- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

Λευτέρης Αυγενάκης: Πώς έγινε το όνειρο τους, άθλος | Κορυφαίοι Κρήτες αθλητές συγκίνησαν το κατάμεστο Karteros Beach Sports Center με τις ιστορίες τους

Με τη συγκινητική εκδήλωση – κατάθεσης ψυχής 20 σπουδαίων Κρητών αθλητών (Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και διεθνών Πρωταθλητών), που περιέγραψαν στο κατάμεστο Karteros Sports Beach Center τη δική τους αθλητική διαδρομή στην εκδήλωση «Αθλητισμός, από το όνειρο στον άθλο», κορυφώθηκε στις Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις η τριήμερη αθλητική γιορτή.

[1]

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ, ΥΦ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Μία γιορτή, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου και το Υφυπουργείο Αθλητισμού, αφιερωμένη στην Ολυμπιακή Ημέρα, όπου μικροί και μεγάλοι ήρθαν επί τρεις ημέρες σε επαφή με πλήθος αγωνισμάτων από εξειδικευμένους προπονητές και τα σωματεία τους, αλλά είχαν και την ευκαιρία να γνωρίσουν το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο των κοινωνικών δομών του Ηρακλείου και της Κρήτης, που με χαρά πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις.

[2]

Ο αθλητισμός τέθηκε στην υπηρεσία της κοινωνίας ως όχημα πανανθρώπινων αξιών και ισότιμης συνύπαρξης. Αξίες, όπως η ανιδιοτελής προσφορά, ο εθελοντισμός, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, το ευ αγωνίζεσθαι, προτάχθηκαν εμφατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

[3]

Η βραδιά στο Karteros Sports Beach Center ήταν καθηλωτική, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Καπελλάκη, καθώς και του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιου Αυγερινού!

[4]

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εξήρε την προσπάθεια όλων για αυτό το τριήμερο, στάθηκε φυσικά στους μεγάλους πρωταγωνιστές που ήταν οι αθλητές και έκανε αναφορές στις αθλητικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τρία χρόνια που ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι της αθλητικής ηγεσίας:

«Όταν μικρό παιδί, ακόμη, θέλησα να ασχοληθώ με την πολιτική, φάνταζε όνειρο. Ξεκίνησα το ταξίδι μου αυτό από τη Μεσσαρά, χωρίς «πολιτική προίκα», χωρίς κανένα εχέγγυο, χωρίς κάποια στήριξη και κατάφερα και πέτυχα τον δικό μου μικρό άθλο.

Μοναδική μου «αποσκευή» η αγάπη για τον τόπο μου, το πάθος μου για την πολιτική, η ανάγκη μου να προσφέρω στον συνάνθρωπο.

Μοναδικό μου «όπλο» η σκληρή δουλειά, η επιμονή και ο στόχος. Δεν είχα άλλωστε και τίποτε άλλο.

Και δύναμη μου εσείς, οι συντοπίτες μου!

Και το όνειρο έγινε πραγματικότητα!

Από το 2007 με τιμάτε με την ψήφο σας να σας εκπροσωπώ στην Βουλή.

Το 2016 ανέλαβα Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας υπηρετώντας την Παράταξη και διαμορφώνοντας το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Και τρία χρόνια μετά, όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, κλήθηκα να διαχειριστώ αρκετές προκλήσεις, πετυχαίνοντας μικρούς, αλλά σημαντικούς άθλους:

[5]

 Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να ταξιδέψω στην Κρήτη για την Ολυμπιακή Ημέρα, για να τιμήσω τον Υφυπουργό και να εκφράσω έτσι τις ευχαριστίες μου για όσα κάνει για το αθλητικό κίνημα.

Εξασφάλισε την χρηματοδότηση του αθλητισμού τα επόμενα χρόνια μέσω του ποσοστού του στοιχήματος και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό!

Μερίμνησε για την εξωστρέφεια της χώρας, τόσο με το Ράλλυ Ακρόπολις, όσο και με τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο αλλά και έδωσε έμφαση στον τόπο του την Κρήτη!

Είμαι περήφανος που οι επικεφαλής των αντίστοιχων Ολυμπιακών Επιτροπών όλου του κόσμου, μου δίνουν συγχαρητήρια για την Σύνοδο που είχαμε εδώ πέρυσι.

Ο δεύτερος λόγος της αποδοχής της πρόσκλησης ήταν για να γνωρίσω επιτέλους από κοντά, αυτό το στολίδι όχι μόνο της Κρήτης, αλλά όλης της Ελλάδας, το Karteros Sports Beach Center.

Πρόκειται για κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και ήδη φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία διοργανώσεις διεθνούς επιπέδου, ενώ θα αποτελέσει έναν από τους πυρήνες της διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του χρόνου εδώ στο Ηράκλειο.

Θα τελειώσω εκφράζοντας τις ευχές μου στον Υφυπουργό για τα 50 του χρόνια που τα κλείνει αύριο. Μακάρι να είστε τόσο πολύ δημιουργικός και τα επόμενα χρόνια».

[6]

Στην τεράστια δουλειά που έχει γίνει από την πλευρά του Υφυπουργείου, σε ό,τι αφορά τους Αθλητές με Αναπηρία, στάθηκε ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης:

«Αυτή η εκδήλωση φέρνει τους αθλητές στο προσκήνιο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αυτονόητο. Συνήθως μας ξεχνούσαν μετά τις επιτυχίες.

