Την προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας αστυνομικού τμήματος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που θεωρεί ότι επιβάλλεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Στην Ερώτησή του επισημαίνει ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, είναι και ένα ζωντανό μνημείο, αφού, εντός των ορίων της, κατοικούν πέντε χιλιάδες πολίτες.

Είναι δεδομένο ότι τα εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η ανάγκη καταπολέμησης του παραεμπορίου, οι χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται καθημερινά, αλλά και οι ανάγκες προστασίας του μνημείου, επιβάλλουν αυξημένη αστυνόμευση.

Τονίζει ότι η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης οδηγεί σε φαινόμενα έκνομης δραστηριότητας που δημιουργούν δυσμενείς εντυπώσεις για το νησί και τον τουρισμό μας, αλλά και σε ανεξέλεγκτη κυκλοφορία οχημάτων και δικύκλων, ιδιαίτερα μετά τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το Α.Τ. Ρόδου, όντας υποστελεχωμένο, δεν μπορεί να διαθέσει προσωπικό για την 24ωρη κάλυψη των αναγκών ασφαλείας και αστυνόμευσης, ενώ το ίδιο ισχύει και για το τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας.

Μάνος Κόνσολας

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2017
Αρ.Πρ.: 76   3/10/17

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου»

Κύριε Υπουργέ,

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, είναι και ένα ζωντανό μνημείο αφού εντός των ορίων της κατοικούν πέντε χιλιάδες πολίτες.

Είναι δεδομένο ότι τα εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η ανάγκη καταπολέμησης του παραεμπορίου, οι χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται καθημερινά, αλλά και οι ανάγκες προστασίας του μνημείου, επιβάλλουν αυξημένη αστυνόμευση.

Η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης οδηγεί σε φαινόμενα έκνομης δραστηριότητας που δημιουργούν δυσμενείς εντυπώσεις για το νησί και τον τουρισμό μας, αλλά και σε ανεξέλεγκτη κυκλοφορία οχημάτων και δικύκλων, ιδιαίτερα μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Δήμος Ρόδου με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη στις πύλες εισόδου, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ασφάλειας και αστυνόμευσης.

Επιπρόσθετα, το Α.Τ. Ρόδου, όντας υποστελεχωμένο δεν μπορεί να διαθέσει προσωπικό για την 24ωρη κάλυψη των αναγκών ασφαλείας και αστυνόμευσης, ενώ το ίδιο ισχύει και για το τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας.

Η λύση στο πρόβλημα είναι η ίδρυση αυτόνομου αστυνομικού τμήματος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Το επιβάλλουν αντικειμενικοί λόγοι αλλά και η ίδια η πραγματικότητα.  Ήδη, ο Δήμος Ρόδου έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παραχωρήσει κτίριο για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν ο Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ίδρυσης αστυνομικού τμήματος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Προτίθεται να τροποποιήσουν τη διάρθρωση της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και να προχωρήσουν στην ίδρυση του;
  2. Εάν θεωρεί ότι με την υπάρχουσα διάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ στην Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες ασφάλειας και αστυνόμευσης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου