Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η γαστρονομική εκδήλωση της Μήλου που πραγματοποιήθηκε στο Kitchen Milano στο κέντρο της πόλης της Λομβαρδίας από το Μηλιό σεφ Βασίλη Παπικινό με την αρωγή και σύμπραξη της σεφ Γεωργίας Κουτσούκου.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου συμμετείχε ενεργά στην παρασκευή Μηλέικων εδεσμάτων

Αμέριστη ήταν η συμπαράσταση και βοήθεια της κ. Κυριακής Μπουλασίδου διευθύντριας του ΕΟΤ ΙΤΑΛΙΑΣ η οποία είχε επωμιστεί το έργο της οργάνωσης και πρόσκλησης έγκριτων δημοσιογράφων γαστρονομίας και τουρισμού από τα πιο σημαντικά ιταλικά ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και έντυπα μέσα. Αρωγοί στην όλη διοργάνωση ήταν επίσης πολλοί επιχειρηματίες και  σύλλογοι του νησιού της Μήλου χωρίς τις χορηγίες των οποίων σε χρηματικά ποσά και πρώτες ύλες η όλη εκδήλωση δεν θα είχε την προβολή και την επιτυχία που σημείωσε .

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου η οποία συμμετείχε ενεργά αφού βοήθησε τους δύο σεφ στην παρασκευή ενός τραχανότου με σύγλινο από την Γεωργία Κουτσούκου καθώς και των παραδοσιακών Μηλέϊκων σκορδολάζανων από τον Βασίλη Παπικινό. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους συμμετείχαν και στην παρασκευή ενός ιδιαίτερου πιάτου “σύλληψη” του Μηλιού σεφ Βασίλη Παπικινου, μια focaccia ελληνικής σαλάτας, ένα πιάτο που έκανε εντύπωση για την απλότητα,την νοστιμιά και την πρωτοτυπία του.

Η Μήλος λοιπόν με «όπλο» της την γαστρονομία ταξίδεψε στο Μιλάνο και κέρδισε τις εντυπώσεις μέσα από τους λουκουμάδες κολοκυθιού, τα σκορδολάζανα της, την στραπατσάδα ,τα ντακάκια με την Ξυνομυζήθρα, τη  φάβα με το κύμινο το πορτοκάλι και το καρότο, το χταπόδι με το πετιμέζι και το φασκόμηλο, το χοιρινό με το δενδρολίβανο και το μέλι, το αρνάκι με το λεμόνι τη ρίγανη και το μοσχοκάρυδο, τα εξαιρετικά κατσικίσια τυριά της, το γλυκό κουφέτο, τα “Αχλαδάκια” ,τα αμύγδαλα, το παστέλι ,το μέλι και τις χαλβαδόπιτες της ,αλλά και με τα εξαιρετικά της κρασιά από το τοπικό οινοποιείο.

Η βραδιά χάρη στην φροντίδα των δύο σεφ και της κ. Μπουλασίδου κύλησε εξαιρετικά και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για την Μηλέϊκη κουζίνα ήταν μεγάλο, όπως φάνηκε και από τις  δεκάδες ερωτήσεις τους για το γαστρονομικό πλούτο και την ιδιαιτερότητα του νησιού.

Φωτογραφήθηκαν όλα τα πιάτα που παρασκευάστηκαν, τα κρασιά, τα τοπικά προϊόντα και  οι πρώτες ύλες, τα οποία αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν φθάσει με μεταφορική εταιρεία από το νησί για να διασφαλιστεί η αυθεντική γεύση και ποιότητα που άρμοζε στη βραδιά .

Συγκινητική η συμβολή και τοπικού συλλόγου με παρασκευές παραδοσιακών χειροτεχνημάτων από την γαστρονομική λαογραφική και θρησκευτική παράδοση του νησιού .