Τα προβλήματα λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Καρπάθου, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Το Ειρηνοδικείο Καρπάθου αντιμετώπιζε, εδώ και δύο (2) χρόνια πρόβλημα από την έλλειψη γραμματείας, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του. Για  δύο χρόνια, η θέση της γραμματείας είχε μείνει κενή μετά την συνταξιοδότηση της μόνιμης υπαλλήλου. Η θέση καλύφθηκε από άλλη γραμματέα, η οποία, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο των υποθέσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στο να καθαρογραφούν οι αποφάσεις αλλά και στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν με την αποστολή γραμματείας από το Πρωτοδικείο της Ρόδου για τρεις (3) ημέρες μία (1) φορά το μήνα.

Με δεδομένο ότι το Ειρηνοδικείο Καρπάθου καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο όγκο δουλειάς και υποθέσεων, εξυπηρετώντας καθημερινά πολίτες και δικηγόρους, ο Μάνος Κόνσολας ζητά να τροποποιηθεί το οργανόγραμμα και να δημιουργηθούν δύο (2) θέσεις γραμματέων στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου, για την κάλυψη αναγκών,  αντί για μία (1) που υπάρχει μέχρι σήμερα στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2018
Αρ.Πρ.: 3793/27.11.2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα λειτουργίας στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου, λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Κύριε Υπουργέ,

Η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης στις νησιωτικές περιοχές, συνδέεται με τη διαφύλαξη και ενίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου, αλλά και του συστήματος της απονομής δικαιοσύνης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες στα νησιά, είναι η υποστελέχωση.

Το Ειρηνοδικείο Καρπάθου αντιμετώπιζε, εδώ και δύο (2) χρόνια πρόβλημα από την έλλειψη γραμματείας, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του.

Για δύο χρόνια, η θέση της γραμματείας είχε μείνει κενή μετά την συνταξιοδότηση της μόνιμης υπαλλήλου. Καλύφθηκε από άλλη γραμματέα, η οποία, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο των υποθέσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στο να καθαρογραφούν οι αποφάσεις αλλά και στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν με την αποστολή γραμματείας από το Πρωτοδικείο της Ρόδου για τρεις (3) ημέρες μία (1) φορά το μήνα.

Επιπρόσθετα, εδώ και χρόνια, το Πρωτοδικείο Ρόδου για να καλύψει τις ανάγκες απονομής της Δικαιοσύνης στην Κάρπαθο, μετακινεί στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου τρεις (3) δικαστικούς λειτουργούς και δύο (2) γραμματείς για την εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι παρίστανται στις δίκες υποχρεωτικά με μεταβάσεις τέσσερις (4) φορές το χρόνο στην Κάρπαθο και μία μετάβαση επιπλέον τον Αύγουστο για την κάλυψη δικαστικής λειτουργίας, αφού η μοναδική γραμματέας λείπει με άδεια.

Οι μεταβάσεις αυτές κοστίζουν περίπου 8.000 ευρώ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ, ταυτόχρονα, τα έξοδα-οδοιπορικά για τις μεταβατικές έδρες δεν καταβάλλονται άμεσα στους δικαστικούς λειτουργούς.

Με δεδομένο ότι το Ειρηνοδικείο Καρπάθου καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο όγκο δουλειάς και υποθέσεων, εξυπηρετώντας καθημερινά πολίτες και δικηγόρους, είναι αναγκαίο τροποποιηθεί το οργανόγραμμα και να προβλεφθούν δύο (2) θέσεις γραμματέων, για την κάλυψη αναγκών, αντί για μία (1) που υπάρχει, μέχρι σήμερα, στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να τροποποιήσει το οργανόγραμμα για το Ειρηνοδικείο Καρπάθου και να προκηρύξει μία ακόμα θέση γραμματέως προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου