Ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, κας. Ζορμπά, στην ερώτηση που είχε καταθέσει, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Μεσαιωνική Πόλη καταρρέει και η κα. Υπουργός για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, παρουσιάζει ως έργα και δράσεις την Προγραμματική Σύμβαση που είχε γίνει επί Μελίνας Μερκούρη και συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ από το 1994…

Το ερώτημά μου προς την Υπουργό Πολιτισμού ήταν ξεκάθαρο και αφορούσε στο ακριβές ποσό που έχει διατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως σήμερα για την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αποδεικνύεται ότι το μοναδικό έργο που έκαναν τέσσερα χρόνια τώρα, ήταν…η ανακαίνιση του χώρου υγιεινής των επισκεπτών στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου συνολικού προϋπολογισμού 23.243 ευρώ.

Όταν τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του 2018 θα υπερβούν τα 26, 5 εκ. ευρώ, με δεδομένο ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο το 2018 ήταν 21,7 εκ. ευρώ.

Αποδεικνύεται περίτρανα, ότι δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη ανταποδοτικότητα. Το Κράτος εισπράττει εκατομμύρια από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου και επιστρέφει ψίχουλα στο νησί. Για την κατάσταση αυτή, όμως, υπάρχει διακομματική και διαχρονική ευθύνη.

Η Μεσαιωνική Πόλη έχει άμεση ανάγκη από:

α) Την υλοποίηση του έργου υπογειοποίησης των δικτύων.
β) Έργα συντήρησης και ανάδειξης
.

Αν το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέσει το 15% από τα ετήσια έσοδα που εισπράττει από τους αρχαιολογικούς χώρους, ως συμμετοχή στην προγραμματική σύμβαση, τότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως έχω αναφέρει, χωρίς πόρους δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση και αναμένω από το Υπουργείο Πολιτισμού να ανακοινώσει το ετήσιο ποσό με το οποίο θα συνεισφέρει στην υπό διαμόρφωση τριμερή προγραμματική σύμβαση. Γιατί όταν εισπράττεις 26,5εκ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια από τη Ρόδο, δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε η ελάχιστη ανταποδοτικότητα σε έργα συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Επισημαίνω, επίσης, ότι στην απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στην ερώτηση που είχα καταθέσει, δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά και καμία αναφορά στα έσοδα των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Γιατί άραγε;».

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί η Ερώτηση που είχα καταθέσει και η Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού.

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2018
Αρ.Πρ.: 2473/12-10-2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
ΚυρίαΥπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου καταρρέει και η Πολιτεία αδιαφορεί»

Κυρία Υπουργέ,

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, έθεσα, εδώ και τρία χρόνια, το ζήτημα της άμεσης ανάγκης υλοποίησης έργων συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης ενός ζωντανού μνημείου, όπως είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Το μνημείο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ δεν έχουν προχωρήσει έργα υποδομής όπως τα δίκτυα με αποτέλεσμα να πλήττεται ο τουρισμός και η εικόνα της χώρας με την υπερχείλιση λυμάτων στους δρόμους της Μεσαιωνικής πόλης, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες.

Η Πολιτεία, η οποία εισπράττει εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου αλλά και την Μεσαιωνική Πόλη (Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου), δεν έχει επιστρέψει ούτε το ελάχιστο με τη μορφή έργων συντήρησης, ανάδειξης και προστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που είχα καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής το Σεπτέμβριο του 2016, είχε κάνει αποδεκτή την πρότασή μου για τη διαμόρφωση μιας νέας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, με τριμερή χρηματοδότηση, για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου.

Η πρόταση αυτή, στηρίζεται και από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, τόσο το Δήμο Ρόδου όσο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Έκτοτε, δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή, η Πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την υπογραφή μιας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μέσα από αυτή την τριμερή προγραμματική σύμβαση μπορούν να ιεραρχηθούν και να υλοποιηθούν, με σχεδιασμό και προτεραιοποίηση, οι μελέτες, τα αναγκαία έργα και οι παρεμβάσεις στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Η κίνηση στην οποία θα πρέπει να προβεί άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού είναι η άμεση επίσκεψη της Υπουργού στη Ρόδο και η διοργάνωση κοινής συνάντησης με τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για την τριμερή προγραμματική σύμβαση.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού, ως συμβαλλόμενος φορέας, σε μια τριμερή προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να υλοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης.
  2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει προς αυτή την κατεύθυνση;
  3. Ποια είναι τα έσοδα που έχει εισπράξει η Πολιτεία από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου αναλυτικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έως σήμερα και ανά έτος;
  4. Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει διατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως σήμερα για την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από το Υπουργείο Πολιτισμού;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την απάντηση της κυρίας Υπουργού.