- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Σε οριακό επίπεδο η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρπάθου λόγω έλλειψης γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες»

Την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Μάλιστα, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρεται και στη λειτουργία του νέου νοσοκομείου Καρπάθου, για το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα οργανισμός, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνειρμοί ότι η κυβέρνηση, απλά, θα μεταφέρει τους γιατρούς του Κ.Υ. Καρπάθου στο νοσοκομείο, χωρίς να καλύψει τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι στην Κάρπαθο υπάρχουν έξι ειδικευμένοι γιατροί και ένας οδοντίατρος, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν, όχι μόνο τις βάρδιες για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, αλλά και τις ανάγκες έντεκα (11) χωριών και των δέκα χιλιάδων μονίμων κατοίκων του νησιού. Ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται, το πρόβλημα εντείνεται.

Επισημαίνει ότι το νησί, εδώ και πέντε χρόνια, δεν διαθέτει καρδιολόγο και ορθοπεδικό, ενώ εδώ και δύο χρόνια δεν έχει καλυφθεί η ειδικότητα του χειρουργού.

Στο τέλος, μάλιστα, του χρόνου, συνταξιοδοτούνται δύο γιατροί, ο παιδίατρος και ο γυναικολόγος.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πραγματοποιήθηκε και απόσπαση γιατρού που υπηρετεί στο Κ.Υ. Καρπάθου για να καλυφθούν οι ανάγκες γειτονικού νησιού.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι, με αυτές τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες, δεν μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του Κέντρου Υγείας του νησιού και ζητά την άμεση κάλυψη των ειδικοτήτων γιατρών που ανέφερε.

[1]

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2018
Αρ.Πρ.: 3593/21.11.2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρπάθου»

Κύριε Υπουργέ,

Η στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στην Κάρπαθο, βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Υπάρχουν ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου, ενώ το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα οξυνθεί μετά τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις του παιδιάτρου και του γυναικολόγου στο τέλος του 2018.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πραγματοποιήθηκε και απόσπαση γιατρού που υπηρετεί στο Κ.Υ. Καρπάθου για να καλυφθούν οι ανάγκες γειτονικού νησιού.

Είναι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε λειτουργία και το Νοσοκομείο του νησιού, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανισμός και κάλυψη των αναγκαίων θέσεων γιατρών και νοσηλευτών.

Ουσιαστικά, θα μεταφέρει το ήδη υποστελεχωμένο ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας στο νέο νοσοκομείο, το οποίο βέβαια δεν θα πληροί τις προδιαγραφές στοιχειώδους στελέχωσης και λειτουργίας.

Αυτή τη στιγμή στην Κάρπαθο, υπάρχουν έξι ειδικευμένοι γιατροί και ένας οδοντίατρος, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν, όχι μόνο τις βάρδιες για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, αλλά και τις ανάγκες έντεκα (11) χωριών και των δέκα χιλιάδων μονίμων κατοίκων του νησιού. Ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται, το πρόβλημα εντείνεται.

Η Κάρπαθος, εδώ και πέντε χρόνια, δεν διαθέτει καρδιολόγο και ορθοπεδικό, ενώ εδώ και δύο χρόνια δεν έχει καλυφθεί η ειδικότητα του χειρουργού.

Στο τέλος, μάλιστα, του χρόνου, συνταξιοδοτούνται δύο γιατροί, ο παιδίατρος και ο γυναικολόγος.

Είναι σαφές ότι με αυτές τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες δεν μπορούν να καλυφθούν, όχι μόνο οι αυξημένες ανάγκες του Κέντρου Υγείας, αλλά και της επικείμενης λειτουργίας του νέου νοσοκομείου.

Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι για την Κάρπαθο η κυβέρνηση σχεδιάζει ό, τι ακριβώς έκανε με το νοσοκομείο της Σαντορίνης, να μεταφέρει, δηλαδή, του γιατρούς του Κ.Υ., στο νοσοκομείο, χωρίς να καλύπτει τις άλλες αναγκαίες θέσεις για τη λειτουργία του.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν γνωρίζει την οριακή κατάσταση έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Καρπάθου λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κάλυψη των κενών θέσεων και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως του καρδιολόγου, του παιδιάτρου, του χειρουργού, του ορθοπεδικού και του γυναικολόγου.
  3. Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει το Νοσοκομείο Καρπάθου, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανισμός για τη στελέχωση του νοσοκομείου. Θα μεταφερθούν σε αυτό οι ήδη υπηρετούντες στο Κ.Υ. Καρπάθου γιατροί, χωρίς να υπάρχει οργανισμός αλλά και κάλυψη άλλων ειδικοτήτων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου