Οι σοφοί πρόγονοί μας έλεγαν πως μερικές φορές είναι προτιμότερο να σιωπάς . Σε θέματα όμως γενικότερου ενδιαφέροντος η σιωπή δεν είναι πάντα το καλύτερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε χρέος να λέμε την αλήθεια, ακόμη και αν στενοχωρούμε φίλους μας.

« Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ η αλήθεια»

Περιμέναμε από εκείνους που αρνήθηκαν τη συζήτηση στο ΔΣ των αιτήσεων των επτά συμβούλων και των Δημοτών, μετά τη δημοσίευση της απόφασης της ΕΣΑΛ να κάνουν την αυτοκριτική τους και να ζητήσουν οι ίδιοι την επαναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο το συντομότερο για να μη χαθεί και άλλο πολύτιμος χρόνος.

Αντί αυτού όμως, με το δημοσίευμα του πρώην και υποψηφίου Δήμαρχου κ. Χανιώτη με τίτλο «Πρώτα τα κάνουν θάλασσα και μετά τους φταίει το λιμάνι» επιχειρείται αποποίηση ευθυνών.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι από λάθος ενέργειες ή παραλείψεις των θεσμικών μας παραγόντων μια απλή μελέτη που θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια μετά από δώδεκα χρόνια βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Ευθύνη γι’ αυτό δεν έχουν οι δημότες και οι  πλοίαρχοι που ανέδειξαν το θέμα, αλλά εκείνοι που το χειρίστηκαν διαχρονικά.

Ο κ. Χανιώτης δηλώνει ότι είχε και έχει σταθερή θέση για το θέμα εδώ και 20 χρόνια και ότι αυτή είναι η υλοποίηση της πρότασης του ΤΑΠ.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι έκανε στα είκοσι αυτά χρόνια από τις θεσμικές θέσεις που υπηρέτησε για να υλοποιηθεί η πρόταση εκείνη. Γιατί μπορεί το λάθος για την επιλογή του Γαρόνησου να ξεκίνησε το 2006, με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά θα μπορούσε να το διορθώσει ο ίδιος, όταν το 2010 ,εκλέχτηκε Δήμαρχος και μετείχε στο Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου Καρπάθου και εν γνώσει του, χωρίς καμία αντίδραση εκ μέρους του επιλέχτηκε η λύση του κ. Γιαμίν και υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση με τον μελετητή.

Θα μπορούσε ακόμη τον Ιούνιο του 2014 , όταν ζητήθηκαν από το ΠΕΧΩ εγγράφως οι απόψεις του Δήμου για την πρόταση του μελετητή, να είχε διατυπώσει τουλάχιστον τις επιφυλάξεις του για την λύση Γαρόνησου και να ζητήσει να εξετασθεί παράλληλα ως εναλλακτική η πρόταση του ΤΑΠ .

Θα μπορούσε τέλος να είχε φέρει στο Δ.Σ. για συζήτηση τη σχετική αίτηση 58 δημοτών, που επεσήμαιναν από τότε τα προβλήματα της λύσης του μελετητή και ζητούσαν να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις εκτός του Γααρόνησου που ήταν συμβατές με το ΤΑΠ και τις «σταθερές» θέσεις του.

Θεωρεί λάθος μας το ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση μαζί του πριν την υποβολή των αιτήσεων των δημοτών. Εμείς θεωρούμε πως οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται δημόσια και όχι παρασκηνιακά και ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο παραταξιακής ή αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης.

Η πρόταση των Καρπαθίων πλοιάρχων είναι καθαρή, ρεαλιστική, πλήρως τεκμηριωμένη και συντριπτικά καλύτερη από την ίδιου κόστους απαράδεκτη πρόταση του μελετητή, στην οποία και ο ίδιος ο κ. Χανιώτης συμφώνησε (απόφαση Δ.Σ.224/24-11-2017).

Από το Δ.Σ δεν ζητούσαμε να την «εγκρίνει», αλλά να ζητήσει την εξέταση και συγκριτική αξιολόγησή της από την Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου ή στην ανάγκη από ιδιώτη μελετητή έναντι 10.000 ευρώ και να περιληφθεί ως εναλλακτική στην ΠΠΠΑ που θα επανυποβληθεί στην ΕΣΑΛ για την επανεξέταση του θέματος.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι μας φταίει το σημερινό λιμάνι. Άλλοι συμφώνησαν να το χαλάσουν για να φτιάξουν νέο στο Γαρόνησο.

Εμείς αντίθετα υποστηρίζουμε πως θα πρέπει να το βελτιώσουμε με προοπτική να μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον.

Λάθος, ελπίζουμε όχι σκόπιμο, είναι το αναφερόμενο ότι «δυστυχώς όλα τα υποψήφια μελετητικά γραφεία υπέβαλαν προτάσεις για το Γαρόνησο». Η αλήθεια είναι ότι και τα τρία μελετητικά γραφεία που είχαν προεπιλεγεί κλήθηκαν και αμείφθηκαν με 23.500 ευρώ το καθένα για να μελετήσουν λύσεις για νέο έργο ΜΟΝΟ στο Γααρόνησο , όπως πρόβλεπε η προκήρυξη που είχε ετοιμασθεί από τον Δήμο Καρπάθου.

Η ουσία είναι ότι στη ΕΣΑΛ εκκρεμεί μια έκθεση ΠΠΠΑ, με την οποία φέρεται να συμφωνεί ομόφωνα και το ΔΣ Καρπαθου, η οποία προβλέπει δύο εναλλακτικές λύσεις αποκλειστικά και μόνο για το Γαρόνησο. Την αρχική που δεν εγκρίθηκε στις 26/1/16 και την τελευταία που δεν εγκρίθηκε στις 31/5/18 και για την οποία ζητούνται περισσότερες αιτιολογήσεις.

Ο κ. Χανιώτης και οι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι, αλλά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους για το θέμα. Να δηλώσουν καθαρά και χωρίς υπεκφυγές αν εξακολουθούν να θεωρούν επωφελή για την Κάρπαθο την πρόταση που εκκρεμεί στην ΕΣΑΛ για το Γαρόνησο ή αν θα πρέπει να εξετασθούν, ΑΜΕΣΑ, και άλλες εναλλακτικές ρεαλιστικές λύσεις, όπως εμείς προτείνουμε επί πέντε χρόνια

Αυτή είναι η ουσία και η αλήθεια για το θέμα.