Σαφές χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου κατασκευής και διαμόρφωσης του Μουσείου της Χάλκης στο ακίνητο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος, ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η Χάλκη έχει ένα πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, με εκθέματα που είναι διάσπαρτα σε άλλα μουσεία, λόγω της έλλειψης αρχαιολογικού μουσείου στο νησί, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό πλούτο και την ιστορία της Χάλκης.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει ότι Δήμος Χάλκης, με  απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, παραχώρησε συγκεκριμένο ακίνητο στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό το Μουσείο της Χάλκης.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή χρονολογείται από το 2013, το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην πράξη αποδοχής πριν από λίγες ημέρες.

Ο κ. Κόνσολας ζητά την άμεση χρηματοδότηση του έργου κατασκευής και διαμόρφωσης του Μουσείου της Χάλκης, τονίζοντας ότι η Πολιτεία εισπράττει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου και οφείλει να εκχωρεί, με τη μορφή έργων και παρεμβάσεων, ένα μέρος από αυτά.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η λειτουργία του Μουσείου της Χάλκης θα δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 19 Απριλίου 2018
Αρ.Πρ.: 5238/19.4.2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου κατασκευής και διαμόρφωσης του Μουσείου της Χάλκης από το Υπουργείο Πολιτισμού»

Κυρία Υπουργέ,

Η Χάλκη έχει ένα πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, με εκθέματα που είναι διάσπαρτα σε άλλα μουσεία, λόγω της έλλειψης αρχαιολογικού μουσείου στο νησί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό πλούτο και την ιστορία της Χάλκης, ενώ η δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου είναι δεδομένο ότι θα έδινε ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ο Δήμος Χάλκης, με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, παραχώρησε συγκεκριμένο ακίνητο στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό το Μουσείο της Χάλκης.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή χρονολογείται από το 2013, το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην πράξη αποδοχής πριν από λίγες ημέρες.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ρόδου προχώρησε σε μελέτη για τη μετατροπή, τις επισκευές και τις παρεμβάσεις διαμόρφωσης του ακινήτου και αυτή τη στιγμή θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου.

Το παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χαριστική κίνηση ή ρύθμιση, αφού η Πολιτεία εισπράττει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου και οφείλει να εκχωρεί, με τη μορφή έργων και παρεμβάσεων, ένα μέρος από αυτά.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θέτει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου κατασκευής και διαμόρφωσης του Μουσείου της Χάλκης στο ακίνητο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου