Ζήτημα πλημμελούς συντήρησης στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά , θέτει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι η πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης για πάνω από 35 ώρες σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ύδρα, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, αφού καταγράφονται, ταυτόχρονα, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και σε άλλα νησιά όπως η Σκόπελος, η Τήνος, η Σαντορίνη ενώ προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι η ένταση και η συχνότητα των προβλημάτων αναδεικνύει ζητήματα πλημμελούς συντήρησης των δικτύων, αλλά και έλλειψης παρεμβάσεων και νέων υποδομών στο δίκτυο διανομής.

Αναφέρει ότι, τα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, συνδέονται με υποθαλάσσια καλώδια και η ελλιπής συντήρηση του δικτύου εγκυμονεί κινδύνους για πολύωρες διακοπές που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην καθημερινότητα των πολιτών σε αυτά τα νησιά, αλλά και στον τουρισμό.

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από απαντήσεις για τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο που και αυτή έχει καθυστερήσει, όπως στην περίπτωση της Κρήτης, ενώ σε μια άλλη περίπτωση, όπως αυτή της Δωδεκανήσου, δεν υπάρχει καμία προοπτική προς το παρόν.

Αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση και από ό, τι φαίνεται δεν το κάνει, ούτε εποπτεύει τους οργανισμούς που είναι εντεταλμένοι να το κάνουν, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι να συντηρεί επαρκώς τα δίκτυα», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο Μάνος Κόνσολας θέτει δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

  1. Ποια ποσά έχουν διατεθεί για τη συντήρηση των δικτύων στα νησιά, από το 2014 έως σήμερα και ανά έτος.
  2. Ποια είναι τα ποσά που έχουν διατεθεί σε επενδύσεις στα δίκτυα διανομής από το 2014 έως σήμερα και ανά έτος.

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2018
Αρ. Πρ.: 1035/29.8.2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Έλλειψη συντήρησης και επενδύσεων στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά προκαλούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και στον τουρισμό»

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης για πάνω από 35 ώρες σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ύδρα, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Έχουμε, παράλληλα, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και σε άλλα νησιά, όπως η Σκόπελος, η Τήνος, η Σαντορίνη, ενώ προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε νησιά της Δωδεκανήσου.

Η ένταση και η συχνότητα των προβλημάτων αναδεικνύει ζητήματα πλημμελούς συντήρησης των δικτύων, αλλά και έλλειψης παρεμβάσεων και νέων υποδομών στο δίκτυο διανομής.

Το πρόβλημα της Ύδρας με την ταυτόχρονη βλάβη στο υποθαλάσσιο καλώδιο και στο εναέριο, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε νησί αν δεν υπάρχει επαρκής συντήρηση.

Επισημαίνουμε ότι κάποια από τα νησιά του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου συνδέονται με υποθαλάσσια καλώδια και η ελλιπής συντήρηση του δικτύου εγκυμονεί κινδύνους για πολύωρες διακοπές που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην καθημερινότητα των πολιτών σε αυτά τα νησιά, αλλά και στον τουρισμό.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και η κυβέρνηση δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από απαντήσεις για τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο που και αυτή έχει καθυστερήσει, όπως στην περίπτωση της Κρήτης, ενώ σε μια άλλη περίπτωση, όπως αυτή της Δωδεκανήσου δεν υπάρχει καμία προοπτική προς το παρόν.

Αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση και από ό, τι φαίνεται δεν το κάνει, ούτε εποπτεύει τους οργανισμούς που είναι εντεταλμένοι να το κάνουν, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι να συντηρεί επαρκώς τα δίκτυα.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Ποια ποσά έχουν διατεθεί για τη συντήρηση των δικτύων στα νησιά, από το 2014 έως σήμερα και ανά έτος;
  2. Ποια είναι τα ποσά που έχουν διατεθεί σε επενδύσεις στα δίκτυα διανομής από το 2014 έως σήμερα και ανά έτος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου