Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτης, σε απάντησή του προς τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για την ανακήρυξη της Κάσου ως ηρωικού νησιού, αναφέρει ότι εξετάζει το αίτημα που έχει υποβληθεί από τους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε επισημάνει ότι υπάρχει  ισχυρή νομιμοποιητική βάση στο αίτημα για την αναγνώριση της Κάσου σε ηρωικό νησί, μετά και από τη δημόσια αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί, ενώ είχε καταθέσει και ως αναφορά  το έγγραφο του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου, κ. Γιάννη Μηνατσή  για την επίσημη ανακήρυξη της Κάσου ως «ηρωικό νησί».

Όπως είναι γνωστό, η Κάσος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εθνικοαπευλευθερωτικό αγώνα από τον οθωμανικό ζυγό, στηρίζοντας ακόμα και τον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης ενώ πλήρωσε βαρύ τίμημα, αφού στις 28 Μαΐου του 1824, ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος με χιλιάδες στρατιώτες πραγματοποίησε απόβαση στο νησί, που οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων κατοίκων και στον ξεριζωμό όσων απέμειναν ζωντανοί.

Μάνος Κόνσολας

Μάνος Κόνσολας

Ο κ. Κόνσολας είχε τονίσει ότι η ανακήρυξη της Κάσου σε ηρωικό νησί αποτελεί οφειλόμενη τιμή για την ιστορία του νησιού.

Σε δήλωσή του τονίζει:

«Το θέμα είναι βαθιά ουσιαστικό όσο και συμβολικό.
Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτή την υπόθεση.
Μαζί με τους τοπικούς φορείς πρέπει να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση αυτής της ιστορικής διεκδίκησης.
Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι, είτε έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος για να αναγνωριστεί η Κάσος ως ηρωικό νησί, είτε μια νομοθετική πρωτοβουλία».