Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα θεραπευτικά κέντρα της Ελλάδας, στον όμιλο Υγεία, ξεκινάει το εξειδικευμένο κέντρο Προηγμένης Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (Λαπαροσκοπικά, Ρομποτικά και Υστεροσκοπικά) Γυναικείας Αναπαραγωγής υπό την διεύθυνση του Δρ. Βασίλειου Καπετανάκη.

Με την αναπαραγωγική χειρουργική εκτελούνται επεμβάσεις με σκοπό τη διόρθωση παθολογικών καταστάσεων της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών και του περιτόναιου περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα ενδοσκοπικών επεμβάσεων που διακρίνονται στην:

 • Αντιμετώπιση Περιτοναϊκής και Ωοθηκικής Ενδομητρίωσης
 • Αφαίρεση Κύστεων Ωοθηκών
 • Αφαίρεση Ινομυωμάτων Μήτρας
 • Αποκατάσταση Πυελικών Συμφύσεων
 • Ovarian Drilling – PCO
 • Πλαστική Χειρουργική Σαλπίγγων
 • Αφαίρεση Υδροσαλπίγγων/Πυοσαλπίγγων
 • Αναστόμωση Σαλπίγγων
 • Λύση Ενδομητρικών και Ενδοτραχηλικών Συμφύσεων
 • Αφαίρεση Πολυπόδων Ενδομητρίου
 • Αφαίρεση Υποβλεννογονίων Ινομυωμάτων Μήτρας
 • Αποκατάσταση Συγγενών Ανωμαλιών Μήτρας

Δρ Βασίλης Εμμ. Καπετανάκης

Η αναπαραγωγική χειρουργική σε συνδυασμό με τα γνωστά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας είτε επιτυγχάνοντας πλήρη αποκατάσταση της γονιμότητας, καθιστώντας δυνατή την ικανότητα αυτόματης σύλληψης, είτε αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στις περιπτώσεις που ενδείκνυται.

Επίσης οι εξειδικευμένες ενδοσκοπικές επεμβάσεις ενδεικνύονται σε γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητα τους, προφυλάσσοντας τον ωοθηκικό ιστό, καθώς και για την αντιμετώπιση χρόνιων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα όπως είναι οι αυξημένες αιμορραγίες ή το χρόνιο πυελικό άλγος.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του τμήματος είναι η ολιστική αντιμετώπιση ασθενών, δεδομένου ότι οι ιατροί έχουν μεγάλη εξειδίκευση(στα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς των ΗΠΑ) και πολυετή εμπειρία τόσο στο τομέα της γυναικείας αναπαραγωγής όσο και στην ενδοσκοπική χειρουργική, παρέχοντας συνεχή και ολοκληρωμένη θεραπεία σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, ενδομητρίωσης καθώς και για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων όπως ινομυωμάτων μήτρας, κύστεων ωοθήκης και ανωμαλίες περιόδου.

Η Ενδοσκοπική Γυναικολογική Χειρουργική περιλαμβάνει:

 • Την Υστεροσκόπηση: Η Υστεροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος μέσω της οποίας εξετάζεται το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας για την διάγνωση και αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων του ενδομητρίου (ινομυώματα, πολύποδες, συμφύσεις , υπερπλασία, αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών μήτρας). Ενδείκνυται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, αποβολών και αιμορραγιών (μητρορραγία ή μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία)
 • Την Λαπαροσκόπηση: Η Λαπαροσκόπηση στοχεύει στον έλεγχο του κοιλιακού χώρου (περιτοναϊκής κοιλότητας) και ειδικότερα στην πληρέστερη αξιολόγηση των έσω γεννητικών οργάνων δηλαδή της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Η επέμβαση διενεργείται με τη βοήθεια λεπτού τηλεσκοπίου (λαπαροσκόπιο) το οποίο εισάγεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα από μία μικρή τομή 1 εκ. κάτω από τον ομφαλό υπό γενική αναισθησία. Η λαπαροσκοπική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε όλο το φάσμα των γυναικολογικών επεμβάσεων όπως: Αφαίρεση Ινομυωμάτων, Αφαίρεση Κύστεων Ωοθηκών, Αντιμετώπιση Ενδομητρίωσης, Λύση συμφύσεων, Αποκατάσταση Σαλπίγγων, Πλαστική Σαλπίγγων.
 • Την Ρομποτική Χειρουργική: Η ρομποτική αποτελεί την εξελιγμένη μορφή λαπαροσκοπικής χειρουργικής προσφέροντας επιπλέον πλεονεκτήματα:
  ➢ Τρισδιάστατη όραση χειρουργικού πεδίου
  ➢ 7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση
  ➢ Αμφίχειρη κίνηση
  ➢ Ακρίβεια κίνησης δέκατων του χιλιοστού
  ➢ Μεγαλύτερη άνεση του χειρουργού κατά την διάρκεια της επέμβασης (εργονομία)
  ➢ Με την ρομποτική χειρουργική καταργούνται οι περιορισμοί της λαπαροσκοπικής χειρουργικής διευρύνοντας το εύρος των επεμβάσεων που μπορούν να ολοκληρωθούν με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.

Η ενδοσκοπική χειρουργική σε πεπειραμένα χέρια αποτελεί επαναστατική μέθοδο καθώς οι ασθενείς εξέρχονται από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη μέρα και ταυτόχρονα μειώνεται η απώλεια αίματος, ο κίνδυνος λοίμωξης, ο μετεγχειρητικός πόνος έχοντας μέγιστη αποτελεσματικότητα με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (τομές 1εκ.)