Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της πόλεως της Καρπάθου.


Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών από την ανέγερση, την εκ βάθρων ανακαίνιση και αγιογράφηση του ως άνω Ιερού Ναού ,την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την επομένη, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου το πρωί, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, τέλεσε τα Θυρανοίξια, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κατόπιν λιτανευτικώς κλήρος και λαός κατέληξαν και τέλεσαν την αρτοκλασία έμπροσθεν του Λιμεναρχείου Καρπάθου.

Στο κήρυγμα του ὁ Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγ. Νικολάου και στα Θαύματα του, μιας και στην αγιογράφηση του Ιερού Ναού απεικονίζονται 8 θαύματα από την ζωή του Αγ. Νικολάου.

Επίσης ευχαρίστησε τους δωρητές της αγιογραφήσεως και των λοιπών έργων της ανακαινίσεως (ξυλόγλυπτα καθίσματα, πλακίδια κτλ) και επέδωσε στον κ. Ηλία Παχούντη τον χρυσούν σταυρό της Δωδεκανήσου.

Καταλήγοντας συνεχάρη τον προϊστάμενο του Ι.Ν. αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Μαναρουλά, για την επίβλεψη του όλου έργου και την εκκλησιαστική επιτροπή για την συνεργασία τους και την περάτωση του έργου της ανακαινίσεως, σε έναν χρόνο από την έναρξη των εργασιών.

Στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και άγημα του Λιμενικού Σώματος, που μετέφερε την εικόνα του προστάτη του, Αγίου Νικολάου, έως το λιμάνι.


Ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πόλεως Καρπάθου Αρχιμ. Αμβρόσιος και η εκκλησιαστική επιτροπή, προσέφεραν ένα αρχιερατικό εγκόλπιο στον Ποιμενάρχη τους, ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης, ευχαριστώντας τον για την ανύστακτη έγνοια του στα έργα της ανακαινίσεως του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.

Να σημειωθεί ότι όλες τις εργασίες της ανακαινίσεως και της αγιογραφήσεως του Ιερού ναού, παρακολουθούσε επί ένα χρόνο ο Σεβ. Μητροπολίτης μας εκ του σύνεγγυς.


Πηγή: Romfea.gr