Η Women Act, μη κυβερνητική και μη κομματική οργάνωση που διεκδικεί το δικαίωμα των γυναικών στις ίσες ευκαιρίες, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το απόγευμα της Παρασκευής, 19/11/1021, στη Ρόδο, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

ΜΑΙΗ ΖΑΝΝΗ,ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΙΔΡΥΤΡΙΑ ΤΗΣ WOMEN ACT

Η πρόεδρος της συνιδρύτριας της Women Act κ. Μαίη Ζαννή, που διατηρεί ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρόδο, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» για το έργο της Οργάνωσης, τους στόχους και τους σκοπούς αλλά και για τους επόμενους σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν έντονη παρουσία και δράση στο νησί μας.

Εξάλλου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ευαισθητοποιημένη ιδιαιτέρως στον τομέα που δραστηριοποιείται η Women Act χρηματοδοτεί με ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, τα τρία Συμβουλευτικά Κέντρα σε Ρόδο, Κω και Σύρο καθώς επίσης και τον Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στη Ρόδο, με το ποσό των 3,305 εκ ευρώ καλύπτοντας το σύνολο των λειτουργικών τους δαπανών.

Εκατοντάδες γυναίκες κάθε χρόνο δέχονται τη συμβουλευτική και την υποστήριξη τόσο των Συμβουλευτικών Κέντρων όσο και το ασφαλές περιβάλλον του Ξενώνα.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ εννέα φορέων του νησιού της Ρόδου για τη δημιουργία δικτύου κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Στόχος του Δικτύου είναι η συνεργασία για την πρόληψη και καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, των πολλαπλών διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών με την από κοινού ανάληψη σχεδιασμού πολιτικών, εργαλείων και δράσεων των συμμετεχόντων και αρωγών μελών, καθώς και η υλοποίηση πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων με κάθε πρόσφορο μέσο.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή της η κ. Μαίη Ζαννή, η Women Act είναι η μοναδική οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα και για το λόγο αυτό υποστηρίζει γυναίκες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και όλα τα κοινωνικά στρώματα ανεξαρτήτως ηλικίας, να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

• Κυρία Ζαννή, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας από την εκδήλωση της Παρασκευής με εκλεκτούς καλεσμένους η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία…

MAIH ZANNH

Η εναρκτήρια εκδήλωσή μας την Παρασκευή μας γέμισε μεγάλη ικανοποίηση και μας δείχνει τις δυνατότητες που έχει το hub μας στη Ρόδο.

Οι ομιλήτριες μας, αλλά και το κοινό είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα στερεότυπα, τις γυναίκες και την δημόσια σφαίρα, ένα θέμα το οποίο δεν ακούγεται όσο θα έπρεπε. Είχαμε την χαρά να ακούσουμε τις απόψεις της αρμόδιας γενικής γραμματέως Ισότητας Γιάννας Χορμόβα αλλά και αυτές της Μαρίλης Μέξη από την Προεδρία της Δημοκρατίας και της Ζέφης Δημαδάμα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τους μήνες προετοιμασίας μας με την ομάδα που θα τρέχει τo hub της Women Act στη Ρόδο αλλά και την ομάδα του περιφερειάρχη Νοτίου Ελλάδος με την οποία συνδιοργανώσαμε την εκδήλωση γνωρίσαμε δυναμικές γυναίκες που διψάνε για αυτό που προσφέρει η οργάνωσή μας.

Τη δυνατότητα να ανήκει μια γυναίκα σε ένα δίκτυο το οποίο την ενθαρρύνει και την στηρίζει στην προσπάθεια της να ανέλθει σε θέσεις ηγεσίας και ευθύνης στη δημόσια σφαίρα. Οπότε η επιτυχία δεν ήταν έκπληξη για εμάς.

Ωστόσο η στήριξη που βλέπουμε από άντρες και γυναίκες στο έργο της Women Act επιβεβαιώνει πόσο δίκιο είχαμε όταν επιλέξαμε την Ρόδο ως το πρώτο νησί στο οποίο έχουμε hub.

Με ποια κριτήρια, μιας και το αναφέρατε, επελέγη η Ρόδος για αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση;

Θα έλεγα με προσωπικά κριτήρια αρχικώς. Η Ρόδος είναι ένα μεγάλο νησί το οποίο γνωρίζω πολύ καλά λόγω καταγωγής και αγαπώ εξίσου. Ο παππούς μου Εμμανουήλ Ζαννής ήταν βουλευτής Δωδεκανήσου για πολλά χρόνια και εγώ μεγάλωσα περνώντας τα καλοκαίρια μου εδώ. Έτσι ήταν και η πρώτη μου σκέψη ως νησί όταν αποφασίσαμε με τις συνιδρύτριες της Women Act να ανοίξουμε hubs εκτός Αθηνών.

Έχουμε hubs στην βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα αλλά και στη Λάρισα και στην Πάτρα.

Από την ίδρυση της Women Act το 2017 οι 8 συνιδρύτριες είχαμε βάλει ως στόχο να βγούμε εκτός Αθηνών και αν και μας καθυστέρησε η πανδημία είμαστε πολύ χαρούμενες που τώρα είμαστε εδώ.

Η δουλειά που έχει κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Ελλάδος με τα συμβουλευτικά κέντρα και το δίκτυο κατά της έμφυλης και ενδοικογενειακής βίας μας ενεθάρρυναν, καθώς βρήκαμε συμμάχους για τα θέματα έμφυλης ισότητας που μας αφορούν όλες και όλους.

• Τι άλλο να περιμένουμε από την WOMEN ACT στη Ρόδο;

Πολλά πράγματα θα δείτε από εμάς, όπως κάνουμε και στην Αθήνα. Για αρχή γίνεται μια Ακαδημία Ηγεσίας όπου ανερχόμενες ηγέτιδες παρακολουθούν ένα εντατικό διαδραστικό workshop σχεδιασμένο από την δρ. Μαρία Γιαννιού, αντιπρόεδρο και συνιδρύτρια της Women Act που είναι πιστοποιημένη Leadership Coach.

Οι Ακαδημίες Ηγεσίας που πραγματοποιούμε είναι μαζί με τα γνωστά στην Αθήνα, Aperitifs 2 δράσεις μας που έχουν μεγάλη επιτυχία γιατί ακριβώς προσφέρουν τα εργαλεία που χρειάζεται μια σύγχρονη ηγέτιδα.

Για παράδειγμα, το πώς να χτίσει το ξεχωριστό brand της και τη δημόσια παρουσία της, αλλά και ένα δίκτυο επαφών με άλλες γυναίκες και καταξιωμένες προσωπικότητες.

Να σας πω ότι στην Αθήνα κάναμε Aperitifs πριν μια βδομάδα στην πρεσβεία της Αυστραλίας με τον πρέσβη Αθανάσιο Σπύρου ομιλητή μαζί με την υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα. Είχαμε 30 γυναίκες οι οποίες όλες γνωρίστηκαν με την υφυπουργό και τον πρέσβη καθώς και με 2 γενικούς γραμματείς, μια βουλευτή και το υπόλοιπο κοινό. Έτσι χτίζει κάποια το δίκτυο της. Τέτοιες δράσεις θα έχουμε και στην Ρόδο.

Η Μαίη Ζαννή με τις συνιδρύτριες της Women Act Μαρία Γιαννιού, Σέβη Αμανατίδου, Νινέττα Πατέρα, Αντιγόνη Κουβίδη, Ελένη Δουνδούλακη και Μαρία Καρακλιούμη

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το έργο της WOMEN ACT που διαδραματίζει πλέον έναν δυναμικό ρόλο μέσω του δικτύου της στην Ελλάδα.

Η Women Act έχει καταφέρει στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της να προσφέρει σε πάνω από 2.000 γυναίκες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάποια δράση της, να γίνουν μέλη του δικτύου της αλλά και να καταφέρουν να κάνουν βήματα στη δημόσια σφαίρα.

Είναι η μοναδική οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Αλλά δεν είμαστε μόνες. Από την έναρξή μας είχαμε την χαρά και την τιμή να έχουμε πολλές γνωστές γυναίκες ως Ambassadors της οργάνωσης αλλά και άντρες ως Champions μας. Εμείς πιστεύουμε ότι τα θέματα ισότητας αλλά και ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα αφορούν εξίσου και τα δύο φύλα.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η Women Act;

Η Women Act είναι μια μη κερδοσκοπική και μη κομματική οργάνωση που απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες.

Θέλουμε φιλόδοξες γυναίκες που αισθάνονται την ανάγκη να βγουν μπροστά σε θέσεις ηγεσίας και ευθύνης. Εμείς τους προσφέρουμε την ευκαιρία να το κάνουν.

Για παράδειγμα με την καμπάνια μας “No More Manels / Οχι Μόνο Άνδρες” ζητήσαμε από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα think tanks, διοργανωτές εκδηλώσεων και οργανισμούς να βάζουν περισσότερες γυναίκες στα πάνελ εκδηλώσεων και συνεδρίων τους.

Στη συνέχεια αυτής της καμπάνιας αυτό το μήνα λανσάρουμε την W-Action πλατφόρμα όπου μια γυναίκα θα μπορεί να αυτοπροτείνεται ως ειδική σε ένα θέμα ώστε να επιλεγεί ως ομιλήτρια. Αυτό, γιατί θεωρούμε ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ορατότητα που χρειάζονται ώστε να επιλεγούν και μετά ως αποτέλεσμα της μη ορατότητας στη δημόσια σφαίρα, συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος.
Ποιος είναι ο στόχος που εσείς προσωπικά έχετε θέσει;

Προσωπικά θέλω να δω περισσότερες γυναίκες εκλεγμένες. Δεν μπορεί για παράδειγμα σε 332 να έχουμε μόνο 19 γυναίκες δημάρχους!

Αυτό όταν όλοι μας γνωρίζουμε άξιες γυναίκες που υπηρετούν επι χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά δεν φτάνουν στην κορυφή της. Μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος το “Women CANdidates” που ξεκινάμε με την πρεσβεία των ΗΠΑ σε μια καινοτόμα πλατφόρμα θα δίνουμε τα εργαλεία σε γυναίκες που θέλουν να κατέβουν υποψήφιες ώστε να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Αυτό θα είναι ανοιχτό σε γυναίκες από όλα τα κόμματα και θα βοηθήσει ειδικά εκείνες που ζουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ανυπομονώ λοιπόν να δω τις πρώτες γυναίκες που θα εκλεγούν με την βοήθεια μας!

Στην οικία του πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt στην εκδήλωση της Women Act, με ομιλήτρια την αναπληρώτρια κυβερνήτη της California Ελένη Κουναλάκη, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τις υφυπουργούς Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα και Δόμνα Μιχαηλίδου, τις γενικές γραμματείς Ισότητας Γιάννα Χορμόβα και Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη καθώς και την Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρο των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Πηγή:www.dimokratiki.gr |Από: Μαίρη Φώτη