Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε από την Νίσυρο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά, μέτρο που συζητείται και μελετιέται εδώ και δώδεκα χρόνια και το οποίο αποσκοπεί στην επιδότηση του μεταφορικού κόστους προς τα νησιά με στόχο αυτό να εξισωθεί με το αντίστοιχο των χερσαίων μεταφορών. Υποσχέθηκε ακόμη την αναστολή για ένα χρόνο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Κανένας δεν του υπενθύμισε ότι για τη Ρόδο και την Κάρπαθο το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ είχε ήδη καταργηθεί από την αρχή και τα μέσα του 2016. Έτσι με ψήφιση της σχετικής τροπολογίας η προσωρινή αυτή ευνοϊκή ρύθμιση δεν ισχύει για την Ρόδο και την Κάρπαθο.

 

Αυτό προκάλεσε τις ετεροχρονισμένες διαμαρτυρίες των τοπικών μας φορέων που απειλούν με κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις έπρεπε να είχαν γίνει τον περασμένο Μάϊο, όταν καταργήθηκε το μειωμένο καθεστώς του ΦΠΑ μετά την Ρόδο και για την Κάρπαθο, τότε που κρίθηκε πως η Κάρπαθος με τα ακριβότερα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν εχει ανάγκη μειωμένου ΦΠΑ. Τώρα είναι πια αργά για διαμαρτυρίες, οι οποίες άλλωστε δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Θα μπορούσαμε όμως με αφορμή την υπόσχεση του Πρωθυπουργού για εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στα πλαίσια της νησιωτικότητας να ζητήσουμε την άμεση υπαγωγή των θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών προς όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα στον ισχύοντα υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6% ). Με τη θέσπιση ενός τέτοιου μόνιμου μέτρου μειώνεται μια από τις αρνητικές συνέπειες των απομακρυσμένων από το κέντρο νησιών μας, το αυξημένο κόστος μετακινήσεων και μεταφορών, και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα τους στον τομέα του τουρισμού, στον οποίο κατά μεγάλο μέρος στηρίζονται οι οικονομίες των περισσότερων από αυτά. Το δίκαιο αυτό αίτημα, πλήρως τεκμηριωμένο και συμβατό με το Σύνταγμά μας και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, πιστεύουμε πως αν υιοθετηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, θα εγκριθεί και από τους εταίρους μας.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε πως η κατά 15% διαρκής μείωση της τιμής αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και φορτωτικών πρός και από τα νησιά μας είναι προτιμότερη από την πρόσκαιρη κατά 30% μείωση του ΦΠΑ .