Το Αγαθονήσι επισκέφτηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγαθονησίου καθώς και επαφές με εκπροσώπους φορέων και με πολίτες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγαθονησίου, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, αλλά και στη συμβολή των κατοίκων των μικρών νησιών που διαφυλάσσουν την ελληνικότητα των ακριτικών μας περιοχών.

Με αφορμή την επίσκεψη του Μάνου Κόνσολα στο Αγαθονήσι, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας τη μετεξέλιξη και αναβάθμιση του Λιμενικού Φυλακίου στο Αγαθονήσι σε Λιμενικό Σταθμό και την ενίσχυσή του με προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο, λόγω της επιθετικότητας και προκλητικότητας της Τουρκίας, επιβάλλει την αναδιάταξη και την ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι λόγοι που επιβάλλουν τη δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι είναι οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τον έλεγχο των χωρικών υδάτων και την προστασία της αλιείας, αλλά και η θαλάσσια συγκοινωνία με την οποία συνδέεται το νησί.

Ο κ. Κόνσολας θεωρεί ότι η δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα που θα ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού.

Επιπρόσθετα, όμως, θα προκύψει και εξοικονόμηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού, μέχρι σήμερα, έχει επιλεγεί η στελέχωση του Λιμενικού Φυλακίου να γίνεται με αποσπάσεις προσωπικού από άλλα νησιά και περιοχές της χώρας σε μηνιαία βάση, κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Το Αγαθονήσι είναι ένας ευαίσθητος εθνικός χώρος και αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να δίνει δυναμικό και ουσιαστικό παρόν.

Το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στη δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι. Επιβάλλεται από τις συνθήκες πλέον μια τέτοια κίνηση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 19 Απριλίου 2018
Αρ.Πρ.: 5240/19.4.2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι»

Η ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο, λόγω της επιθετικότητας και προκλητικότητας της Τουρκίας, επιβάλλει την αναδιάταξη και την ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Ιδιαίτερα στο Αγαθονήσι, ένα ακριτικό νησί που αποτελεί ευαίσθητο εθνικό χώρο, επιβάλλεται εκ των πραγμάτων, πλέον, η αναβάθμιση του υπάρχοντος Λιμενικού Φυλακίου σε Λιμενικό Σταθμό.

Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό, είναι οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τον έλεγχο των χωρικών υδάτων και την προστασία της αλιείας.

Παράλληλα, το Αγαθονήσι έχει θαλάσσια συγκοινωνία με τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου ενώ τη θερινή περίοδο υπάρχουν δρομολόγια πλοίων, που συνδέουν το νησί με το Βόρειο Αιγαίο.

Εκ των πραγμάτων, τίθεται, πλέον, το ζήτημα της μετεξέλιξης του Λιμενικού Φυλακίου σε Λιμενικό Σταθμό στο Αγαθονήσι και η ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα που θα ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού.

Επιπρόσθετα, θα προκύψει και εξοικονόμηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού, μέχρι σήμερα, έχει επιλεγεί η στελέχωση του Λιμενικού Φυλακίου να γίνεται με αποσπάσεις προσωπικού από άλλα νησιά και περιοχές της χώρας σε μηνιαία βάση, κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικό αίτημα, άλλωστε, έχει υποβάλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι η δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι, κάτω, μάλιστα, από το πρίσμα των νέων συνθηκών που δημιουργούνται στην περιοχή του Αιγαίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου