Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή Ρόδου του Συλλόγου «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», συνοδευόμενη από την πρόεδρό του κα Μαίρη Μοσχή , την πρώην πρόεδρο κα Λίνα Χαραλαμποπούλου, τις δύο αντιπροέδρους κα Άννα Μαραγκού και κα Ελευθερία Καράβα και μέλη του Παραρτήματος Ρόδου επισκέφθηκαν τη Χάλκη για να παραστούν στη Γιορτή της Σημαίας που γιορτάζεται σε όλα τα σχολεία της χώρας όπως και της Χάλκης, την ημέρα αυτή.

MAIΡΗ ΜΟΣΧΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ”

Σκοπός της παρουσίας τους εκεί ήταν για να κάνουν τα «αποκαλυπτήρια» ενός «μνημείου» που κατασκεύασε ο Δήμος της Χάλκης σε συνεργασία και συνεννόηση με την Επιτροπή Ρόδου της «Μέλισσας», όπου εντοιχίστηκε μαρμάρινη πλάκα, δωρεά της Επιτροπής Ρόδου, με χαραγμένη την επιγραφή.

«Αντιγόνη Ζουρούδη εκ Χάλκης 1875-1953 η Μάνα της Δωδεκανήσου»

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ

Στο ακροατήριο των καθηγητών, δασκάλων και μαθητών από πλευράς των Σχολείων, παρουσία του Δημάρχου κ. Άγγελου Φραγκάκη, των προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» που συμμετείχαν στην αποστολή, μίλησε η κα Άννα Χαρίτου για το ιστορικό της δημιουργίας του πρώτου γυναικείου Δωδεκανησιακού Σωματείου τα χρόνια του Μεσοπολέμου από την Αντιγόνη Ζουρούδη, το οποίο έχει κλείσει 90 χρόνια ασταμάτητης δράσης, είτε σαν φιλανθρωπικός είτε σαν πατριωτικός είτε σαν φορέας που χορηγεί υποτροφίες σε δωδεκανήσιους φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα τελευταία 50 χρόνια.

Η πρόεδρος της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας κα Μαίρη Μοσχή απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε μια σημαντική ανακοίνωση στους μαθητές.

Το Σωματείο θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε κάθε δύο χρόνια να διενεργείται πανδωδεκανησιακός διαγωνισμός για μαθητές Λυκείου με θέμα που θα ορίζεται από την πρόσφατη ιστορία της Δωδεκανήσου, με χρηματικό βραβείο 500 € για τον νικητή.

AΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΛΚΗΣ- ΜΑΙΡΗ ΜΟΣΧΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ”

Ακολούθησαν τα «αποκαλυπτήρια» του μνημείου από τον Δήμαρχο κ Φραγκάκη και την πρόεδρο κα Μοσχή και ολοκληρώθηκε η τιμητική και συγκινητική τελετή, με κατάθεση στεφάνου και τήρηση 1 λεπτού σιγής, «τιμής και μνήμης ένεκεν» υπέρ της Αντιγόνης Ζουρούδη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΙΡΗΣ ΜΟΣΧΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΣ ΜΕ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΟΥΡΟΥΔΗ ΣΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,Αξιότιμοι καθηγηταί και διδάσκαλοι των σχολείων της Χάλκης, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μέλη της επιτροπής Ρόδου του Σωματείου μας, φίλες και φίλοι της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, αγαπητά μας παιδιά.

Με περίσσεια χαρά βρισκόμαστε σήμερα στην Χάλκη, συμμετέχοντας στην Γιορτή της Σημαίας που τιμάται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου.

Είμαστε κοντά σας για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην ιδρύτρια του Σωματείου μας, με καταγωγή από την Χάλκη, την συμπατριώτισσα σας την Αντιγόνη Ζουρούδη.

ΜΑΙΡΗ ΜΟΣΧΗ

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Δήμαρχο, με τον οποίο θα κάνουμε και σε λίγο τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας, η οποία εντοιχίστηκε στο ωραίο μνημείο που κατασκεύασε ο Δήμος της Χάλκης.

Ιδιαίτερα όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Άννα Χαρίτου, μέλος της επιτροπής του συλλόγου μας της Ρόδου, για την ιδέα, την υλοποίηση και την χορηγία της πρωτοβουλίας αυτής.

Η κυρία Άννα Χαρίτου τόνισε προηγουμένως το έργο της “Δωδεκανησιακής Μέλισσας”, τη χορήγηση υποτροφιών σε παιδιά της Δωδεκανήσου, οικονομικά αδύναμα, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μας μίλησε για την σχέση της Αντιγόνης Ζουρούδη με τα σχολεία, η οποία ίδρυσε και λειτούργησε προπολεμικά τα “Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία” στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Το 2023 η “Δωδεκανησιακή Μέλισσα” θα προμηθεύσει όλα τα λύκεια της Δωδεκανήσου με δύο πολύ σημαντικές εκδόσεις:

  1. Την ιστορία της “Δωδεκανησιακή Μέλισσσα” κατά τα 90 χρόνια πορείας της ως σήμερα. Συγγραφέας είναι η ιστορικός κυρία Σοφία Ηρακλείδου.
  2. Τη βιογραφία της Αντιγόνης Ζουρούδη την οποίαν έγραψε η κυρία Άννα Χαρίτου.

Με τα βιβλία αυτά θα εμπλουτιστούν οι γνώσεις καθηγητών και μαθητών ως προς την πρόσφατη Ιστορία της Δωδεκανήσου πριν και μετά την Ενσωμάτωση.

Eξάλλου εμείς ως Δωδεκανήσιοι είναι απαραίτητο να την γνωρίζουμε.

Θα ήθελα επίσης να σας ανακοινώσω ότι έχουμε την πρόθεση να προκηρύσσουμε κάθε δύο χρόνια Πανδωδεκανησιακό γραπτό διαγωνισμό για τους μαθητές των Λυκείων με θέμα σχετικό με την πρόσφατη ιστορία μας.

Επειδή πληροφορήθηκα ότι το σχολείο σας εφέτος έχει βραβευθεί για δύο ντοκιμαντέρ που γύρισαν οι μαθητές του και μάλιστα ότι το Γυμνάσιο πήρε το πρώτο βραβείο Ντοκιμαντέρ Cineμάθεια με θέμα: “Τα σπάνια ονόματα της Χάλκης” καθώς και το Λύκειο πήρε επίσης το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ με θέμα:  “Οι γυναίκες της Χάλκης” στον διαγωνισμό μας θα δεχόμαστε και αυτό το είδος εργασιών που δεν θα είναι σε μορφή πεζού λόγου.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα αναδεικνύεται από επιτροπή καθηγητών, στην οποίαν θα συμμετέχει και ένα άτομο από εμάς και θα επιβραβευέται με το χρηματικό έπαθλο των πεντακοσίων ευρώ.

Εύχομαι όλοι να έχετε καλή πρόοδο και πάντα λαμπρές επιτυχίες,

Σας ευχαριστώ πολύ