ΦΛΩΡΙΔΑ

Σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα κινητοποιείται να εξασφαλίσει ο Σύλλογος Καρπαθίων Φλόριδας, για να δωριστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου.

ΜΗΝΑΣ ΛΡΙΣΤΗΣ,ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΦΛΩΡΙΔΑ

«Προσπαθούμε να προμηθευτούμε αυτά τα μηχανήματα, είτε με δωρεές από εράνους της οργάνωσης μας, είτε και με δωρεές κατ’ ευθείαν από κατασκευάστριες εταιρείες», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μηνάς Λυριστής.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα μηχανήματα αυτά, θα είναι, μεταξύ άλλων, τεχνητού νεφρού, μαγνητικό και κατάλληλο για εγκυμοσύνες.

«Δεν μιλάμε για ένα μόνο ιατρικό μηχάνημα, αλλά για περισσότερα», εξήγησε ο κ. Λυριστής.

Το θέμα αυτό της εξασφάλισης των ιατρικών μηχανημάτων που θα δωρηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου, έχει απασχολήσει από καιρό τον Σύλλογο και προσωπικά τον ίδιο, ο οποίος έχει μιλήσει για τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού τους, με διάφορους παράγοντες.

Για θέματα της Καρπάθου είχε συζητήσει πέρυσι, μάλιστα και με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος διατέλεσε πριν βουλευτής Επικρατείας, ενώ είχε αναλάβει τη διοίκηση και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Γεραπετρίτης, που είναι καθηγητής πανεπιστημίου, γεννήθηκε στο χωριό Μενετές της Καρπάθου και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Ο κ. Λυριστής, που έχει δικό του φαρμακείο στην πόλη Λάργκο της κομητείας Πινέλας, είπε ότι υπάρχουν ελπίδες να εξασφαλιστούν δωρεάν από κατασκευάστριες εταιρείες των πιο πάνω ιατρικά μηχανήματα, αλλά θα γίνουν διάφορες προσπάθειες και στην Ελλάδα.

Οι ενέργειες του Συλλόγου Καρπαθίων Φλόριδας, θα ενταθούν, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οπότε θα γίνει και η πρώτη γενική συνέλευση της νέας περιόδου.

«Εφόσον εξασφαλίσουμε τα ιατρικά αυτά μηχανήματα, θέλουμε να λειτουργήσουν για τις ανάγκες των συμπατριωτών μας και να μη παραμείνουν αχρησιμοποίητα», τόνισε ο κ. Λυριστής.

«Θα μπορούν οι συμπατριώτες μας, να κάνουν τις εξετάσεις και τις θεραπείες τους το γρηγορότερο στο νησί τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν αλλού και να υποβάλλονται, κατά συνέπεια, σε μεγάλα έξοδα και ταλαιπωρίες».

Ο κ. Λυριστής, επεσήμανε, ακόμα, ότι πολλοί γιατροί προβληματίζονται από οικονομικούς λόγους, να πάνε και να εργαστούν στο νησί, πράγμα που συμβαίνει και αλλού.

Για το λόγο αυτό, εισηγείται να αγοραστεί έκταση δίπλα στο νοσοκομείο, για να κτιστούν εκεί οικήματα, όπου θα μπορούν να διαμένουν οι γιατροί του Νοσοκομείου.

Πριν μερικά χρόνια, ο Σύλλογος είχε δωρίσει στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου έναν συγκεντρωτή οξυγόνου Freestyle Comfort για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Ο Σύλλογος είχε ανακοινώσει ότι ο μηχανισμός εκείνος θα ήταν προς χρήση ασθενών που επρόκειτο να ταξιδεύουν για έκτακτα περιστατικά, εκτός Καρπάθου και χρειάζονταν άμεση ανάγκη οξυγόνου, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ο μηχανισμός εκείνος είχε τη δυνατότητα παροχής οξυγόνου μέχρι και 16 ώρες, πριν επαναφορτιστεί.

“EΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ”