Η Κάρπαθος, το νησί μας, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να είναι μια από τις πιο περιζήτητες και ποιοτικές περιοχές της Δωδεκανήσου: Στρατηγική θέση, δάση πρασίνου, φυσική ομορφιά, ονειρικές παραλίες και υψηλού επιπέδου ανθρώπους. Εδώ και κάποια χρόνια όμως, αντί να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, η ποιότητα ζωής στο νησί μας πέφτει διαρκώς. Η καθημερινότητα δυσκολεύει. Οι περιουσίες μας δεν αξιοποιούνται. Δεν  μας ταιριάζει η στασιμότητα και η  έλλειψη  προόδου.

Δεν  είναι  αυτή  η  Κάρπαθος  που  αξίζει  σε  εμάς  και  τα  παιδιά  μας. Έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα στα Δημοτικά μας πράγματα. Να κάνουμε μια ‘‘Νέα Αρχή’’ για την Κάρπαθο.

Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης, υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου

Προχωράμε με νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή. Με ανθρώπους που μπορούν να σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση του Δήμου μας. Με νέες ιδέες, όρεξη για δουλειά και προσωπική – επαγγελματική διαδρομή που να αποτελεί τεκμήριο ικανότητας και διοικητικής επάρκειας.

Αυτή την ανάγκη, να μπει ο Δήμος μας σε μια νέα εποχή, έρχεται να εκφράσει η Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη ‘‘Κάρπαθος Νέα Αρχή’’,
και ο επικεφαλής Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης.

Μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη οφείλει να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες, να αφυπνίζει αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις, να δημιουργεί φρέσκα οράματα και να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά.

Στόχος του Συνδυασμού μας είναι ένας: Να δώσει στην Κάρπαθο πρόσθετη αξία σε όλα τα επίπεδα και να κάνει καλύτερη τη ζωή των κατοίκων της.

Μαζ  μπορούμε να το πετύχουμε.

Ανατρέπονταςκατεστημένες δομές και αντιλήψεις στα δημοτικά μας πράγματα. Με ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων προτεραιοτήτων. Με πρακτικές λύσεις, αποτελεσματικές συνεργασίες και δυναμισμό στις διεκδικήσεις μας.

Πιστεύουμε σε κάποιες αδιαπραγμάτευτες αρχές, όπως η εντιμότητα και η πλήρης διαφάνεια. Η εντιμότητα στην διαχείρηση των δημοτικών υποθέσεων και η ανιδιοτέλεια. Ο διάλογος, η αναζήτηση συνθέσων των διαφορετικών απόψεων και η δύναμη της ενότητας. Η αξία του σχεδίου και των συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά και η μεθοδικότητα στην προώθηση λύσεων στα προβλήματα του νησιού που φέρνει και τα αποτελέσματα. Εμείς, δεν βλέπουμε τις Δημοτικές εκλογές σαν ευκαιρία προβολής, προσωπικής ανέλιξης, ματαιοδοξίας ή διεκδίκησης κάποιας θέσης. Για εμάς, οι εκλογές μπορεί και πρέπει να είναι η ευκαιρία για μια νέα αφετηρία δυναμικής πορείας, με ανθρώπους που διαθέτουν αγάπη για την Κάρπαθο, μεράκι και διάθεση να εργαστούν σκληρά.

Στην αφετηρία αυτής της προσπάθειας, θέτουμε τις παρακάτω προτεραιότητες:

1ον– Ένταξη της Καρπάθου στο χάρτη των τουριστικών προορισμών.
Θα το πετύχουμε με ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό σχέδιο τουριστικής προβολής, που θα στηρίζεται στις νέες και σύγχρονες μορφές επικοινωνίας και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Με ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία βασικών υποδομών. Προτείνεται η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού και η στόχευση δημιουργίας νέων αγορών, δημιουργία και εμπλουτισμός ειδικών προϊόντων, αλλά και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με νέες απ’ ευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Με χρήση εξειδικευμένων συμβούλων Τουριστικής προβολής, θα κτίσουμε ένα οικοδόμημα Καρπαθιακής προβολής και Μάρκετινγκ. Με δράσεις, εισηγήσεις, ιδέες, αλλά και συνεχή απασχόληση.

2ον– Ο Δήμος των πολιτών, της συνεργασίας και της συνεννόησης. Κανένα μεγάλο ζήτημα για το νησί δεν θα έρχεται για απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο αν πρώτα δεν συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης μαζί με τους πολίτες. Διαπαραταξιακή επιτροπή με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων, θα παρακολουθεί τις δαπάνες, τα έσοδα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου.

3ον– Αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του Δήμου, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και διάθεση πόρων στα τοπικά συμβούλια.
Τα προβλήματα στα χωριά και στις δημοτικές ενότητες της Καρπάθου δεν λύνονται από ένα γραφειοκρατικό και ξεπερασμένο μοντέλο, λύνονται επί τόπου από ισχυρά Τοπικά Συμβούλια που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν άμεσα, προβλήματα της καθημερινότητας, να προγραμματίζουν και να υλοποιούν τοπικά έργα και δράσεις, αλλά και να έχουν τους αντίστοιχους πόρους. Άνοιγμα των Κοινοτικών Καταστημάτων με Γραμματειακή Υποστήριξη Προέδρων και αξιοποίηση της Πάγιας προκαταβολής.

4ον–  Σύγχρονη και ποιοτική εξυπηρέτηση του δημότη.
Ο Δήμος Καρπάθου θα εξυπηρετεί το δημότη μέσα από το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί. Με online διασύνδεση και με σύστημα διαχείρισης αιτημάτων για την καθημερινότητα, θα εξυπηρετούμε το δημότη της Καρπάθου έξυπνα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Καλλιεργούμε νέα φιλοσοφία στους εργαζομένους του Δήμου – δηλαδή τους άμεσους συνεργάτες της Δημοτικής αρχής, ώστε να αναγνωριστεί ο κοινωνικός ρόλος που εκτελούν. Ήρθε η ώρα να μπει επιτέλους ο Δήμος μας στην ψηφιακή εποχή.

5ον– Παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το Δήμο Καρπάθου, με Δημοτικό ιατρείο που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, καθώς και λειτουργία Δημοτικού Γηροκομείου.
Ο Δήμος δεν είναι Κράτος για να διορίζει γιατρούς σε κάθε χωριό. Μπορεί όμως να έχει Δημοτικό Ιατρείο, να προσλάβει γιατρούς που θα επισκέπτονται τα χωριά για να εξετάζουν δωρεάν τους Δημότες και να συνταγογραφούν. Η δημιουργία Νοσοκομείου στην Κάρπαθο δημιουργεί άλλες προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των Δημοτών και ιδίως στα διαμερίσματα. Ειδική φροντίδα για τους ηλικιωμένους με τη σύσταση Δημοτικού Γηροκομείου.

6ον– Ανατροπή του μοντέλου καθαριότητας – Περιβαλλοντική Διαχείριση.
Με κάδους νέας τεχνολογίας, νέο σύστημα αποκομιδής με σταθμούς μεταφόρτωσης και έμφαση στην οδοσάρωση, κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Η Κάρπαθος πρέπει να είναι καθαρή 365 μέρες το χρόνο. Προτείνεται υπάλληλος καθαριότητας στους  τουριστικούς οικισμούς και διαμερίσματα.

7ον– Ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, για να διαχειρίζεται η Κάρπαθος τους δικούς της υδάτινους πόρους.
Με σταδιακή αποκατάσταση, επέκταση και βελτίωση του δικτύου, νέες υποδομές, αφαλατώσεις και έργα που θα διασφαλίσουν την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, αλλά και τη προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Χρήση νέων τεχνολογιών στη τηλεμετρία και έλεγχο ποιότητας πόσιμου νερού.

8ον– Στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, με προσέλκυση
νέων επιχειρήσεων και δημιουργία κανονισμών που θα γίνονται
σεβαστοί και από τις δύο πλευρές.

Δημιουργία Γραφείου Επιχειρηματικότητας Στήριξης Επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών σε νέους επιχειρηματίες. Ανταποδοτικά κίνητρα λειτουργίας σε κατηγορίες επιχειρηματιών (πολύτεκνοι, κτλ.). Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με νέες υποδομές, δράσεις και κίνητρα. Για να βοηθήσουμε την τοπική αγορά και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

9ον– Πολιτιστικοί & Αθλητικοί Σύλλογοι – Παραγωγοί.
Υποστηρίζουμε τις δράσεις τους και ενισχύουμε την παρουσία τους στην τοπική κοινωνία, με συνέργειες και κοινές δράσεις. Παρουσιάσεις Τοπικών Παραδοσιακών προϊόντων σε αγορές των Αθηνών και σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις. Ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, των φορέων και συλλόγων του Δήμου μας. Γιατί η πόλη μας είναι οι άνθρωποί της. Ανάδειξη τοπικής γαστρονομίας.

10ον– Παιδεία – Εκπαίδευση – Αθλητισμός.
Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων, εγκαταστάσεων αναψυχής και ψυχαγωγίας των νέων. Αίτημα δημιουργίας ΙΕΚ Τουρισμού και κέντρων επιμόρφωσης.

11ον– Ενισχύουμε αποτελεσματικά κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που αλλάζουν την εικόνα του Δήμου, στη  δημιουργία νέων υποδομών, λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων.
Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου. Περισσότερος και καλύτερος φωτισμός, πεζοδρόμια, δρόμοι, πλατείες, χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι. Δημοτική συγκοινωνία και χώροι στάθμευσης.

12ον– Μεγάλα Έργα Υποδομής – Βασικές Προτεραιότητες.

Ολοκλήρωση Βιολογικού και δικτύων επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Καρπάθου.
Δημιουργία μελετών αποχετευτικού δικτύου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων παραλιακών οικισμών [Λακκί Αμμοωπής, Λευκού, Μεσοχωρίου, Αρκάσας, Κυρά Παναγιάς και Διαφανίου ΤΚ Ολύμπου (Φιλόδημος)].

Κλείσιμο έργου Φράγματος Σχοινά και δημιουργία δικτύων επεξεργασίας και διάθεσης πόσιμου νερού.
Δημιουργία δικτύων αφαλάτωσης και επίλυσης του  προβλήματος ύδρευσης (πόσιμο νερό στα Πηγάδια).

ΧΥΤΑ.
Ολοκλήρωση διαδικασίας ένταξης β’ κυττάρου στο ΕΣΠΑ και μετατροπή σε ΧΥΤΥ. Περιβαλλοντολογική εκπαίδευση και Ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή και οικιακοί κομποστοποιητές.

Συγκοινωνία.
Πάγιο αίτημα για τακτική αξιόπλοη ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τουλάχιστον από 5 προσεγγίσεις ανά εβδομάδα με πλοία τουλάχιστον β’ κατηγορίας και ανωτέρας. Βελτίωση Αεροπορικής Συγκοινωνίας. Δημιουργία προϋποθέσεων για νέες αεροπορικές Συνδέσεις με εταιρείες χαμηλού κόστους.

Υδατοδρόμιο.
Με την Ολοκλήρωση διαδικασίας έκδοσης άδειας κατασκευής χωροθέτησης και λειτουργία διανησιωτικών συνδέσεων με υδροπλάνα, ενισχύοντας την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητά μας, αίροντας την απομόνωση ειδικά τους χειμερινούς μήνες, βελτιώνοντας το συγκοινωνιακό μας πρόβλημα, αλλά και τη τουριστική ανάπτυξη.

 Σας καλούμε να σταθούμε, δίπλα-δίπλα, έξω από τοπικιστικές λογικές και πέρα από πολιτικές οριοθετήσεις ή άλλες προτιμήσεις, να συνθέσουμε το όραμα για τον ενιαίο Δήμο, μέσα από ειλικρινή διάλογο, για τη συνολική ανάπτυξη μας, με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το  μέλλον.

Καλούμε τους νέους ανθρώπους να έρθουν μαζί μας, να πλάσουμε το όραμα του μέλλοντος, που τους ανήκει και να πρωτοστατήσουν στην υλοποίηση.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, για να «ξαναχτίσουμε» τον Δήμο μας. Όμως, στη προσπάθεια αυτή έχουμε ανάγκη τη δική σας συμβολή, που δεν πρέπει να εξαντληθεί στην ψήφο  σας  στις  επόμενες  εκλογές.

Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για μια Ανεξάρτητη Δημοτική κίνηση που θα αλλάξει το τοπίο στην Κάρπαθο και θα ενώσει πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης.

Σήμερα είμαστε εδώ όχι για να αλιεύσουμε ψηφοφόρους, αλλά για να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε δυναμικά στην πρωτοβουλία μας.

Ενωμένοι, με όραμα και σχέδιο, μακριά από κομματικές διαιρέσεις και άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας. Να κάνουμε, όλοι μαζί, μια  ‘‘Νέα  Αρχή’’ για την Κάρπαθο.

Εμείς το πήραμε απόφαση και γι’ αυτό προχωρήσαμε στην ίδρυση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης ‘‘Κάρπαθος – Νέα Αρχή’’.

Σας καλούμε όλους που μοιράζεστε τις αρχές και τις προσδοκίες μας, να πλεύσετε μαζί μας.
Έχουμε ήδη ξεκινήσει..  Χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με δεσμεύσεις.

Με ανθρώπους που έχουν σχέδιο και όραμα για τον τόπο.
Με ανθρώπους που θέλουν και μπορούν.

Αν όλοι συμφωνήσουμε, τότε το βράδυ των Εκλογών του 2019, δεν θα πανηγυρίσουμε απλώς μια νέα Δημοτική Αρχή, αλλά ένα καινούργιο κι ελπιδοφόρο ξεκίνημα για το νησί μας και το Δήμο Καρπάθου.

Σας  ευχαριστώ  για  την  εκτίμηση !!