Αγαπητέ Υφυπουργέ, Λευτέρη Αυγενάκη, είναι σημαντικό να μην ξεχνιούνται οι αθλητές που εμπνέουν τη νέα γενιά. Πρέπει να ακούγονται οι ιστορίες τους.

Συνήθως οι ιστορίες μας ήταν με δύσκολες αρχές αλλά είχαν σχεδόν πάντα happy end και είναι σημαντικό να το ξέρουν αυτό τα νέα παιδιά.

Ως πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής θέλουμε με τη συνεργασία του Υφυπουργείου Αθλητισμού να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα στον χώρο του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.

Είμαστε πάντα διαθέσιμοι και ξέρουμε ότι ο κ. Αυγενάκης είναι δίπλα μας. Γι’ αυτό σε ευχαριστούμε ως Παραολυμπιακό κίνημα και ευελπιστώ στην περαιτέρω συνεργασία μας».

Από την πλευρά του ο Dr Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τόνισε:

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμπορεύεται και συνοδοιπορεί σε ανοιχτό ορίζοντα ωραίων δράσεων με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, μαζί με το οποίο έχουμε καταφέρει πολλά. Θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

Είναι τιμή μας και υποχρέωσή μας να συντροφεύουμε έναν εμπνευσμένο, δημιουργικό, αποφασιστικό, αποτελεσματικό σε πληθώρα δράσεων Υφυπουργό Αθλητισμού, όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Έχουμε κοινές αντιλήψεις σε θέματα κοινωνικής προσφοράς, αλτρουισμού, αλληλεγγύης και αγάπης. Πιστεύουμε στη δύναμη του υγιούς αθλητισμού και πιστεύουμε ότι μπορεί να εμπνεύσει, να ενώσει, και να δώσει ελπίδα, γεφυρώνοντας τις διαφορές μεταξύ των λαών και να διδάξει αξίες ζωής. Χαράζουμε μαζί μία μεγάλη αγαθοποιό δράση με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων απομονωτισμού και αποκλεισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Την εκδήλωση άνοιξε ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Ηρακλείου, Λευτέρης Ζερβός

Οι παρευρισκόμενοι αθλητές έδωσαν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες διδάγματα ζωής και κατέδειξαν τη σημασία της ενασχόλησής με τον αθλητισμό στην σφυρηλάτηση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα.

«Αξιοποιώντας το παράδειγμα αυτών των αθλητών αλλάζουμε τον κόσμο. Το ταξίδι από το όνειρο στον άθλο είναι αυτό που έχει σημασία. Το όνειρο ξεκινάει με την επιθυμία και την αφοσίωση, την επιμονή. Έτσι συνεχίζεις το όνειρό σου.

Εγώ βρήκα την ελευθερία μου αλλά και τα όριά μου στη θάλασσα. Έχασα, ηττήθηκα, αδικήθηκα εκεί στην εφηβεία και παραλίγο να τα παρατήσω. Αλλά όχι. Κάποιοι πήγαν να μου καταστρέψουν το όνειρο αλλά όχι την ικανότητά του να το ξαναφτιάξω!

Θα ήθελα να θυμούνται τα νέα παιδιά ότι δικαίωση δεν είναι η ήττα του άλλου αλλά η νίκη η δικιά τους. Το να ξεπερνάνε τον εαυτό τους. Εγώ βρέθηκα να εναλλάσσω την αυτοπεποίθηση, την λογική, την ταπεινότητα για να βρω το σθένος να συνεχίσω.

Όλες μου οι επιτυχίες, τα μετάλλια, το άναμμα του βωμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δεν ήταν για μένα ο άθλος. Άθλος είναι όταν εσύ προχωράς εκεί που άλλοι θα τα είχαν παρατήσει, γι’ αυτό και έχω πάντα παράδειγμα για τα νέα παιδιά τα άτομα και ειδικά τους Αθλητές με Αναπηρία».  

Προσπάθησαν και εμένα να μου στερήσουν το όνειρο, αλλά συνέχισα. Και αυτό έχει σημασία. Δεν ήμουν τυχερή να έχω Υφυπουργό τον Λευτέρη Αυγενάκη ως αθλήτρια αλλά τον έχω ως προπονήτρια και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό»!

Δεν είχα πού να μείνω και τί να φάω! Και όμως βρέθηκαν εκείνοι που με βοήθησαν και εγώ με τη σειρά μου πείσμωσα να τους δικαιώσω για την επιλογή τους. Έκανα υπερπροσπάθεια.

Περισσότερο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία που με στήριξε στο δικό μου όνειρο για να ξεπεράσω τον Γολγοθά, φτάνοντας στον άθλο μου».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν όλοι οι αθλητές, για το δικό τους ταξίδι από το όνειρο στον άθλο, έχοντας μία καταπληκτική εμπειρία να διηγηθούν και να δώσουν το δικό τους μήνυμα στοχοπροσήλωσης και πραγματοποίησης των ονείρων τους σε άθλους!

Μίλησαν ακόμα οι

Παρόντες, ανάμεσα στους θεατές, ήταν και ο ρέκορντμαν σε συμμετοχής με την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου και Πρωταθλητής Ευρώπης, Γιώργος Καραγκούνης, αλλά και ο Μάρκο Ματεράτσι, Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική ποδοσφαίρου της Ιταλίας το 2006. Αμφότεροι κάνουν διακοπές στο νησί της Κρήτης.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν για το έργο που επιτελούν στον νομό Ηρακλείου οι Κοινωνικές Δομές που συμμετείχαν στο τριήμερο:

καθώς και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία του Ηρακλείου: