Η Έπαρχος Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου ήταν παρούσα στην απρογραμμάτιστη, αλλά και συμβολική Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί της Κάσου. Η έπαρχος συνόδεψε και ξενάγησε τον πρωθυπουργό στο νησί και στον σύντομο χαιρετισμό της τόνισε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων και επεσήμανε την δικαιολογημένη απαίτηση των νησιωτών για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας – χαιρετισμού της Καλλιόπης Νικολαΐδου έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Ποια λέξη άραγε μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα που νιώθουμε, μέρα Χριστουγέννων, να σας υποδεχόμαστε στο Ηρωικό Νησί της Κάσου και στην Επαρχία μας;

Χαρά, συγκίνηση, περηφάνια είναι κάποια από αυτά που μας διακατέχουν.

Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, στο νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου, εδώ που αρχίζει το Αιγαίο!

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον μεγάλο συμβολισμό της σημερινής σας παρουσίας και πρέπει να σημειώσω ότι το 1824, όταν ολοκαυτώθηκε από τον τουρκικό στόλο το νησί, οι Έλληνες ήρθαν μετά την καταστροφή, η εδώ παρουσία σας δείχνει ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προλαβαίνει τα γεγονότα και αποτρέπει τις εθνικές καταστροφές.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός – Καλλιόπη Νικολαΐδου, Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Κύριε Πρόεδρε,

Μας τιμά ιδιαιτέρως η επίσκεψή σας και μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Τα μεγάλα προβλήματα του νησιού ασφαλώς τα γνωρίζετε. Χωρίς γιατρό και χωρίς πλοίο, δηλαδή χωρίς περίθαλψη και επικοινωνία, κανένα νησί δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Αυτά τα δυο προβλήματα εμποδίζουν και την επίλυση όλων των άλλων γιατί ποιος έρχεται να κατοικήσει και να δουλέψει σε έναν τόπο που δεν του εξασφαλίζει τα στοιχειώδη αγαθά.

Σε άλλη ίσως κλίμακα, αλλά και στη γειτονική Κάρπαθο, την πρωτεύουσα της Επαρχίας μας, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και αγωνιζόμαστε να στελεχωθεί ένα νοσοκομείο που θα σηματοδοτήσει πολλά και για τα δύο νησιά.

Η υπόσχεση σας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας γεμίζει ελπίδα.

Γνωρίζω καλά ότι δεν είναι η ώρα των αιτημάτων, αλλά, όπως κατανοείτε, η παρουσία του Πρωθυπουργού μας στο νησί είναι η μεγάλη ώρα που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Απευθυνόμαστε σε έναν άνθρωπο που ήδη στους λίγους μήνες της θητείας του έχει δείξει ότι στόχος του είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου και όχι η παθητική αποδοχή των αδυναμιών του, και μέσον του γι’ αυτό είναι η σκληρή, δημιουργική δουλειά.

Αυτό ζητούμε κι εμείς οι κάτοικοι των μικρών νησιών: δώστε μας τα μέσα για να συμβάλουμε στον στόχο.

Με αυτή την πεποίθηση σας απευθύνω μια τελευταία έκκληση για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ.

Κοιτάξτε γύρω σας την κατάσταση και σκεφτείτε αν είναι δίκαιο αυτός ο φόρος να είναι ο ίδιος για τον νησιώτη και τον κάτοικο της πρωτεύουσας.

Κοιτάξτε γύρω σας ,το νησί ερημώνει κ. Πρωθυπουργέ.
Και το τραγικό ξέρετε ποιο είναι;
Ότι το εγκαταλείπουν οι νέοι που το υπεραγαπούν…

Δώστε μας τα κίνητρα να μείνουμε στον τόπο μας φωνάζουν οι νέοι της
ΚΑΣΟΥ!
Συγχωρέστε μου που δίπλα στις ευχές πρόσθεσα και τα προβλήματα, αλλά
αυτή η ιερή ημέρα για τους Χριστιανούς είναι ημέρα ανάτασης και ελπίδας.
Σας ευχόμαστε από καρδιάς υγεία, χαρές και πολλές επιτυχίες για το καλό
της Ελλάδας μας.
Να είστε πάντα καλά!»