«Εμείς οι νησιώτες και τον μειωμένο ΦΠΑ θέλουμε για όλα τα νησιά και αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για να τον κρατήσουμε, γιατί είναι το μοναδικό ως τώρα μέτρο νησιωτικότητας, αλλά και θα αγωνιζόμαστε συνέχεια για να διευρύνουμε τα μέτρα νησιωτικής πολιτικής…»

Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός έκλεισε τη χτεσινή ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της αναστολής αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Χαρακτήρισε ως καθαρά τεχνικό ζήτημα την αναστολή για ένα μόνο έτος, ενώ τόνισε πως κακώς δε συμπεριλαμβάνονται στους μειωμένους συντελεστές οι μεταφορές και τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, κάτι που όμως μεταφέρεται από προηγούμενες διατάξεις και ίσχυε πάντα.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την κατηγόρησε για υποκρισία, γιατί ενώ  εγκαλεί την κυβέρνηση ότι παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς την έγκριση των δανειστών και θέτει σε κίνδυνο τη β΄ αξιολόγηση, έρχεται από την άλλη και προτείνει μαξιμαλιστικά μέτρα και συνολική αθέτηση της συμφωνίας ξέροντας πως αυτή τη στιγμή είναι ανεφάρμοστα.

Ο Ηλίας Καματερός τόνισε πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα των κατοίκων των νησιών μας, αφού αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για τον αποκλεισμό τους από βασικά κοινωνικά αγαθά στην υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες.

Είναι οι πολιτικές αυτές που μοναδικό στόχο έχουν το μεγάλο κέρδος για τους λίγους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών, που απαξίωσαν τις δομές δημόσιας υγείας με τη γιγάντωση ιδιωτικών εταιρειών, που υποστελέχωναν τη δημόσια εκπαίδευση, που διέλυσαν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τη δημιουργία μονοπωλίων, καταστρέφοντας ακόμα και τις μικρές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ενδονησιωτικής συγκοινωνίας.

Είναι αυτές που μοίραζαν επιδοτήσεις για τη δημιουργία συνεχώς μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Είναι οι πολιτικές που θέλουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους χωρίς συμβάσεις με ακόμη χαμηλότερους μισθούς…

Μόνο η Αριστερά, σημείωσε εμφαντικά, μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα, να δώσει λύσεις και να ανακουφίσει τους νησιώτες, οικοδομώντας κράτος δικαίου με αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος του λαού.

Ολόκληρη την ομιλία του Ηλία Καματερού μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω: