Πρόταση για την εκτέλεση επιπλέον τοπικού δρομολογίου σε όλη τη διάρκεια του έτους προς το Ηράκλειο του πλοίου Πρέβελης, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της ακριτικής Κάσου, κατέθεσε με Ερώτησή του προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας,  μετά από πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί της Κάσου, προτείνει την ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κάσου με το Ηράκλειο με επιπλέον δρομολόγιο για όλη τη διάρκεια του έτους και σύμφωνα και με τα θερινά δρομολόγια της περιόδου 14/06-30/09.

Τονίζει ότι οι πολίτες της Κάσου εξυπηρετούνται από το Ηράκλειο σε ζητήματα που έχουν σχέση με την τροφοδοσία του νησιού, αλλά και με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ενώ η ενίσχυση των δρομολογίων συνδέεται και με την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 2 Μαΐου 2017
Αρ.Πρ.: 5331   2/05/17

 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κάσου με το Ηράκλειο σε όλη τη διάρκεια του έτους με ένα επιπλέον τοπικό  δρομολόγιο, σύμφωνα με τα θερινά δρομολόγια της περιόδου 14/06-30/09»

Κύριε Υπουργέ,

Οι πρακτικές και ουσιαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ακριτικής Κάσου στην καθημερινότητά τους, συνδέονται με τη γεωγραφική ασυνέχεια και την έλλειψη επαρκούς  ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η σύνδεση της Κάσου με το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του νησιού καθώς πολλοί ηλικιωμένοι, αλλά και πολίτες του νησιού μεταβαίνουν για περίθαλψη και νοσοκομειακές εξετάσεις στο Ηράκλειο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.

Παράλληλα, μέσω του Ηρακλείου γίνεται και η τροφοδοσία του νησιού σε αγαθά και εμπορεύματα.

Σήμερα, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου πραγματοποιείται με το πλοίο Πρέβελης δύο φορές την εβδομάδα κάθε Σάββατο και Τετάρτη.

Μόνο, όμως, μία φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο, το πλοίο συνδέει την Κάσο με το λιμάνι του Ηρακλείου.

Αυτό δυσχεραίνει τις μετακινήσεις των κατοίκων, αφού το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία, μέχρι το επόμενο δρομολόγιο είναι μεγάλο.

Το πρόβλημα οξύνεται αν συνυπολογιστεί και η ελλιπής αεροπορική σύνδεση της Κάσου (μόνο μέχρι Σητεία), αλλά και το υψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από την Κάσο προς το Ηράκλειο, με δεδομένο ότι το λιμάνι του Ηρακλείου αποτελεί για την απομακρυσμένη Κάσο, σημαντικό εμπορικό κόμβο που συνδέεται με  ουσιαστικά οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία, ενώ, παράλληλα, αποτελεί πηγή για να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα επιπλέον δρομολόγιο από την Κάσο προς το Ηράκλειο σε όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα και με τα θερινά δρομολόγια της περιόδου 14/06-30/09 του πλοίου Πρέβελης, προκειμένου να προσεγγίζει το λιμάνι του Ηρακλείου για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Κάσου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου