Το ζήτημα δημιουργίας μονάδας αιμοκάθαρσης στην Κάρπαθο, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Υπογραμμίζει ότι, το νέο νοσοκομείο της Καρπάθου, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία και δυνατότητα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες του νησιού αλλά και όμορων νησιών, με τη δημιουργία τμήματος αιμοκάθαρσης.

Όπως είναι γνωστό, σήμερα, οι ασθενείς στην Κάρπαθο και στην Κάσο με νεφρική ανεπάρκεια, χρόνιες μολύνσεις των νεφρών, γενετικές ασθένειες και νεοπλασματικές ασθένειες ταλαιπωρούνται, αφού είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στη Ρόδο, στην Κρήτη και στην Αθήνα για τις απαραίτητες αιμοκαθάρσεις.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι δημιουργία υποδομής για τη λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο νέο νοσοκομείο του νησιού επιβάλλεται από τις ίδιες τις συνθήκες. Αυτό που προέχει, είναι να εγκριθεί, επιτέλους, ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου και να συμπεριληφθεί σε αυτόν και η μονάδα αιμοκάθαρσης.

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2018
Αρ. Πρ.: 3911/30/11/2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη για τη δημιουργία και λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Καρπάθου»

Κύριε Υπουργέ,

Το νέο νοσοκομείο της Καρπάθου, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία και δυνατότητα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες του νησιού, αλλά και όμορων νησιών.

Στην Κάρπαθο, δεν λειτουργεί μονάδας αιμοκάθαρσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, χρόνιες μολύνσεις των νεφρών, γενετικές ασθένειες και νεοπλασματικές ασθένειες να ταλαιπωρούνται, αφού είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στη Ρόδο, στην Κρήτη και στην  Αθήνα για τις απαραίτητες αιμοκαθάρσεις.

Είναι δεδομένο, επίσης, ότι αυτό ισχύει και για όμορα νησιά, όπως η Κάσος, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους θέλουν να επισκεφθούν την Κάρπαθο και χρήζουν ανάγκης μιας θεραπείας αυτού του είδους.

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με 6.500 μόνιμους κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται την τουριστική περίοδο.

Η δημιουργία υποδομής για τη λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο νέο νοσοκομείο του νησιού επιβάλλεται από τις ίδιες τις συνθήκες.

Προέχει, φυσικά, να εγκριθεί, επιτέλους, ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου και να συμπεριληφθεί σε αυτόν και η μονάδα αιμοκάθαρσης.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι της Καρπάθου αλλά και όμορων νησιών, όπως η Κάσος, από την έλλειψη μιας μονάδας αιμοκάθαρσης στο νησί.
  2. Εάν προτίθεται, στα πλαίσια της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, να δρομολογήσει τις διαδικασίες, μέσα από την έγκριση του οργανισμού του νοσοκομείου, για τη λειτουργία τμήματος αιμοκάθαρσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου