμένα 10 τελευταία χρόνια υπηρετήσαμε εμείς την Κάσο ως Έπαρχος και ως Δήμαρχος θα θέλαμε να σημειώσουμε για τη σωστή ενημέρωση του κοινού και για την αποκατάσταση της αλήθειας τα παρακάτω.

Κατ’ αρχήν θεωρήσαμε ότι η κατασκευή του σφαγείου ήταν ένα έργο απαραίτητο για το νησί και ένα καθολικό αίτημα από μία μεγάλη, και όχι μόνο, επαγγελματική ομάδα της Κάσου, όπως αυτή των κτηνοτρόφων.

Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στη συνεργασία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου – Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου και Δήμου Κάσου από το 2008 με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου από τον Δήμο στον οποίο θα στεγαζόταν το σφαγείο. Αυτό έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια και με τον αείμνηστο τότε Δημοτικό Σύμβουλο Κάσου Μανώλη Μαστρομανώλη να παίζει σημαντικό ρόλο. Υπεγράφησαν τα συμβόλαια και μετά από 3 άγονους διαγωνισμούς ανατέθηκε απευθείας η εργολαβία στην κοινοπραξία «Συμβουλίδη – Μωϋσιάδη» και με συγχρηματοδότηση 380.000 € (200.000 Νομαρχία και 180.000 Δήμος). Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 2009 και η προγραμματική σύμβαση Δήμου – Νομαρχία υπεγράφη τον Αύγουστο του 2010. Το Οκτώβρη του 2012 κηρύχθηκε έκπτωτη η ανάδοχος κοινοπραξία επειδή αθέτησε τα χρονοδιαγράμματα. Συντάχθηκε νέα μελέτη προϋπολογισμού 609.000€.

Μετά τον Μάρτιο του 2014 υπεγράφη μετά από διαγωνισμό σύμβαση με την εταιρεία «Περσελής Κωνσταντίνος & Σία Ε.Ε.» με ύψος 446.000,54 € (μετά την σχετική έκπτωση) για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου από την Π.Ν.ΑΙ. Όταν εμείς ως επαρχιακή και ως δημοτική αρχή παραδώσαμε την 1η Σεπτεμβρίου 2014 είχαν ολοκληρωθεί ήδη η εκσκαφή της θεμελίωσης, χωματουργικά, τόσο τα κτισίματα όσο και τα σοβατίσματα του σφαγείου καθώς επίσης εξασφαλίσθηκε μέρος του εξοπλισμού.

Όπως αντιλαμβάνεστε το έργο ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής, παρ’ όλες τις γραφειοκρατικές δυσκολίες (ιδιοκτησιακό, αρχαιολογία, τροποποίηση αρχικής μελέτης, στατική – αρχιτεκτονική που ήταν απαίτηση του ΣΧΟΠ) και κατασκευαστικές δυσκολίες (παρατάσεις εκτέλεσης έργου, έκπτωση αναδόχου, σύνταξη νέας μελέτης). Άρα λοιπόν αυτά που αναφέρονται περί δήθεν απραξίας μας τα τελευταία 10 χρόνια καμμία σχέση δεν έχουν με την αλήθεια. Ζητάμε τον στοιχειώδη σεβασμό για ανθρώπους που εργάσθηκαν για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, ένα έργο που οι συγγραφείς του συγκεκριμένου Δ.Τ. κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν μετά από 4 ολόκληρα χρόνια! Ας μην υποτιμούν λοιπόν και ας μην προκαλούν την νοημοσύνη όλων μας.

Τέλος αποδείξαμε παράλληλα ότι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα των δύο βαθμών Τ.Α. μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός τόπου και ιδιαίτερα ενός νησιού όπως η Κάσος.

Μια συνεργασία που και σήμερα ακόμα παραμένει ζητούμενο με ότι αρνητικές συνέπειες έχει αυτό για τον τόπο.

 

Μιχάλης Εμμ. Ερωτόκριτος

τ. Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου

 

Δημήτρης Εμμ. Ερωτόκριτος

τ. Δήμαρχος Κάσου