Επί τέλους, το Απανταχού υποβόσκον πνευματικό-επιστημονικό-επιχειρηματικό τσουνάμι των Καρπαθίων ξέσπασε και στην πολιτική αρένα. Συγκριτικά-αναλογικά με άλλους τόπους και νησιά είμαστε μια μικρή χούφτα μεν αλλιώτικη-ποιοτική δε πάστα ανθρώπων ζυμωμένη από τα παλιά από «θεϊκές» μαγιές πρωτομαστόρων με θαυμαστά έργα απλωμένα σε όλα τα παράλια της Μεσογείου.. εκκλησίες, σχολεία, τεμένη, μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, γέφυρες, σιδηροτροχιές, κ.τ.λ. φέρουν την «αρχιτεκτονική» σφραγίδα της ευφυϊας των Καρπαθίων σε όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Μικράς Ασίας, της Κρήτης. Μετά την Απελευθέρωση της 5ης του Οκτώβρη του ΄44 από τα δεσμά έξι αιώνων ήταν επόμενο να ξεχυθούν στις Νέες Χώρες της Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία, κ.τ.λ. και να αυτοδημιουργηθούν, όπως ανέκαθεν, τώρα πια οι νέες κοσμοπολίτικες οντότητες των Καρπαθίων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, της Αττικής, του νησιού μας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστοτάκης στο Δήμο Καρπάθου.

Άρα, δεν είμαστε φετινοί, δεν ήρθαμε από το πουθενά, υπάρχει πλούσια προϊστορία πρωτοκαθεδρίας αλλά και ανεπανάληπτο τωρινό ταλέντο πάνω στα οποία στηρίζεται γερά αυτό το πρωτοποριακό οικοδόμημα, μοναδικού ανθρώπινου δυναμικού.

Ίσως, φαίνεται υπερβολικά ρατσιστικός-τοπικιστικός αυτός ο πρόλογος «της αποθέωσης» του Καρπάθιου από μέρους μας, ευτυχώς μας το επιβεβαιώνουν οι ξένοι ακόμα και οι Έλληνες επισκέπτες μας, που μας συγχαίρουν για την ξεχωριστή κοσμοπολίτικη αύρα, δημιουργώντας πρωτόγνωρα συναισθήματα, που τα κουβαλούν μέσα τους, τους συνεπαίρνει, μας λένε, και τους προκαλούν-προσκαλούν να γίνονται επαναλαμβανόμενοι και αρκετές δεκάδες ακόμα και «μόνιμοι κάτοικοι».

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Μενετές.

Εφόσον, οι ιθαγενείς αναγκάζονται να φεύγουν για τους πολλούς γνωστούς λόγους τώρα κατεβαίνουν οι Ευρωπαίοι, δημιουργώντας νέες «αποικίες» κυρίως στους πανοραμικούς λόφους γύρω από τα Πηγάδια και τις Μενετές μέχρι το Κούρι, το Αρδάνι, τον Αφιάρτη, τις Στες-Κάλαινες, την Αρκάσα, κ.τ.λ.

Ειδικά περιγράφω, έστω και σε συντομία, τις λαμπρές καταβολές γενικά απάντων των Καρπαθίων και των φαντασμαγορικών μας τόπων άλλες φορές για τους μεν άλλες για τους δε για να κατανοηθεί, ότι όποτε αναφέρομαι σε προβεβλημένα πρόσωπα ή περιοχές πάντα αισθάνομαι υπερήφανα-πατριωτικά και για αυτό συμπεριλαμβάνω το μαζί, το όλον αντικειμενικά-δημοσιογραφικά, και σαν απόψεις απλού πολίτη κι όχι ελιτίστικα..

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστοτάκης με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο 
Γεραπετρίτη, κατεβαίνοντας τα σκαλιά της Παναγίας των Μενετών Καρπάθου.

Και στο προκείμενο.. αναφερθήκαμε ήδη στο τοπικό νεοεκλεγμένο ντριμ τιμ στο «και οι τρεις (υποψήφιοι) είναι υπέροχοι.. με ομόνοια» προεξαρχόντων του νέου δημάρχου κ. Γιάννη Θ. Νισύριου, της νέας επάρχου κ. Πόπης Ι. Νικολαϊδου και των δημαρχιακών και κοινοτικών συμβούλων στο προηγούμενο site της φιλόξενης «Καρπαθιακής». Εδώ στα τοπικά, πρέπει να προστεθεί η εκλογή του συνταξιούχου δασκάλου Νίκανδρου Ανδρέου, από τις Μενετές, ως προέδρου της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως και ως δημοτικού συμβούλου.

Αλλά «η μαεστρία» της νέας ντριμ τιμ των νεοκαρπαθίων ξεδιπλώνεται για πρώτη φορά και στην κεντρική πολιτική σκηνή, στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια με το μέγα άλμα Καρπάθιου από τις Μενετές, του καθηγητή του πανεπιστημίου του συνταγματικού δικαίου κ. Γιώργου Β. Γεραπετρίτη.. πιο κεντρική δεν γίνεται, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού της χώρας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση, ως βουλευτή Επικρατείας και πρώτου τη τάξη Υπουργού, παρότι ανήκε στην Παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Μενετές Καρπάθου.

Για όλα αυτά δίκαια είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι (πρώτα η οικογένειά του, τα επίσης ντριμ τιμ στον τομέα τους αδέλφια Μανώλης και Μηνάς, οι συγχωριανοί και οι συμπατριώτες Καρπάθιοι).. κι άλλοι επιφανείς συμπατριώτες μας αναγνωρίζονται, καταλαμβάνουν τις θέσεις πους τους αξίζει, όπως ο Μάνος Κόνσολας από την Όλυμπο, που έχει εκλεγεί πρώτος για δεύτερη θητεία βουλευτής Δωδεκανήσου και ορίσθηκε στον κρίσιμο θώκο για τα νησιά μας, του Υφυπουργού Τουρισμού. Ακόμη ο κ. Κώστας Κατσαφάδος με ρίζες Ολυμπίτικες από την μητέρα του,εκλέχτηκε πρώτος βουλευτής στον Πειραιά, μακράν από τον δεύτερο κ. Μελά, περί τις 20 χιλιάδες σταυρούς αλλά που μετά λύπης μας δεν παρέστη κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κάρπαθο…

Πάντως, εγώ είμαι θιασώτης του αυτονόητου, ότι οι Καρπάθιοι πολιτευτές και ειδικότερα οι βουλευτές είναι καλό να μην λείπουν από το νησί τουλάχιστον κατά την επίσκεψη Πρωθυπουργού της χώρας.

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σπόα Καρπάθου.

Επίσης Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πειραιά εκλέχτηκεο ο γιατρός, διευθυντής ενδοκρινολογίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο Αλέξανδρος Καμαράτος χιλιοσταυρώθηκε(!) από τις Μενετές.

Σε όλους ευχόμαστε «σιδεροκέφαλοι, εις ανώτερα και μακροημέρευση» και να ακολουθήσουν κι άλλοι συμπατριώτες το αξιότιμο παράδειγμά σας. Και τα απτά αποτελέσματα άμεσα και απρόσμενα.. με την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Πρωθυπουργού με την σύζυγό του Μαρέβα και τον γιο του Κωνσταντίνο στην Κάρπαθο αμέσως μετά τις καθιερωμένες ζωτικές εθνικές επισκέψεις σε Κύπρο, κ.τ.λ… και θα οφείλεται και στις προϊούσες ώριμες συνθήκες αναγνώρισης της απανταχού καρπαθιακής ομογένειας αλλά οπωσδήποτε στις νεοεκλεγείσες ηγετικές πολιτικές παρουσίες των Καρπαθίων πρώτιστα κεντρικά αλλά και τοπικά και μακάρι να μην είναι για τα άμεσα «ενεργειακά πολεμικά» σενάρια της Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ. των νησιών μας.

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Όλυμπο Καρπάθου.

Εκτός από τους ανωτέρω, η αρκετά μεγάλη συνοδεία συμπεριελάμβανε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δωδεκανήσου τον κ. Βασίλη Υψηλάντη, τον κ. Γιάννη Παπά, την κ. Μίκα Ιατρίδη, τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, κ.α. τους οποίους υποδέχθηκαν στο Αεροδρόμιο οι θρησκευτικές, οι πολιτικές και οι στρατιωτικές αρχές του νησιού και αρκετός κόσμος.

Ο Δήμος τίμησε δεόντως τον κ. Μητσοτάκη, ανακηρύσσοντάς τον ως επίτιμο Δημότη Καρπάθου.
Σε ομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης στα Πηγάδια και στα χωριά που επισκέφθηκε τις Μενετές, τα Σπόα και την Όλυμπο δεσμεύθηκε, ότι θα δώσει προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη και ότι θα επιληφθεί ο ίδιος στα διαχρονικά προβλήματα του νησιού, όπου οι κάτοικοι τις δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ανακούφιση.. καθόσον δεκαετίες τώρα ο καθολικός προσανατολισμός όλων των κυβερνήσεων υπήρξε προς τα πολύ μεγάλα έργα της στεριάς, για ευνόητους λόγους.

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Όλυμπο Καρπάθου.

Παράλληλα και η πρωτοφανής προβολή του νησιού μας, ανελλιπώς για ένα διήμερο, απ’ όλα τα Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα της Ολύμπου και των Σπόων, με τα λυροτσάμπουνα, τις μαντινάδες, τους καρπάθικους χορούς, τα κεράσματα, με τις ολυμπίτικες τοπικές φορεσιές, τα παραδοσιακά μουσεία και εργαστήρια, και τελικά με την καταπληκτική θέα του ηλιοβασιλέματος δημιούργησαν μεγάλα κέφια σε όλους τους παριστάμενους επίσημους επισκέπτες και έκαναν τον Πρωθυπουργό να αισθανθεί σαν να είναι Καρπάθιος και να τα παρομοιάζει με τα έθιμα του νησιού του, της Κρήτης.

Στις Μενετές τον υποδέχθηκε μέγα πλήθος.. ο έτερος από τα παλιά προεδρεύων στην ντριμ τιμ, ο απανταχού παρών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Λαογραφικού Ινστιτούτου Καρπάθου, ο οποίος εξιστόρησε στον κ. Μητσοτάκη, πάνω στην όψη του Ιερού Βράχου, απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση της Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου του ’44.. του επιδόθηκε η σημαία της πρωταθλήτριας Καρπάθου της «Αναγέννησης» Μενετών από τον δραστήριο πρόεδρο και του Δ.Δ. Μαν. Μ. Μαγριπλή και επισκέφθηκε παραδοσιακά καρπάθικα σπίτια.

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Όλυμπο Καρπάθου.

Ασφαλώς τόσον η επίσκεψη αυτή καθεαυτή, η παλλαϊκή υποδοχή, το παγκαρπαθιακό-πανελλήνιο ευνοϊκότατο «σούσουρο», όσο οι καλοδεχούμενες υποσχέσεις για το νησί μας καταγράφονται στα πάρα πολύ θετικά της επίσκεψης.

Δεν άκουσα, όμως, πως θα σταματήσουν τα άτυχα τα χωριά και τα νησιά μας να ερημώνουν τόσο ραγδαία. Για αυτό, στα αμέσως επόμενα, θα προσπαθήσω να εκθέσω κάποιες άλλες σκέψεις άμεσων προτεραιοτήτων και το κυρίαρχο πως θα μπορέσουμε να σταθούμε οι ίδιοι, μόνοι μας, στα πόδια μας.

Πάντως, πάντα και πρώτιστα καταλήγουμε στο ίδιο ενωτικό συμπέρασμα της πατριωτικής Ομόνοιας και της αγαστής Συνεργασίας και Αλληλεγγύης από τα κάτω-τοπικά για να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα προς τα πάνω.

Μάλιστα, τώρα παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι χρυσές συγκυρίες-ευκαιρίες με ολόκληρη την Καρπάθικη τοπική και ψηλά την εντρική ιεραρχία, να είναι όλοι τους νεοδημοκράτες, οι περισσότεροι απελευθερωμένοι πλέον με τα υψηλά μορφωτικά τους στάνταρ, από την νοσούσα αντιπροοδευτική, νεοκαρπάθικη, «ανταγωνιστική» νοοτροπία.. επιπλέον και η Μετά-Κρίση εποχή αφήνει βαριές «λαβωματιές», άρα απαιτεί να τεθούν άλλα πιο στιβαρά θεμέλια θεσμικά-περιφερειακά και ο καθένας, και όλοι μαζί να γράψουν ιστορία, αφήνοντας τα λαμπρά τους αποτυπώματα της μέγιστης, αγνής πατριωτικής προσφοράς στον τόπο τους, που διανύει εποχές παραμέλησης.
Αλλιώς, πότε;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΗΓΑΣ-ΡΗΓΟΠΟΥΛΗΣ