«Ο στόχος μας είναι μια μεγάλη και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στα Δωδεκάνησα, ο στόχος είναι να κερδίσουμε την τέταρτη έδρα, κάτι για το οποίο είμαι βέβαιος!».

 Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του στην ‘δ’ ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, αναλύοντας, αφενός τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης, αφετέρου, έχοντας το βλέμμα στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.
Επίσης αναφέρει πως ‘Δεν υπάρχει εφησυχασμός – δίνουμε από την αρχή τη μάχη για μια ακόμα μεγαλύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας…’.

• Πώς είδατε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών; Θα ήθελα να σας ζητήσω ένα γενικό σχόλιο για την ετυμηγορία των πολιτών που έδωσαν θριαμβευτική νίκη στην Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.   

Οι Έλληνες πολίτες, κα. Ντόκου, έδειξαν τεράστια ωριμότητα, έκλεισαν ορμητικά την πόρτα στο χάος και στην αστάθεια. Γιατί αυτός ήταν ο σκοπός αυτών που έφεραν τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν καθαρό, απευθυνθήκαμε στους πολίτες με το έργο μας, με θετικό λόγο, αλλά και με τις προγραμματικές μας θέσεις για την επόμενη μέρα.

Σε αυτές τις εκλογές, δεν ηττήθηκε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί του ηττήθηκαν η τοξικότητα, ο διχαστικός λόγος και ο λαϊκισμός.

Οι Έλληνες πολίτες δεν ήθελαν και δεν θέλουν να ζήσουν ξανά όσα έζησαν το 2015, αντιλαμβάνονται ότι η χώρα έχει μπει σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης.

Είδαν ότι υπήρχε μια κυβέρνηση που, στην περίοδο της πανδημίας, στήριξε την κοινωνία, κράτησε ζωντανή την οικονομία.
Η οικονομία ως παράγοντας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των πολιτών.

• Θεωρείτε ότι το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν πιο ισχυρό ώστε να κυριαρχήσει απέναντι σε θέματα που έπαιζε η αντιπολίτευση, όπως η ακρίβεια, οι υποκλοπές ή το δυστύχημα των Τεμπών;

Κυρία Ντόκου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μια εικόνα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, που, όμως, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό που βίωναν οι πολίτες.
Γιατί όλοι έβλεπαν και βλέπουν ότι η οικονομία «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε πάνω από 50 φόρους και θα μειώσει και άλλους στην νέα τετραετία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξήσει 29 φόρους, η επιβολή φόρων είναι η μοναδική πολιτική που ξέρει.

Άρα, η οικονομία αποδείχθηκε το δυνατό «χαρτί» της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα σε ό, τι αφορά στα άλλα ζητήματα: για το θέμα των υποκλοπών, πρώτος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε λάθη και αστοχίες, απομάκρυνε όσους είχαν ευθύνες και άλλαξε το πλαίσιο βελτιώνοντας την κατάσταση και θέτοντας νέους κανόνες.

Για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οι πολίτες αποδοκίμασαν αυτούς που πήγαν να εκμεταλλευτούν για κομματικούς λόγους τον ανθρώπινο πόνο. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ευθύνες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση, αλλά ευθύνες έχει διαχρονικά και όλο το πολιτικό σύστημα.

Η εικόνα ενός Κράτους που αφήνει τους πολίτες ανυπεράσπιστους, δεν δημιουργήθηκε τώρα, έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Εκεί πρέπει να φτάσουμε, αλλά, κυρίως, να καθίσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, να καταλογιστούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και των οικογενειών τους.

Για την ακρίβεια, οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμιο φαινόμενο, πυροδοτήθηκαν από την αποσταθεροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και από διεθνείς εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η κατάσταση, όμως, εξομαλύνεται, ο πληθωρισμός μειώθηκε κάτω από το 3% τον Απρίλιο.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την κοινωνία και τους οικονομικά αδύναμους.

Δεν φαντάζομαι να κατηγορούν κάποιοι την κυβέρνηση επειδή επιδότησε την κατανάλωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Από κάθε κρίση που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να βγαίνουμε μαζί όλοι, να μην μείνει κανείς πίσω. Χωρίς κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ειρήνη δεν υπάρχει δημοκρατία.

• Τα ποσοστά της Ν.Δ. και στα Δωδεκάνησα, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Τελικά, με ποια κριτήρια ψήφισαν οι Δωδεκανήσιοι κατά την άποψή σας;
Επέλεξαν όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες τη σταθερότητα.

Ειδικά, όμως, εδώ στα Δωδεκάνησα, κα. Ντόκου, υπήρχαν και άλλα κριτήρια που επηρέασαν την ψήφο των πολιτών.

Το πρώτο ήταν ο τουρισμός, που αποτελεί την πηγή εισοδήματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Δωδεκανήσου. Όπως όλοι γνωρίζουν, ο τουρισμός απαιτεί σταθερότητα και αυτό το στοιχείο διασφαλίζεται μόνο από μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το αντιλήφθηκαν όλοι οι πολίτες αλλά, κυρίως, αντιλήφθηκαν ότι απέναντι υπήρχε μόνο το χάος.

Οι συζητήσεις για παράλληλα και τοπικά νομίσματα αλλά και για την επαναφορά μιας εξοντωτικής φορολογίας, έδειξαν σε όλους πόσο σημαντικό ήταν να στηριχθεί η μοναδική αξιόπιστη πολιτική πρόταση: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα δεύτερο κριτήριο, ήταν η υπαρκτή τουρκική απειλή, που εμείς εδώ τη βιώνουμε, την αισθανόμαστε περισσότερο. Όλοι θέλουμε την ειρήνη, η ειρήνη, όμως, δεν διασφαλίζεται με υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με ιδεοληψίες όπως αυτές που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την Εθνική μας Άμυνα. Ενίσχυσε τις διεθνείς στρατηγικές και αμυντικές συμμαχίες της χώρας, είναι νωπές σε όλους τους Έλληνες πολίτες οι μνήμες από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Όπως ήταν νωπές οι μνήμες και από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε όχι μόνο την προμήθεια των Rafale και των φρεγατών Belhara, αλλά και τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με μια μεγάλη δύναμη όπως είναι η Γαλλία.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διαχείριση του μεταναστευτικού, η χώρα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι, αποδείξαμε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και φρουρούνται.

• Έχοντας κερδίσει την βουλευτική έδρα, ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας;

Στην πρώτη μου δήλωση, μετά τις εκλογές, είπα ότι θα δώσω και την ψυχή μου για να δικαιώσω αυτούς που με εμπιστεύτηκαν. Το εννοώ απολύτως.
Στην πολιτική, κα. Ντόκου, σημασία έχει η διάρκεια. Και η διάρκεια στηρίζεται στην ειλικρίνεια και στη σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεις με τους πολίτες.
Η εμπιστοσύνη δεν αγοράζεται, ούτε εκβιάζεται.

Χτίζεται με την αλήθεια, με ένα καθαρό πρόσωπο, με αδιάκοπη και συνεχή δραστηριότητα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Και εγώ, έχω χτίσει μια ισχυρή και κυρίως αληθινή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες της Δωδεκανήσου.

Μια μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητα, όχι μόνο για μένα, αλλά για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτόνομων και οριζόντιων πολιτικών για τα νησιά μας σε τομείς όπως η υγεία, η τοπική οικονομία, η ενέργεια, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, οι μεταφορές.

• Στις 25 Ιουνίου, οδηγείται η χώρα σε νέες εκλογές. Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Στα Δωδεκάνησα, ο στόχος είναι να κερδίσουμε την τέταρτη έδρα, κάτι για το οποίο είμαι βέβαιος.

Δεν υπάρχει εφησυχασμός, κα. Ντόκου, δίνουμε από την αρχή τη μάχη για μια ακόμα μεγαλύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.Είναι ξεκάθαρος, έχω ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα: ο στόχος μας είναι μια μεγάλη και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.