Ουδείς δύναται να αμφισβητήσει, θεωρητικά τουλάχιστον, την απλή αναλογική ως δικαιότερο και αντιπροσωπευτικότερο εκλογικό σύστημα.
Το ερώτημα όμως είναι εάν ένα “εργαλείο”μπορεί να δουλέψει μόνο του χωρίς επιδέξια χέρια και ώριμα μυαλά.

Η εμπειρία από την εφαρμογή του συστήματος στον συνδικαλισμό δεν πείθει για την αποτελεσματικότητά του, καθώς παρήγαγε ατέρμονες συνεδριάσεις, αδυναμία λήψης αποφάσεων, κομματικά καπελλώματα, και τελικά εκφυλισμό και πλήρη απαξίωση της συνδικαλιστικής λειτουργίας…

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία για πρώτη φορά εφαρμόζεται, ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει.

Μιχάλης Χανιώτης υπ. Δήμαρχος Καρπάθου “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ”

Και για τους μεγάλους δήμους ίσως ευκολότερα διερευνόνται και επιτυγχάνονται λύσεις λόγω “δημογραφικής” επάρκειας σε όλο το φάσμα των λειτουργιών τους, στους μικρούς και περιφερειακούς δήμους όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι από δύσκολα έως αξεπέραστα. Το “δέλεαρ” της ευκολότερης εκλογιμότητας οδηγεί σε κατακερματισμό δυνάμεων, ο εκάστοτε δήμαρχος ουσιαστικά στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι μειοψηφών στο ΔΣ και ασφαλώς ευάλωτος στις πιέσεις και διεκδικητικά αποδυναμωμένος απέναντι στην κεντρική εξουσία και …”μύρια έπονται”.

Με λίγα λόγια “άνθρακες ο θησαυρός”.

Όπως διαμορφώνεται το νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον μία και μόνον δυνατότητα “αμύνης” υφίσταται για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή πρέπει να είναι και η πολιτική τους απάντηση: Eνότητα, συσπείρωση, συνεργασία!

Η πολυτέλεια για δεσποτικές, επεκτατικές, εγωκεντρικές ή τυχοδιωκτικές στάσεις και συμπεριφορές ήταν και πρέπει να μείνει “μάταιη δόξα” του παρελθόντος.

Ο τόπος πρέπει να έχει ισχυρή και ικανή να διεκδικήσει αυτοδιοίκηση.

Κανείς ότι και να νομίζει, στις νέες συνθήκες, δεν επαρκεί γι’αυτό.
Όλοι μαζί όμως μπορούμε να το επιδιώξουμε,
Αν ενωθούμε,
Αν συνεργαστούμε, 
Αν προβλέψουμε και προγραμματίσουμε με ανοιχτό μυαλό το αύριο,
Αν αναντάξουμε σε αποτελεσματικό σχηματισμό τις δυνάμεις μας και τις ανανεώσουμε με την συμμετοχή της ΝΕΟΛΑΙΑΣ μας που αντιπροσωπεύει το ΑΥΡΙΟ και το μέλλον του τόπου.
Αν τέλος αφήσουμε τις επιμέρους διαφορές και συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους αλλά και τις αισιόδοξες προοπτικές αυτού του ευλογημένου τόπου, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε από κοινού με ένα κοινά αποδεκτό προγραμματισμό δράσης και ορθολογική στόχευση.

Αυτή είναι η Πολιτική μας άποψη όσον αφορά τις επερχόμενες με τον “Κλεισθένη” αλλαγές και το καθήκον μας είναι να την διατυπώσουμε δημόσια.

Αυτή η άποψη αποτελεί και ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ενότητας και συνεργασίας προς κάθε κατεύθυνση!

Ευχόμαστε το ΝΕΟ ΕΤΟΣ να είναι για όλους ευλογημένο και για το γενέθλιο τόπο αφετηρία προόδου και ευημερίας!