Την άμεση στελέχωση με γιατρό του Πολυδύναμου Ιατρείου στην Όλυμπο Καρπάθου ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας, επαναφέρει και την πρόταση κάλυψης των κενών θέσεων στις δομές δημόσιας υγείας σε Όλυμπο Καρπάθου, Τήλο, Λειψούς και άλλες δυσπρόσιτες περιοχές από στρατιωτικούς γιατρούς, που ταυτόχρονα θα εκπληρώνουν και τη θητεία τους. Ζητά, μάλιστα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία για επιλεγμένες και συγκεκριμένες περιοχές που τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Πολύ φοβάμαι ότι οι προσλήψεις και οι επαναφορές που έγιναν στο δημόσιο από την κυβέρνηση τους τελευταίους 7 μήνες, βάζουν φρένο σε προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Προέχει να τοποθετηθεί άμεσα γιατρός στην Όλυμπο Καρπάθου. Αν υπάρχει δυσκολία, το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την τοποθέτηση στρατιωτικών γιατρών σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Άμεση προτεραιότητα έχουν η Όλυμπος, η Τήλος και οι Λειψοί που δεν μπορούν να μένουν άλλο χωρίς γιατρό».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

1.Κύριο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

2.Κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Άμεση τοποθέτηση γιατρού στο Πολυδύναμο Ιατρείο στην Όλυμπο Καρπάθου»

Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζετε το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Στην Όλυμπο Καρπάθου εδώ και πολύ καιρό οι πολίτες που ζουν εκεί, βιώνουν ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας από την έλλειψη γιατρού.

Το Κέντρο Υγείας Καρπάθου είναι υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει απόσπαση γιατρού προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες δημόσιας υγείας στην Όλυμπο.

Σε όλα αυτά, πρέπει να συνυπολογιστούν και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και κυρίως η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να διανύσει κάποιος για να φτάσει στην ιστορική Όλυμπο.

Σας επισημαίνω, επίσης, το γεγονός ότι ο Δήμος Καρπάθου προσφέρει στέγη και τροφή στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε Όλυμπο, Απέρι, Αρκάσα και Βωλάδα και έχει, μάλιστα, δεσμεύσει και σχετικό ποσό στον προϋπολογισμό του.

Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να τοποθετηθεί άμεσα γιατρός στην Όλυμπο.

Η δυστοκία θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τη θεσμοθέτηση κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές από στρατιωτικούς γιατρούς. Σχετική πρόταση που περιλαμβάνει 17 Περιφερειακά και Πολυδύναμα Ιατρεία στα νησιά, είχε καταθέσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

Εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου στην Όλυμπο Καρπάθου.

  1. Εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προτίθεται να θεσμοθετήσει διαδικασία τοποθέτησης στρατιωτικών ιατρών, που, παράλληλα, θα εκπληρώνουν και τη θητεία τους, σε Όλυμπο Καρπάθου, Τήλο και Λειψούς αλλά και σε περιφερειακά και πολυδύναμα ιατρεία νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου