Το 2019 προκηρύχθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δημοτικού Συμβουλίου και νέου Δημάρχου στην Κάρπαθο.

Η παράταξη “ΝΕΑ ΠΝΟΗ” του Γιάννη Νισύριου με σχετική πλειοψηφία, κέρδισε τις εκλογές και έγινε Δήμαρχος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η παράταξη ΑΠΕΚ του Μανώλη Καπετανάκη ήρθε δεύτερο κόμμα και τρίτο η παράταξη ” NEA AΡΧΗ” του Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη.

Δεν είναι του παρόντος ο σχολιασμός της διακυβέρνησης του κ. Γιάννη Νισύριου και των επιλογών του.

Ούτε της πρωτόγνωρης, όχι μόνον για τα δεδομένα της Καρπάθου, κρίσης ηγεσίας και ενότητας που προέκυψε στην παράταξη του Δημάρχου αλλά και της επιλογής του να συνεργαστεί με τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Οι πρωτοβουλίες αυτές τόσο του Δημάρχου όσον και των συνεργαζόμενων κομμάτων θα κριθούν σε βάθος χρόνου.

Το πρόβλημα  που ταλανίζει το νησί τα τελευταία 15 χρόνια είναι το πρόβλημα του νέου λιμανιού που έχει ανάγκη ο τόπος.

Την ανάγκη αυτή, η Πολιτεία την αντιμετώπισε πολύ νωρίτερα από ότι οι τοπικοί παράγοντες:

Έτσι το 1993 το κράτος προκήρυξε χωροταξική μελέτη και κατόπιν διαγωνισμού, την διενήργησε το Γραφείο Μελετών του χωροταξικού μηχανικού Νίκο Ζαφειρόπουλου.

Η μελέτη αυτή, μεταξύ άλλων πολλών άλλων διαπιστώσεων, πρότεινε την θέση “ΒΡΟΝΤΗ” ως την καταλληλότερη τοποθεσία για την κατασκευή του νέου λιμανιού.

Με ευθύνη των τότε διοικούντων τον Δήμο, αλλά και των τότε Νομαρχών Δωδεκανήσου δεν προχώρησε η υλοποίηση της μελέτης αυτής με αποτέλεσμα να μην κατασκευαστεί λιμάνι και τα χρήματα της Μελέτης να χαθούν.

Το 2000, η τότε Αναπτυξιακή Εταιρεία Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ), αγνοώντας την υπάρχουσα μελέτη, προκηρύσσει νέα χωροταξική μελέτη για την Κάρπαθο, η οποία κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα. Ότι, δηλαδή, το νέο λιμάνι πρέπει να κατασκευαστεί στην θέση “ΒΡΟΝΤΗ”.

Δυστυχώς οι τότε τοπικοί παράγοντες αλλά και οι τότε Νομάρχες, δεν έπραξαν τίποτε για την υλοποίηση της πρότασης αυτής. 

Αδιαφορώντας πλήρως για τις άνω μελέτες, πληρωμένες με τα χρήματα του Ελληνικού Λαού,  το 2006 προτείνουν, χωρίς καμιά μελέτη,  ως θέση κατασκευής του το “Γααρόνησο”!!!.

Και αρχίσαμε πάλι νέες μελέτες το 2006, νέα χρήματα του Δημοσίου, τώρα, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πέρασαν 16 χρόνια από τότε και αρμόδιοι και μη, κάνουν ότι μπορούν για να επιβάλλουνε στον ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΟ ΛΑΟ τη λύση “Γααρόνησου” που προέκυψε από το γραφείο Μελετών “ΓΙΑΜΙΝ”, γιατί έτσι πρότειναν, οι Δήμαρχοι και ο
Περιφερειάρχης μας.

Μια λύση εντελώς απαράδεκτη και καταστροφική για την Κάρπαθο η οποία αποδοκιμάστηκε με επανειλημμένες αποφάσεις της ΕΣΑΛ αλλά και κυρίως από την πλέον αρμόδια για την επίλυση του θέματος Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

Η λύση “ΓΙΑΜΙΝ”, εκτός των άλλων, προβλέπει -αν είναι δυνατόν- την καθαίρεση τμήματος του σημερινού λιμενοβραχίονα  για άνοιγμα νέας εισόδου μήκους 50 μέτρων περίπου με αποτέλεσμα να μηδενίζεται η προστασία του ανατολικού τμήματος της λιμενολεκάνης από τους Βόρειους και βορειοανατολικούς κυματισμούς και να αχρηστεύονται τα ανατολικά  κρηπιδώματα με αποτέλεσμα  κάθε φορά που θα έχουμε τέτοιου είδους ισχυρούς ανέμους (γεγονός που συμβαίνει αρκετές φορές κάθε χρόνο και ιδίως τον χειμώνα) θα έχουμε ολική ή μερική καταστροφή όλων των πλοίων που θα βρίσκονται στη λιμνολεκάνη των Πηγαδίων και ιδίως στην Ανατολική πλευρά αυτής και πιθανόν των καταστημάτων της προκυμαίας.

Το γεγονός αυτό, το οποίο είναι εύκολα αντιληπτό και από τον πλέον αδαή, αποκρύπτουν οι υποστηρικτές της πρότασης “ΓΙΑΜΙΝ”.

‘Ερχομαι τώρα στο βασικό ερώτημα, το οποίο είναι και πολιτικό!

Η παράταξη ΑΠΕΚ του Μανώλη Καπετανάκη αξιολογώντας τις  παραπάνω χωροταξικές μελέτες, της ΑΝΔΩ και του Νίκου Ζαφειρόπουλου, είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι στηρίζει την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Νότιας Δωδεκανήσου για κατασκευή του νέου Λιμανιού στη θέση “ΒΡΟΝΤΗ” και επέκταση του σημερινού λιμενοβραχίονα κατά 150 περίπου μέτρα, χωρίς την καθαίρεση τμήματος του σημερινού λιμένος.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος και η παράταξη του αποδοκίμαζαν προεκλογικά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση “ΓΙΑΜΙΝ” υποσχόμενοι την κατάργηση της και τασσόμενοι υπέρ της λύσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λ.Τ.Ν.Δ.

Ως γνωστόν με πρωτοβουλίες του Δημάρχου Γιάννη Νισύριου (σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του) αλλά και άλλων υψηλά ιστάμενων παραγόντων επιχειρείται σχεδόν πραξικοπηματικά η επιβολή της πρότασης “ΓΙΑΜΙΝ” με την  εκ νέου επαναπροώθηση της στην ΕΣΑΛ πριν να «στεγνώσει» το μελάνι της απόφασης  την απόρριψης της και χωρίς να έχει διερευνηθεί καμιά από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην απόφαση.

Προς το σκοπό αυτό, όπως πληροφορούμαστε, έχει δοθεί εκτός των άλλων με απευθείας ανάθεση από τον Δήμαρχο Καρπάθου «η Μελέτη λιμένα οχληρών φορτίων νήσου Καρπάθου” ώστε να αποτελέσει το «πρόσχημα» για την εκ νέου επανασυζήτηση της.

Μετά από αυτά τίθεται τουλάχιστον πολιτικό και ηθικό θέμα κυρίως για την παράταξη ΑΠΕΚ του Μανώλη Καπετανάκη  αλλά και για την παράταξη ” NEA AΡΧΗ” του Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη, αλλά και σε κάθε μέλος των παρατάξεων αυτών προσωπικά να λάβουν θέση δημοσίως.

Στοιχειώδης πολιτική ευθύνη απαιτεί να απαντήσουν με σαφήνεια στα παρακάτω ερωτήματα:

Είναι σε γνώση των ενεργειών του κ. Δημάρχου;

Τις εγκρίνουν;

Ποια θέση λαμβάνουν επ’ αυτών;

Συναινούν στην προώθηση της πρότασης “ΓΙΑΜΙΝ”;

Τι σκοπεύουν να κάνουν;

Στοιχειώδης πολιτική ευθύνη απαιτεί επίσης:

Να ζητήσουν άμεση και πλήρη έγγραφη ενημέρωση από τον Δήμαρχο για όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειες του και όλα τα έγγραφα που απέστειλε ή έλαβε για το θέμα αυτό.

Να ενημερώσουν άμεσα τους δημότες για όλες τις ενέργειες του Δήμου, του Δημάρχου αλλά και όλων των μελών του Δ.Σ

Να κοινοποιήσουν αυτούσια όλα τα σχετικά έγγραφα ώστε οι Δημότες να ενημερωθούν επ’ αυτών.

Να λάβουν θέση δημοσίως επί του θέματος με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές τόσον ως παρατάξεις όσον και ως μέλη του Δ.Σ προσωπικά.

Να ζητήσουν την άμεση δια ζώσης σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου για λήψη απόφασης επί του θέματος στην οποία συνεδρίαση θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και έκφρασης άποψης οποιοσδήποτε δημότης επιθυμεί.

Το ίδια ισχύουν  και για τους συμβούλους της παρατάξεως “ΝΕΑ ΠΝΟΗ”, που διαφώνησαν με τον Δήμαρχο.

Για την “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ”
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, Μ.Β.Α