«Γεννήθηκα σήμερα το πρωί, το όνομά μου είναι Mercy. Στη μέση της θάλασσας, μεταξύ δύο χωρών, Mercy.» Είναι κάποιοι από τους στίχους της συμμετοχής της Γαλλίας στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ποια είναι όμως η «Mercy»;

Η μικρή «Mercy» λοιπόν, ούτε ενός έτους σήμερα, είναι ένα μικρό κορίτσι που γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου εν πλω. Η μητέρα της πρόσφυγας που επιχειρούσε μέσω της Μεσογείου να περάσει στην Ευρώπη, διασώθηκε μαζί με άλλους 945 πρόσφυγες από την ανθρωπιστική οργάνωση SOS Mediterranean France.

Η γέννησε της «Mercy» έγινε στο πλοίο Υδροχόος λίγο πριν μπει στο λιμάνι της Κατάνια στην Ιταλία. Φυσικά μαζί με τη μικρή «Mercy» διασώθηκε και η μητέρα της, ενώ αγνοείται η τύχη του πατέρα της. Η είδηση που έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα συγκίνησε το ηλεκτροπόπ συγκρότημα Madame Monsieur, που αποφάσισαν να γράψουν ένα τραγούδι με θέμα αυτή την κυριολεκτικά ανατριχιαστική ιστορία. Με το τραγούδι αυτό η Γαλλία θα πάρει μέρος στον φετινό Μουσικό Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον , στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας τον προσεχή Μάιο.

Το τραγούδι αν και αισιόδοξο, αφού στο τέλος δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα ακόμα και όταν όλα φαίνονται χαμένα, είναι ταυτόχρονα και μια καταγγελία στις κυβερνήσεις της Ευρώπης, που έχουν κυριολεκτικά μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ανοιχτό τάφο.

Ο δημοσιογράφος Grégory Leclerc από τη Νίκαια που βρισκόταν στο σκάφος την ώρα της γέννησης, έγραψε ότι ο καπετάνιος του Υδροχόου υπέγραψε με έντονη συγκίνηση το πιστοποιητικό γέννησης της «Mercy», ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με τους εθελοντές της SOS Méditerranée αυτή ήταν η τέταρτη παρόμοια γέννηση βρέφους.

Αυτό το ευαίσθητο θέμα με τίτλο “ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ” διαλέξαμε φέτος δάσκαλοι και μαθητές του Εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Κάσου για να σας παρουσιάσουμε. Τα παιδιά εκπροσωπώντας όλους τους λαούς της γης, αγκαλιάζουν με στοργή και αγάπη το νεογέννητο παιδί. Με κέντρο τη μάνα και το μωρό της, σχηματίζουν τον κύκλο της υδρογείου γύρω τους, υμνώντας κι αποθεώνοντας τη ΖΩΗ!. Μπούκα, Φρυ