Την μαγεία της μουσικής ένιωσαν όλοι που βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο κατάμεστο από κόσμο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με τον κορυφαίο πολυβραβευμένο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο, σε μία μοναδική συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Ρόδου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου, με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

«Με λένε Γιώργο» συστήθηκε ο Γ. Χατζηνάσιος και άρχισε η μαγική βραδιά.

Με τις συνθέσεις και τα τραγούδια της ζωής του συμπληρώνοντας 50 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι, σαγήνεψε το πολυπληθές ακροατήριο που δεν σταμάτησε λεπτό να χειροκροτεί τον πολυβραβευμένο μουσικοσυνθέτη, πλαισιωμένος από τους δύο εκπληκτικούς ερμηνευτές που για περισσότερο από 15 χρόνια αποτελούν τους μόνιμους συνεργάτες του, τον Σπύρο Κλείσσα και την Μαίρη Στεφανακίδη, αλλά και την εξαιρετική Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Μιχάλη Καλαεντζή, σε ένα 2ωρο μουσικό πρόγραμμα αναδρομής σε όλη τη σπουδαία καλλιτεχνική διαδρομή του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Στη συναυλία συμμετείχε επίσης η παιδική χορωδία Amabile του επικοινωνιακού & μορφωτικού ιδρύματος της Ι. Μ. Ρόδου. Με ρομαντισμό, νοσταλγία, συγκίνηση και χαρά σε μια εξαιρετική βραδιά που έφερε το στίγμα της προσωπικής του διαδρομής, σε ένα μοναδικό ρεπερτόριο.

Τον Γιώργο Χατζηνάσιο καλωσόρισε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Τέρης Χατζηιωάννου, ενώ παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χαρούλα Γιασιράνη, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Κατερίνα Κανέλλου, ο δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Ιωσήφ η πρυτανισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, η σύζυγος του Δημάρχου Ρόδου Εύη Πλιάκα, κ.α.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Χατζηιωάννου τόνισε:

«Κύριες και κύριοι εκ μέρους του δημάρχου της Ρόδου κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη σας καλωσορίζω στο μοναδικό αύλειο χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Απόψε όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτό το μνημείο είμαστε τυχεροί, προνομιούχοι, μάλλον ευλογημένοι θα έλεγα. Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικοσυνθέτες ο Γιώργος Χατζηνάσιος θα μας ταξιδέψει στην μαγεία των αισθήσεων στην μυσταγωγία της μουσικής.

Ένας συνθέτης που ανήκει στο «πάνθεον» των σημαντικότερων Ελλήνων. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος με 50 χρόνια προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι, δεν έχει γράψει ιστορία. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος είναι η ίδια, η ιστορία.

Ποιος δεν έχει ερωτευτεί, αγαπήσει, κλάψει, αναγεννηθεί με τα πολύτιμα μουσικά του μαργαριτάρια.

Ποιος? Ποιος να συγκριθεί μαζί του.

Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Ρόδου που μέσω της γενναίας χρηματοδότησης στον ΔΟΠΑΡ, μας παρέχετε η δυνατότητα να οργανώσουμε υπέροχα πράγματα που διατρανώνουν τον πολιτισμό του νησιού μας».

Στο φινάλε της μοναδικής αυτής συναυλίας ο Γ. Χατζηνάσιος τιμήθηκε από το Δήμο Ρόδου με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας για τα 50χρονια προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι και μια αργυρή εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας, ενώ αναμνηστικό -κεραμικός δίσκος Ρόδου- δόθηκε στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη από τον συγκινημένο μαέστρο Μιχάλη Καλαεντζή.

Αναμνηστικά δώρα δόθηκαν από την Αντιπρόεδρο του ΔΟΠΑΡ Κατερίνα Κανέλλου και στους ερμηνευτές Σπύρο Κλείσσα και την Μαίρη Στεφανακίδη.

Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του μουσικού- δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Ιωσήφ που μίλησε για τον βιρτουόζο εκτελεστή στο πιάνο, έχει χαρακτηριστεί ως άνθρωπος ορχήστρα, ο μουσικοσυνθέτης παίζει τα κομμάτια του με αριστοτεχνικό τρόπο, βάζοντας άλλες φορές στην ερμηνεία του στοιχεία τζαζ, άλλοτε στοιχεία ροκ και άλλοτε στοιχεία κλασικής μουσικής, ενθουσιάζοντας πάντα το κοινό στις εμφανίσεις του.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτισμού του ΔΟΠΑΡ Νάνσυ Τρυποσκούφη. Στην παράσταση, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Νίκος Δημητρόπουλος, ακούστηκαν μελοποιημένες δημιουργίες του συνθέτη κορυφαίων ποιητών και στιχουργών, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γίνει ένα μαζί του δημιουργώντας μια μεγάλη χορωδία που κατέληξε στο συμπέρασμα: Ποιος να συγκριθεί μαζί σου…

Φωτο: Δημήτρης Μπιλιάς