Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες το νησί μας ήταν στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας εξαιτίας τους τραγικού καταδυτικού δυστυχήματος. Με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη των νεκρών αλλά και στην αξιοπρέπεια του νησιού μας οφείλω να μιλήσω και ελπίζω να διαφωτίσω σε κάποια κρίσιμα σημεία το κοινό της ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

Οι δύτες οι οποίοι επιχείρησαν αυτήν την κατάδυση έδρασαν μόνοι τους. Λειτούργησαν σαν αυτόνομη ομάδα ανεξάρτητη από το καταδυτικό κέντρο Καρπάθου.

Η ομάδα των τριών δυτών επιχείρησε ένα είδος κατάδυσης το οποίο ξεφεύγει από τα όρια της κατάδυσης αναψυχής.

Απέναντι από τον οικισμό του Λευκού Μεσοχωρίου Καρπάθου, βρίσκεται η νησίδα Σώκαστρο, η οποία εικάζεται πως ήταν χερσόνησος που αποκόπηκε μετά από σεισμό. Η βραχονησίδα σήμερα είναι ακατοίκητη.

Προϋποθέτει συγκεκριμένα καταδυτικά σχολεία από τα οποία αποκτούνται συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις οι οποίες σου επιτρέπουν με ασφάλεια να κάνεις τέτοιας μορφής καταδύσεις.

Δυστυχώς οι δύτες δεν είχαν την ανάλογη εκπαίδευση δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό και φυσικά αδυνατούσαν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τέτοιου είδους καταδύσεις.

Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν τραγικό.

Στις εικόνες του βίντεο είναι εμφανέστατη η δυσκολία του καταδυτικού σημείου. Το φαράγγι είναι ιδιαίτερα στενό και βάθη οδηγεί στην πόρτα της σπηλιάς όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία. Το σκοτάδι είναι σχεδόν απόλυτο και τα υποθαλάσσια ρεύματα ιδιαίτερα δυνατά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν την βουτιά ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη. Ξεφεύγει από τα όρια της κατάδυσης αναψυχής μπαίνουμε σε καταδύσεις σπηλαίων όπου απαιτείται πολύ επίπονη και συνεχής εκπαίδευση. Video: Nικόλα Κ. Παραγυιού.

Η σπήλαιο κατάδυση είναι η δυσκολότερη μορφή κατάδυσης, προϋποθέτει συνεχή και χρόνια εκπαίδευση η οποία με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα σου επιτρέψει την έρευνα των σπηλαίων με ασφάλεια!!!!!

Οι δύτες οι οποίοι χάθηκαν, ο ένας υπήκοος Τσεχίας 60 ετών, ο δεύτερος υπήκοος Ιράν 35 ετών και ο διασωθείς υπήκοος Τσεχίας 47 ετών, είχαν παντελή άγνοια του αντικειμένου της σπήλαιο κατάδυσης.

Το καταδυτικό σημείο από μόνο του έχει μεγάλες δυσκολίες. Τα νερά είναι πολύ απότομα και βαθιά. Έχει συνεχώς κακούς καιρούς, ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα ενώ ο βυθός είναι πετρώδης με πολλές χαράδρες και σπηλαιώσεις.

Έχοντας κατά νου όλα τα στοιχεία της έρευνας πρέπει να σας ενημερώσω ότι δεν υπάρχει δόλος εσκεμμένη πρόκληση θανάτου ή αρχαιοκαπηλία. Υπάρχει εγκληματική αμέλεια και σωρεία λαθών τα οποία οδήγησαν στο τραγικό συμβάν.

Υπάρχει ανευθυνότητα που αγγίζει το έγκλημα αλλά όχι δόλος.

Στην περιοχή του Λευκού Μεσοχωρίου υπάρχουν αρχαία, μια ολόκληρη πόλη είναι βυθισμένη κυρίως στο βυθό.
Στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Πρέπει να τονιστεί αυτό.

Κατά την αποχώρησή της ομάδας διάσωσης από το σημείο της τραγωδίας και προσεγγίζοντας στον όμορφο Λευκό Μεσοχωρίου δύο δελφίνια προσεγγίζουν το σκάφος και μας ακολουθούν!!!!! Video: Nικόλα Κ. Παραγυιού.

Η Κάρπαθος είναι ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους καταδυτικούς προορισμούς στα 20 χρόνια που λειτουργεί το καταδυτικό.

Μόνο κολακευτικά σχόλια έχουμε για την ποιότητα των παροχών μας. Θέλω να τονίσω σε όλους τους δύτες που επισκέπτονται το νησί μας ότι το καταδυτικό μας κέντρο είναι ανοιχτό για να παρέχει κάθε δυνατή πληροφορία και υποστήριξη προκειμένου με ασφάλεια να μπορούμε να καταδυθούμε.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τον τόπο μας και το παρεχόμενο προϊόν αποτρέποντας τους τυχάρπαστους και τους τυχοδιώκτες.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αναδείξουμε αλλά και να προστατεύσουμε το φυσικό μας πλούτο δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια τόσο των ντόπιων όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του νησιού μας.

Η προστασία και η ασφάλεια είναι συνυφασμένες με τον απόλυτο επαγγελματισμό και τον άρτιο προγραμματισμό.

Οποιαδήποτε έκπτωση οδηγεί σε τραγωδίες.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΑΡΑΓΥΙΟΣ

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή της Ρόδου ο θάνατος των δύο δυτών προήλθε από πνιγμό.

Tην επιχείρηση της ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ του Λιμενικού Σώματος υποστήριξε:
α. Το καταδυτικό κέντρο Καρπάθου.
β. Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Καρπάθου.
γ. Και προσωπικά ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θ. Νισύριος

Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΡΑΓΥΙΟΣ