Όταν οι πρωτοπόροι ομογενείς, από χωριά και νησιά της Ελλάδας, ήρθαν στην Αμερική και δημιούργησαν τους τοπικούς συλλόγους, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πως πάνω από ένα αιώνα αργότερα θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν από τρίτης και τετάρτης γενιάς απογόνους τους. Tο πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο των απογόνων τους ανέβηκε αλλά οι σκοποί των συλλόγων δεν άλλαξαν. Συνεχίζουν να αποβλέπουν στη διατήρηση των μεταξύ τους δεσμών και τις παραδόσεις του γεννέθλιου χωριού και νησιού των προγόνων τους. Έτσι, όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος Πηγαδιωτών (Καρπάθου) ο “Ποσειδών” επισκέφθηκε τις παραμονές των  Χριστουγέννων, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των συμπατριωτών μας στο New Jersey για να τους πει τα κάλαντα. Επίσης την Κυριακή 10 Ιανουαρίου επισκέφθηκε το εστιατόριο του Γιάννη Χατζηδημητρίου (Crab Tree) στο Long Island για να πει τα κάλαντα στους Πηγαδιώτες της Νέας Υόρκης που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και προς τους οποίους προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο γεύμα.

Οι Πηγαδιώτες έψαλαν τα κάλαντα του "ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ"

Οι Πηγαδιώτες έψαλαν τα κάλαντα του “ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ”

Την ομάδα των καλάντων αποτελούσαν: Βασίλης Παπαγιάννης (πρόεδρος), Γιώργος Λογοθέτης (με τον μπαγλαμά), Χαρής Ζαβόλας, Κώστας και Ειρήνη Κουρού, Μαίρη Λογοθέτη, Παναγιώτα Σταματάρου,Φανή Σταματάρου, Σοφία Μπουζουκάκη, Ευαγγελία Ασπρομάτη, Άννα Μικροπανδρεμένου, Βασίλης Γεραπετρίτης, και Πόπη Κασσώτη η οποία σύνταξε τα φετινά κάλανδα που έχουν ως εξής:

Ο Σύλλογος στα σπίτια σας ήρθε και πάλι φέτος,
να ευχηθεί καλές γιορτές κι ευτυχισμένο έτος.

Το άστρο από τη Βηθλεέμ στο σπίτι σας να φέγγει,
και η καινούργια η χρονιά κάθε καλό να φέρνει.

Υγεία, πλούτη και χαρά, αγάπη κι ευτυχία,
και στις επιχειρήσεις σας κέρδη κι επιτυχία.

Στη νεολαία φώτιση πρόοδο στα σχολεία,
καινούργια μέλη να γραφτούν έχουμε επιθυμία.

Το 16 σ’ όλους μας χαρές μόνο να φέρει,
με υγεία στο νησάκι μας όλοι το καλοκαίρι.        

Βασιλόπιτα

Στις 9 Ιανουαρίου, περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα συμπατριώτες μας, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν στο Galloping Hills Caterers στο Union  NJ, για να γιορτάσουν το κόψιμο της Βασιλόπιτας του “Ποσειδώνα” και να ανταλλάξουν τις ευχές τους για το καινούργιο χρόνο. Μεταξύ των άλλων παρευρέθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Απεριτών η “Ομόνοια” Ποθητός Λογοθέτης.

Προς τους παρευρεθέντες προσφέρθηκε πλούσιο δείπνο και ο Άγιος Βασίλης χάρισε δώρα στα παιδιά. Στο χαιρετισμό της η Γραμματέας του Συλλόγου Πόπη Κασσώτη ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους και αυτούς που βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης. (Μανώλη Ι. Νιοτή που πρόσφερε την Βασιλόπιτα, την Μαίρη Λογοθέτη που φρόντισε για την αγορά των δώρων, και όσους πρόσφεραν δώρα για το λαχείο: Πόπη Κασσώτη, Χαρής Ζαβόλας, Greek Store Λία Διαμαντά, Φανή Σταματάρου, Αντωνία Νιοτή και Σόφη Ασπρομάτη-Foster. Επίσης, ευχαρίστησε τα μέλη και φίλους του Συλλόγου που τους δέχθηκαν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους για να τους ψάλουν τα κάλαντα. (Οι εισπράξεις των καλάντων μαζί με τις συνδρομές των μελών αποτελούν το κύριο έσοδο του Συλλόγου). Στην συνέχεια η χορωδία του Συλλόγου έψαλε τα κάλαντα: Η διασκέδαση συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Μανώλης Κασσώτης.