Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι ασθενείς με σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις στη Ρόδο, στην Κω και στη Σύμη, λόγω της άρνησης του ΙΚΑ να εγκρίνει συγκεκριμένες μορφές θεραπείας, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια κατηγορία ασθενών, που παρουσιάζουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον οφθαλμό και χρειάζονται θεραπεία με  ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) από κατάλληλα φάρμακα, με στόχο την αναστολή της ανάπτυξης των παθολογικών αιμοφόρων αγγείων και τον περιορισμό της αιμορραγίας και των βλαβών.

Από τον περασμένο Αύγουστο που έκλεισε η Οφθαλμολογική Κλινική στη Euromedica Ρόδου, που έδινε έγκριση για την προμήθεια των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων (ενέσεις)  οι ασθενείς στη Ρόδο, στην Κω και στη Σύμη, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, αφού το ΙΚΑ δεν δέχεται τα δικαιολογητικά των ασθενών για έγκριση με τη δικαιολογία ότι στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται οι ενέσεις αυτές, παρόλο που εκεί πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο υαλοειδές.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας οι ασθενείς παραπέμπονται στο Νοσοκομείο, με τη διαφορά όμως ότι ο χρόνος αναμονής για ραντεβού φτάνει μέχρι τους τρεις μήνες, ενώ η ανάγκη θεραπείας είναι άμεση και πρέπει να γίνεται στο συνιστώμενο χρόνο από το γιατρό.

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Αθήνα, 11-12-2018
Αρ.πρωτ. 4197/11-12-2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Σε κίνδυνο η υγεία ασφαλισμένων με σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις στα Δωδεκάνησα».

Κύριε Υπουργέ,

Στα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Ρόδος, η Κως και η Σύμη είναι τουλάχιστον παράδοξο να μην καλύπτονται οι ανάγκες των ασφαλισμένων, που αντιμετωπίζουν σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις.

Οι ασθενείς, που παρουσιάζουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον οφθαλμό, χρειάζονται θεραπεία με  ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) από κατάλληλα φάρμακα, με στόχο την αναστολή της ανάπτυξης των παθολογικών αιμοφόρων αγγείων και τον περιορισμό της αιμορραγίας και των βλαβών στους ασθενείς.

Από τον περασμένο Αύγουστο που έκλεισε η Οφθαλμολογική Κλινική στη Euromedica Ρόδου, που έδινε έγκριση για την προμήθεια των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων(ενέσεις)  οι ασθενείς βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.

Και αυτό γιατί το ΙΚΑ Ρόδου δε δέχεται τα δικαιολογητικά των ασθενών για έγκριση, με τη δικαιολογία ότι στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται οι ενέσεις αυτές, παρόλο που εκεί πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο υαλοειδές.

Παραπέμπονται έτσι όλοι οι ασθενείς στο Νοσοκομείο, με τη διαφορά όμως ότι ο χρόνος αναμονής για ραντεβού φτάνει μέχρι τους τρεις μήνες, ενώ η ανάγκη θεραπείας είναι άμεση και πρέπει να γίνεται στο συνιστώμενο χρόνο από το γιατρό.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών στη Ρόδο, στην Κω και στη Σύμη και τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να δοθεί λύση.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου