Μια νέα πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών πράξεων στο Κτηματολόγιο Ρόδου και της ορθής απεικόνισης ιδιοκτησιών στους δασικούς χάρτες.

Συγκεκριμένα, ο Μάνος Κόνσολας προτείνει:

– Την υπογραφή και υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου για να υπάρξει συνδρομή δικηγόρων στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις.

– Την υπογραφή ανάλογης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου προκειμένου να ενισχύσουν μηχανικοί τις κτηματολογικές υπηρεσίες στα Δωδεκάνησα, στις οποίες εκκρεμεί ένας μεγάλος αριθμός αιτημάτων  όπως και αιτήσεις για σχεδιαγράμματα και αντιρρήσεις που απαιτούν την ύπαρξη μηχανικών.

Σε ό, τι αφορά στο τελευταίο, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στη Ρόδο αλλά και σε άλλες περιοχές της Δωδεκανήσου έχει ανακύψει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες που έγινε με τη μορφή σκίτσων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο πολίτης να μην έχει τις πλήρεις συντεταγμένες που απεικονίζουν την ιδιοκτησία του και είναι απαραίτητες για την υποβολή αντιρρήσεων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι οι δασικοί χάρτες στα Δωδεκάνησα πρέπει να στηρίζονται στις μερίδες ιδιοκτησίας όπως απεικονίζονται αριθμημένα στο κτηματολόγιο, προκειμένου να μπορεί  ο πολίτης να εντοπίζει την ιδιοκτησία του  πάνω στον δασικό χάρτη.

Σε ό, τι αφορά στο κτηματολόγιο, ο κ. Κόνσολας υπενθυμίζει ότι το Κτηματολόγιο Ρόδου, λόγω κτιριακών προβλημάτων, έμεινε για πολύ καιρό εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περίπου 40.000 πράξεις που είναι φύσει αδύνατον να διεκπεραιωθούν και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης αλλά και της πρότασης του κ. Κόνσολα, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:  «Επίλυση του προβλήματος των χιλιάδων εκκρεμών πράξεων στο Κτηματολόγιο Ρόδου και της ορθής απεικόνισης ιδιοκτησιών στους δασικούς χάρτες»

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, το Κτηματολόγιο Ρόδου, λόγω κτιριακών προβλημάτων, έμεινε για πολύ καιρό εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περίπου 40.000 πράξεις που είναι φύσει αδύνατον να διεκπεραιωθούν και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Παράλληλα, στη Ρόδο αλλά και σε άλλες περιοχές της Δωδεκανήσου έχει ανακύψει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες που έγινε με τη μορφή σκίτσων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο πολίτης να μην έχει τις πλήρεις συντεταγμένες που απεικονίζουν την ιδιοκτησία του και είναι απαραίτητες για την υποβολή αντιρρήσεων.

Έχω επισημάνει σε ερώτηση που κατέθεσα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, πριν από μία εβδομάδα, ότι οι δασικοί χάρτες στα Δωδεκάνησα πρέπει να στηρίζονται στις μερίδες ιδιοκτησίας όπως απεικονίζονται αριθμημένα στο κτηματολόγιο, προκειμένου να μπορεί  ο πολίτης να εντοπίζει την ιδιοκτησία του  πάνω στον δασικό χάρτη.

Υπάρχει, όμως, εκτός από αυτό και το συνακόλουθο πρόβλημα της έλλειψης μηχανικών στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου ( στη Ρόδο υπάρχει μόνο ένας ).

Με δεδομένο ότι πλέον θα πρέπει να περάσει στο στάδιο της εφαρμογής ο νόμος που προβλέπει  την μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο και με δεδομένο επίσης ότι θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με τη δυσκολία εντοπισμού ιδιοκτησιών στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις.

Ποιες είναι αυτές:

– Η υπογραφή και υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου για να υπάρξει συνδρομή δικηγόρων στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις. Ανάλογη πρόταση έχει υποβληθεί και από το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.

– Η υπογραφή ανάλογης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου προκειμένου να ενισχύσουν μηχανικοί τις κτηματολογικές υπηρεσίες στα Δωδεκάνησα, στις οποίες εκκρεμεί ένας μεγάλος αριθμός αιτημάτων  όπως και αιτήσεις για σχεδιαγράμματα και αντιρρήσεις που απαιτούν την ύπαρξη μηχανικών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διεκπεραίωση των χιλιάδων εκκρεμών πράξεων στο Κτηματολόγιο Ρόδου;  Προτίθεται να υιοθετήσει την εναλλακτική πρόταση προγραμματικής σύμβασης με το Δικηγορικό Σύλλογο για να συνδράμουν ιδιώτες δικηγόροι τις υπηρεσίες του κτηματολογίου;

2. Με δεδομένη την έλλειψη μηχανικών στις κτηματολογικές υπηρεσίες της Δωδεκανήσου και τα χιλιάδες αιτήματα που εκκρεμούν, προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου για να συνδράμουν ιδιώτες μηχανικοί στο έργο των κτηματολογικών υπηρεσιών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου