Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος: “Ξέρουμε ότι το μέλλον ή θα είναι βιώσιμο ή δεν θα υπάρχει μέλλον.  Η παγκόσμια μοναδική πρωτοβουλία «The Rhodes CoLab» είναι η δική μας δέσμευση στις γενιές που έρχονται για ένα βιώσιμο μέλλον. Με συγκεκριμενοποιημένες δράσεις, πόρους και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα μετατρέπουμε τη Ρόδο σε πρότυπο βιώσιμου μετασχηματισμού των τουριστικών προορισμών σε όλο τον πλανήτη”

H στρατηγική και το σχέδιο υλοποίησης της εμβληματικής παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου TUI για τον μετασχηματισμό της Ρόδου σε πρότυπο Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό παρουσιάστηκαν, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο νησί.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι διοργανωτές της, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος TUI Care Foundation και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου TUI, Thomas Ellerbeck. Αμέσως μετά, πήραν τον λόγο ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, που βρέθηκε στο νησί για να παρευρεθεί στην εκδήλωση και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, αφού τόσο το Υπουργείο Τουρισμού όσο και ο Δήμος Ρόδου στηρίζουν το “The Rhodes Co-Lab.  Sustainable Destination”. Το έργο χαιρέτισαν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης,  ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ήταν παρών όταν ανακοινώθηκε το έργο στο πρωθυπουργικό γραφείο πριν από ένα χρόνο περίπου καθώς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Η διεξοδική παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Rodos Palace, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μαρίας Αναστασοπούλου, παρουσία  των εκπροσώπων του συνόλου των παραγωγικών, τουριστικών, οικονομικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών τοπικών φορέων, από υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη  της PwC Ελλάδας, της εταιρείας συμβούλων που διενέργησε εκτεταμένη διαβούλευση μεταξύ των τοπικών φορέων το προηγούμενο διάστημα, στη βάση της οποίας εκπόνησε στη συνέχεια το επιχειρηματικό σχέδιο.

Η στρατηγική του The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination εξειδικεύεται σε  3 πυλώνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη  διασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.  

Οι τρεις αυτοί πυλώνες εξειδικεύονται σε 6 στρατηγικές προτεραιότητες και 26 επιμέρους δράσεις,  που θέτουν για τη Ρόδο τον πήχη της κλιματικής ουδετερότητας 20 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον εθνικό στόχο. Ο σχεδιασμός υλοποιείται με συγκεκριμένα  χρονοδιαγράμματα και πόρους χρηματοδότησης, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Aκολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις που οργανώθηκαν σε δύο θεματικές συζητήσεις-πάνελ με συμμετέχοντες ειδικούς στη βιώσιμη ανάπτυξη, κορυφαία στελέχη εταιρειών με ηγετική θέση στον κλάδο τους, κυβερνητικοί παράγοντες και κοινωνικοί εταίροι σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ με επίκεντρο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θέμα «προς ένα ολιστικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού της Ρόδου με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη» συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, η σύμβουλος διοίκησης ΣΕΤΕ για τη βιωσιμότητα, Μάρθα Κεσσίσογλου, η διευθύντρια του χαρτοφυλακίου TUI Hotels & Resorts Jessica Kuthe, ο διευθυντής PwC Ελλάδας, επικεφαλής υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Δημήτρης Σακίπης και ο Γενικός Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης.

Το δεύτερο πάνελ επικεντρώθηκε στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία για τη Ρόδο, στο οποίο απαντήσεις έδωσαν o Thomas Ellerbeck από τον όμιλο TUI, ο Διευθύνων Σύμβουλος Cisco Ελλάδας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης, ο Πρόεδρος ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο Διευθυντής PwC Ελλάδας Δημόσιου Τομέα, Αλέξης Χλωρός.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε: «Όπως κάθε κρίση μέχρι σήμερα έτσι και η κλιματική απειλή γίνεται για μας ελατήριο για να εκτιναχθούμε ψηλά. Να διαχειριστούμε την πρόκληση και να μεταβολίσουμε την απειλή σε ευκαιρία.   

Ναι, βάζουμε μόνοι μας τον πήχη ψηλά. Αλλά αυτό αξίζει σε όλους τους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ρόδου που κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να συνδημιουργήσουν  λύσεις στην κατεύθυνση ενός Ολιστικού Αειφόρου Επιχειρηματικού Μοντέλου για τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.   

Ναι, βάζουμε μόνοι μας τον πήχη ψηλά. Αλλά αυτό αξίζει σε όλους τους Ροδίτες που πάντα κοιτάζουν ψηλά γιατί έτσι έμαθαν, έτσι έζησαν και είναι πάντα περήφανοι για τον τόπο τους.»

Ο Thomas Ellerbeck, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου TUI & Πρόεδρος του Ιδρύματος TUI Care Foundation δήλωσε:

«Με το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, η Ελλάδα, η Ρόδος και η TUI αναπτύσσουν από κοινού ένα πρότυπο βιώσιμου τουριστικού προορισμού του μέλλοντος. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας και προσκαλούμε τους εταίρους μας στην Ελλάδα να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου.   

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία για την TUI, αλλά και για ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, τους τουριστικούς προορισμούς και τους επισκέπτες. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού στους προορισμούς, η απαλλαγή από τον άνθρακα και πολλά άλλα, είναι προκλήσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί.   

Ο τουρισμός στο σύνολό του θα επωφεληθεί από αυτό. Η TUI έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στις υπηρεσίες της, τόσο στις αεροπορικές εταιρείες, όσο και στα κρουαζιερόπλοια και τα ξενοδοχεία.   

\Το πρώτο ορόσημο είναι το 2030, διότι θεωρούμε ότι οι πολιτικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2050 είναι πολύ αργά. Το Destination Co-Lab Rhodes είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της ατζέντας βιωσιμότητας της TUI.     

Στη Ρόδο αρχίζουν να υλοποιούνται έργα που θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Αφορούν, μεταξύ άλλων, σε έργα στους τομείς της κλιματικής ουδετερότητας, της αποφυγής πλαστικών και τροφικών αποβλήτων, της κυκλικής οικονομίας κ.λπ .

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων: των πολιτών της Ρόδου, των ξενοδοχείων, των εταιρειών μεταφορών και ενοικίασης αυτοκινήτων, των τοπικών επιχειρηματιών, καθώς και των δημοσιών αρχών και της κυβέρνησης».

Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι: «Στόχος όλων είναι να γίνει η Ρόδος υπόδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού που θα αντιγράψει όλος ο κόσμος, καθώς η βιωσιμότητα του προορισμού θα αποτελεί νούμερο 1 τάση για τον ταξιδιώτη για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η ναυαρχίδα του τουρισμού είναι η Ρόδος και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχει το πρόγραμμα αυτό».

Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης υπογράμμισε: «Η Ρόδος, πράσινο νησί για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα, πρωταγωνιστής στον παγκόσμιο τουρισμό. Μια Ρόδος που λάμπει.

Που εκπέμπει το φως της μέσα σε γκρίζους καιρούς. Σήμερα, προχωράμε μεθοδικά και στοχευμένα. Με στρατηγικούς εταίρους παγκόσμιους ηγέτες καθώς οι προκλήσεις είναι τέτοιες που απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. Τίποτα μεγάλο και σημαντικό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αγκαλιαστεί από τη βάση, από τον απλό καθημερινό άνθρωπο.

Κι εμείς ως Δήμος Ρόδου αυτό ακριβώς βεβαιώνουμε με τη συμμετοχή μας στο πρότζεκτ. Τη δύναμη του να γίνουμε όλοι ένα, για μια Ρόδο που θα την καμαρώνουμε κι εμείς αλλά και οι γενιές μετά από μας.»

O Κυριάκος Ανδρέου, Αν. Διευθύνων Σύμβουλος & Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Ελλάδας ανέφερε:

«Ως PwC Ελλάδας είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμενοι με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμβάλλαμε στο σχεδιασμό της στρατηγικής για την ανάδειξη της Ρόδου σε πρότυπο μοντέλο βιώσιμου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως.

Με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής, η PwC Ελλάδας αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο δημιουργώντας  το νέο Sustainability Hub το οποίο στοχεύει να συμβάλλει στην ευρύτερη αναβάθμιση του προφίλ βιωσιμότητας της περιοχής, συνεπικουρώντας στην αξία που ήδη προσφέρουν κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του τουρισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή ενδυναμώνει περαιτέρω τη στρατηγική μας να αποτελέσουμε αρωγό στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών αλλά και στην επέκταση των δράσεων ESG σε όλο το φάσμα του επιχειρείν και κυρίως στον τομέα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Αποστολή μας είναι να διευκολύνουμε τη μετάβαση των ελληνικών νησιών με βάση τα κριτήρια ESG λειτουργώντας, παράλληλα, ως πανελλήνιο κέντρο αριστείας για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή εστιάζουμε σταθερά στην ανάπτυξη συνεργειών με τις τοπικές επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα του νησιού, αντλώντας ταλέντο και τεχνογνωσία από ολόκληρη την περιοχή του Νότιου Αιγαίου».


Συνοπτικό Ενημερωτικό
The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination

Φεβρουάριος 2023

Concept

Tο The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination είναι μια δημιουργική συνεργασία του Ομίλου TUI και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που φέρνει κοντά τους βασικούς φορείς και την τοπική κοινωνία σε έναν προορισμό, οι οποίοι θα συνδημιουργήσουν λύσεις που ουσιαστικά διαμορφώνουν και σχεδιάζουν ένα Ολιστικό Βιώσιμο Επιχειρηματικό Μοντέλο για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Ο Όμιλος TUI Group/TUI Care Foundation και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, ξεκίνησαν και εγκαινίασαν το Rhodes Co-Lab, τον Ιανουάριο του 2022, με την επίσημη παρουσίαση στον πρωθυπουργό και την εξασφάλιση της στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης,  έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο και πρότυπο για την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών. Το Co-Lab θα συνεργαστεί με την τοπική τουριστική βιομηχανία, τοπικούς και εθνικούς φορείς και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων στοχευμένων λύσεων στη Ρόδο, μέσω ενός πενταετούς σχεδίου υλοποίησης.

Στρατηγικός στόχος

“Η Ρόδος να γίνει το πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα ολιστικού μετασχηματισμού ενός προορισμού με στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κατοίκων και του φυσικού της περιβάλλοντος, μετασχηματίζοντας την βασιζόμενη στον τουρισμό οικονομία της σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας.”

Ευθυγράμμιση στρατηγικών

Το έργο The Rhodes Co-Lab δεσμεύεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDGs), τη Συμφωνία του Παρισιού και την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, ώστε να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050  και βασίζεται στην ευθυγράμμιση της στρατηγικής αειφορίας του Ομίλου TUI και της Στρατηγικής Νοτίου Αιγαίου/Ρόδου.

Στρατηγικό Πλαίσιο

Το στρατηγικό πλαίσιο του The Rhodes Co-Lab στοχεύει σε:

 • Αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος
 • Ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς
 • Συμπεριληπτική οικονομική ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού.

Μαζί, οι εταίροι θα συμβάλλουν ενεργά με συγκεκριμένες δράσεις, στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης της αλυσίδας αξίας προορισμού, που περιλαμβάνει την πράσινη οικονομική ανάπτυξη, τον πράσινο μετασχηματισμό και την κυκλική οικονομία, την ενίσχυση του θετικού κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού, καθώς και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.  Απευθύνεται στο σύνολο της τουριστικής αλυσίδας της Ρόδου, της επιχειρηματικότητας και όλης της τοπικής κοινωνίας,  για τον ολιστικό μετασχηματισμό των  υποδομών, υπηρεσιών και επιχειρηματικότητας, στους τομείς:

 • μεταφορές
 • διαμονή
 • δραστηριότητες και εκδρομές
 • τρόφιμα και ποτά
 • τουριστικά περιουσιακά στοιχεία
 • υπηρεσίες γενικής υποστήριξης

Επιπλέον, οι εταίροι στοχεύουν να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό πέρα από τα όρια του νησιού της Ρόδου, καθώς το αποτύπωμα των πρωτοβουλιών θα ενισχυθεί περαιτέρω όταν οι βέλτιστες πρακτικές υιοθετούνται σε άλλους προορισμούς παγκοσμίως.

Co-Lab Business Plan/ Implementation Plan από την PwC

Η PricewaterhouseCoopers (PwC) ανέλαβε και ολοκλήρωσε το πενταετές  Co-Lab business plan/implementation plan του Co-Lab που περιλαμβάνει:

 • Διαγνωστική Ανασκόπηση (Diagnostic Review)
 • Έκθεση Αποτελεσμάτων Διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη (Stakeholder Engagement Report)
 • Στρατηγική και σχέδιο υλοποίησης.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση των δράσεων του Co-Lab, με επίκεντρο την “Ολιστική προσέγγιση στη Βιωσιμότητα: Άνθρωποι, Περιβάλλον, Οικονομία”, βασίζεται στους εξής άξονες:

 1. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
 • Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και σε κλιματική ουδετερότητα:
 • Σταδιακή κατάργηση της χρήσης πετρελαίου και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.
 • Καθαρό κέρδος σε φυσικό κεφάλαιο και προώθηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας:
 • Μηδενικό πλαστικό αποτύπωμα έως το 2027.
 • Πρωτοπόρος στην εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση αποβλήτων και νερού:
 1. μείωση μη καταλογιζόμενου νερού στο 20% έως το 2025 & 100% του πληθυσμού με πρόσβαση σε δημόσια υποδομή ύδρευσης
 2. εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων έως το 2030 & 5 κοινότητες μηδενικών αποβλήτων χωρίς απορρίψεις στο έδαφος, το νερό ή τον αέρα που να απειλούν το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία.
 • Προστασία και ενίσχυση της θαλάσσιας και χερσαίας βιοποικιλότητας: επίτευξη καθαρού κέρδους σε όρους βιοποικιλότητας έως το 2030.
 1. Προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς
 • Δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνική ανάπτυξη:
 • Να γίνει η Ρόδος το πρώτο πλήρως προσβάσιμο νησί: όλες οι παραλίες με μεγάλη συγκέντρωση τουριστικών υποδομών, τα σημεία ενδιαφέροντος και οι πολιτιστικοί χώροι να είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία έως το 2025.
 • Το 100% των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού να συμμετάσχει σε ένα τουλάχιστον πρόγραμμα επιμόρφωσης έως το 2027.
 • Καλύτερη στην κατηγορία της για την εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης έως το 2030
 • Διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας στον τουρισμό έως το 2024.
 • Διατήρηση και προστασία του πολιτιστικού κεφαλαίου και διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης κατοίκων και επισκεπτών με την πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου:
 • Βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη των τοπικών υπηρεσιών και προϊόντων.
 • Κινητοποίηση της τοπικής οικονομίας προς την ψηφιακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα.
 • Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενίσχυση της συμβολής της στη βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση τους τοπικούς πόρους, τον τουρισμό και την απασχόληση.
 1. Διασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς
 • Βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη των τοπικών υπηρεσιών και προϊόντων:
 • Δημιουργία ενός κεντρικού φορέα (DMMO) για το συντονισμό των δραστηριοτήτων τουριστικής ανάπτυξης στη Ρόδο έως το 2023.
 • Διαφοροποίηση και αναβάθμιση της προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στο re-branding και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, και τον διπλασιασμό των επισκεπτών του ταξιδιού εμπειρίας μέχρι το 2025.
 • Κινητοποίηση της τοπικής οικονομίας προς την ψηφιακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα:
 • Εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την αύξηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής και υδατοκαλλιέργειας κατά 50% και την  αυξημένη ενσωμάτωση των τοπικών προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα του τουρισμού.
 • Να καταστεί η Ρόδος ηλεκτρονικός προορισμός έως το 2025 όσον αφορά τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες και προς τους φορείς της τοπικής οικονομίας.

Θα δημιουργηθούν τοπικές και διεθνείς συνεργασίες για τις δράσεις σε τομείς εργασιών συγκεκριμένων στρατηγικών πυλώνων, προκειμένου να εδραιωθούν τα έργα μετασχηματισμού. Οι απτοί στόχοι ανά δράση θα συμφωνηθούν με τους εταίρους.

Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη

Λόγω του εμβληματικού παγκόσμιου πρότζεκτ του The Rhodes Co-Lab και των αναγκών για την υλοποίησή του, σχεδιάζεται να ιδρυθεί προσεχώς  στη Ρόδο  ένα Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Προορισμών, International Center for Sustainable Tourism Development, όπου θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, ο Όμιλος TUI και η TUI Academy, καθώς και τοπικοί και διεθνείς stakeholders, με βασικό αντικείμενο:

 • Παρατηρητήριο/Παρακολούθηση προόδου των έργων
 • Εκπαίδευση και κατάρτιση των τοπικών ομάδων/τοπικής κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας
 • Εκπαίδευση και κατάρτιση άλλων τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το Κέντρο θα προσελκύσει εθνικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, διοικητικές αρχές/οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για την ενίσχυση της παγκόσμιας τεχνογνωσίας στον βιώσιμο μετασχηματισμό του τουρισμού. Η λειτουργία του θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, πέρα από το  πενταετές έργο Co-Lab, προκειμένου να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο.

Σύντομο Ιστορικό & Αναπτυξιακός Σχεδιασμός 2022-2023

Το The Rhodes Co-Lab εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο 2022 στη Ρόδο με την επίσημη ανακοίνωσή του, μετά από την παρουσίασή του στον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Το Μάιο του 2022 πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίασή του στις Βρυξέλλες, όπου υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η στρατηγική και το σχέδιο υλοποίησης που καταρτίστηκε από την PwC ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση στη Ρόδο στις 17 Φεβρουαρίου 2023.

Ακολουθούν στο επόμενο στάδιο οι συναντήσεις εργασίας  – workshops   με τους φορείς τον Απρίλιο και το Μάιο 2023, που αφορούν στην ενημέρωση για την εξειδίκευση των έργων/δράσεων. Από τον Απρίλιο 2023 ξεκινά η υλοποίηση βασικών δράσεων/έργων και συγχρόνως οι δράσεις και η καμπάνια ενημέρωσης και επικοινωνίας  για την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των επισκεπτών.

Επίκειται το επόμενο διάστημα και η ίδρυση στη Ρόδο του Διεθνούς Κέντρου για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Προορισμών, σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς φορείς.