Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης έχει παραχωρηθεί στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τον έλεγχο των πρώτων 587 κωδικών που αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, που πραγματοποιήθηκε από τους Έλληνες αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου: 100710570001, που αναφέρεται στο ΦΕΚ της παραχώρησης ακινήτων στο Υπερταμείο, αντιστοιχεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης.

Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει τρεις ερωτήσεις στη Βουλή ζητώντας την πλήρη λίστα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Δωδεκανήσου, που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου εκτιμά ότι είναι πάνω από 2.000 τα παραχωρηθέντα ακίνητα που αντιστοιχούν σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, και είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν και άλλα μνημεία της Δωδεκανήσου, που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο.

«Όσο προχωράει η ταυτοποίηση των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου των ακινήτων που παραχωρήθηκαν, θα αποκαλύπτεται η αλήθεια και θα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο.

Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση, έστω και τώρα, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Εκτός αν ο κ. Υπουργός Οικονομικών παραδεχθεί ότι απλώς υπέγραψε ό, τι του έφεραν και δεν έκανε κανένα έλεγχο για το αν στα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβάνονται και αρχαιολογικοί χώροι», τονίζει ο Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών, με δεδομένο ότι έχουμε την πρώτη, πλέον, επίσημη καταγραφή με βάση τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου, να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύμης στο Υπερταμείο.

Ταυτόχρονα, επαναφέρει το καίριο ερώτημα που αρνείται να απαντήσει η κυβέρνηση των προθύμων: Ποιοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Δωδεκανήσου έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο;

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2019
Αρ. Πρ.:  4944/21.1.2019

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού   

ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης στο Υπερταμείο»

Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Υπουργέ,

Εδώ και μήνες, έχω καταθέσει αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα της παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Δωδεκανήσου στο Υπερταμείο.

Ζήτησα να μου δοθούν ακριβή στοιχεία. Ζήτησα την πλήρη λίστα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Δωδεκανήσου, που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και το σχετικό ΦΕΚ.

Ουδέποτε έλαβα απάντηση, προφανώς, γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι παραχώρησε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στο Υπερταμείο.

Από τον πρώτο έλεγχο, προκύπτει ότι ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου: 100710570001, αντιστοιχεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το ακίνητο του αρχαιολογικού μουσείου της Σύμης έχει παραχωρηθεί στο Υπερταμείο για 99 χρόνια.

Προκύπτει, ξεκάθαρα, από τον έλεγχο των πρώτων 587 κωδικών που αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, που πραγματοποιήθηκε από τους Έλληνες αρχαιολόγους. Με δεδομένο ότι είναι πάνω από 2.000 τα παραχωρηθέντα ακίνητα που αντιστοιχούν σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν και άλλα μνημεία της Δωδεκανήσου, που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο.

Όσο προχωράει η ταυτοποίηση των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου των ακινήτων που παραχωρήθηκαν, θα αποκαλύπτεται η αλήθεια και θα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο.

Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση, έστω και τώρα, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Εκτός αν ο κ. Υπουργός Οικονομικών παραδεχθεί ότι απλώς υπέγραψε ό, τι του έφεραν και δεν έκανε κανένα έλεγχο για το αν στα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβάνονται και αρχαιολογικοί χώροι.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Ποιοι ενέταξαν, με ποια κριτήρια και με ποιου την απαίτηση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης στα 10.000 περίπου ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο;
  2. Ποιοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Δωδεκανήσου έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο;
  3. Με δεδομένο ότι έχουμε την πρώτη, πλέον, επίσημη καταγραφή με βάση τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου, προτίθεται ο Υπουργός Οικονομικών να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύμης στο Υπερταμείο;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου