” ΚΑΡΠΑΘΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ”
Απονομή Παγκαρπαθιακών Υποτροφιών στην Αμερική
Τιμήθηκε ο Κωνσταντίνος Μακρής

Το Σάββατο στις 27 Νοεμβρίου, στο “Καρπάθικο Σπίτι της Αμερικής” στο Union NJ, έγινε η απονομή των Παγκαρπαθιακών υποτροφιών. Το πρόγραμμα καθιερώθηκε πριν από 32 χρόνια, από το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα και ενισχύθηκε με την δωρεάν των 50.000 δολαρίων του αειμνήστου Νίκου Κουρού και άλλων συμπατριωτών μας.

Τα τελευταία χρόνια και πάνω από δυο δεκαετίες την διεύθυνση του προγράμματος έχει αναλάβει η Καθηγήτρια Ρίκα Κωνσταντινίδη.

Το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα τίμησε τον Κωνσταντίνο Μακρή.

Το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα τίμησε τον Κωνσταντίνο Μακρή.

Την τελετή παρακολούθησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Dr. Βασίλης Χαλκιάς με το Διοικητικό Συμβούλιο, οι πρόεδροι των Καρπαθιακών Συλλόγων “Ομόνοια” (Θεμιστοκλής Νισύριος), “Ποσειδών” (Άννα Μικροπαντρεμένου), “Άγιος Γεώργιος” (Εμμανουηλία Παπαμανώλη) και περισσότεροι από 100 συμπατριώτες μας, που ήρθαν από το New Jersey, Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες της Αμερικής.

Ο Κωνσταντίνος Μακρής.

Ο Κωνσταντίνος Μακρής.

Στην εκδήλωση παραυρέθηκε και ο τιμώμενος της εκδήλωσης Κωνσταντίνος Μακρής, διευθυντής και παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τον κ. Μακρή παρουσίασε ο Μανώλης Βόζος, ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Η σεμνή τελετή άρχισε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Ιδρύματος, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του Ιδρύματος και την σημασία που δίνει στην πρόοδο της Νεολαίας στις επιστήμες στα γράμματα και στις τέχνες.

Μετά το τέλος του προγράμματος το Ίδρυμα πρόσφερε γεύμα προς όλους τους παραυρεθέντας. (Εκτός του Ιδρύματος, Καρπαθιακές υποτροφίες απονέμει, πάνω από τρεις δεκαετίες, και το Ίδρυμα υποτροφιών της ΚΕΠΑ).

Στην συνέχεια ο κ. Βόζος παρουσίασε τον κ. Μακρή, στον οποίο το Ίδρυμα απένειμε τιμητικό δίπλωμα, σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του και την προβολή που δίνει στο Καρπαθιακό και γενικά στο Ομογενειακό όνομα στην Αμερική. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο γιός ενός μετανάστη (που ξεκίνησε από ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου) κατέχει μια αξιόλογη θέση στην τηλεοπτική παραγωγή της Αμερικής.

Ο πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος Βασίλης Χαλκιάς απονέμει αναμνηστική πλακέτα στον τιμώμενο.

Ο πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος Βασίλης Χαλκιάς απονέμει αναμνηστική πλακέτα στον τιμώμενο.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Μακρής διεύθυνε 167 επεισόδια, μεταξύ των οποίων και της σειράς του “Law and Order” για τα οποία έλαβε τρία “Emmy Awards”. Στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βόζος πρόβαλε σκηνές από επεισόδια τα οποία διηύθυνε ο κ. Μακρής.

Ο κ. Μακρής με τις κόρες του Θεοδώρα και Καλλιόπη.

Ο κ. Μακρής με τις κόρες του Θεοδώρα και Καλλιόπη.

Στην ομιλία του ο κ. Μακρής αναφέρθηκε στις εμπειρίες που απέκτησε, μεγαλώνοντας στο οικογενειακό περιβάλλον Ελλήνων μεταναστών που του ενστάλαξαν και  ενθάρρυναν βαθιά εκτίμηση για την Καρπαθιακή και γενικά την Ελληνική πολιτισμική παράδοση και κληρονομιά. Την οποία, όπως τόνισε ο κ. Βόζος, μεταφέρει και στα παιδιά του, Καλλιόπη, Μιχάλη και Θεοδώρα, με τα οποία επισκέπτεται την Κάρπαθο τακτικά. Στην συνέχεια, ο κ. Μακρής αναφέρθηκε στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και συμβούλευσε τους νέους ακαδημαϊκούς πολίτες μελέτη και σκληρή δουλειά.

Ο παρουσιαστής του προγράμματος Μανώλης Βόζος.

Ο παρουσιαστής του προγράμματος Μανώλης Βόζος.

Στην συνέχεια η Ρίκα Κωνσταντινίδη αναφέρθηκε στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των υποτρόφων.

Οι εφετινοί υπότροφοι είναι οι ακόλουθοι:
George Costides-University of Pennsylvania (1st scholarship in memory of Nick Kouros).
Spyridon G. Costidis-Rowan Univesity (2nd scholarship).
Georgia Stavrakis-New Jersey Institute of Technology (3rd scholarship).
Efrosini Makris-University of Connecticut (Joe Alexiades community service).
Spyridon G. Costidis-Rowan Univesity (Mary Sifonios educational award).

Μερική άποψη του ακροατηρίου.

Μερική άποψη του ακροατηρίου.