Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή που απευθύνεται σε τρεις Υπουργούς με αντικείμενο τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για τη δημιουργία χώρου παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη Ρόδο στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στο Φυτώρειο της Περιφέρειας.

Παράλληλα ο κ. Κόνσολας κατέθεσε και ως αναφορά σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που υπογράφει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά υπεύθυνες και ξεκάθαρες απαντήσεις από τους Υπουργούς και την κυβέρνηση τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια, εκτός του ότι θα ήταν ολέθρια, προκαλεί και ερωτηματικά με δεδομένο ότι η Ρόδος δεν έχει μεταναστευτικές ροές και οι ελάχιστοι που έχουν έρθει μπορούν να διεκπεραιωθούν αλλού ή όσοι έτυχαν παροχής ασύλου μπορούν να μείνουν σε κατοικίες.

Επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ακατάλληλος αφού βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου του Φυτώρειου της Περιφέρειας, το οποίο επισκέπτονται σχολεία για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ δεν πληρούνται και οι όροι ασφαλείας.

Παράλληλα, βρίσκεται κοντά σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος χιλιάδων τουριστών. Πέραν του γεγονότος, βέβαια, ότι οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, που, θεωρητικά, θα εγκατασταθούν οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, είναι εγκαταλελειμμένες και δεν μπορούν να κατοικηθούν.

Ο Μάνος Κόνσολας υπενθυμίζει, επίσης, ότι από το 2016 έχει υποβληθεί αίτημα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Φυτώρειου.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας ζητά απάντηση για το αν έχει υποβληθεί αίτημα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για να παραχωρηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και να χρησιμοποιηθούν για την παραμονή παράνομων μεταναστών και προσφύγων και θέτει το ερώτημα για το αν έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία.

Παράλληλα, ζητά να υπάρξει απάντηση στο αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει υποβληθεί από το Νοέμβριο του 2016 προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με δεδομένο ότι βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του Φυτώρειου της Περιφέρειας.

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2018
Αρ.Πρ.: 2714   18/01/18

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κύριο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Μετατροπή των εγκαταστάσεων του ΕΛΓΟ ΄΄Δήμητρα΄΄ στο Φυτώρειο της Περιφέρειας σε χώρο εγκατάστασης παράνομων μεταναστών και προσφύγων»

Κύριοι Υπουργοί,

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη φημολογία για το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη Ρόδο, στο Φυτώρειο της Περιφέρειας, σε χώρο εγκατάστασης και παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Με δεδομένο ότι η Ρόδος δεν έχει μεταναστευτικές ροές και οι ελάχιστοι που έχουν έρθει μπορούν να διεκπεραιωθούν αλλού ή να μείνουν σε κατοικίες, όσοι έτυχαν παροχής ασύλου, προκαλεί ερωτηματικά μια τέτοια ενέργεια.

Θα ήταν ολέθριο να μετατραπεί ο συγκεκριμένος χώρος σε ένα άτυπο hot spot, με ό, τι σημαίνει αυτό για την περιοχή αλλά και για ένα νησί που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Οφείλουμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ακατάλληλος αφού βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου του Φυτώρειου της Περιφέρειας, το οποίο επισκέπτονται σχολεία για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ δεν πληρούνται και οι όροι ασφαλείας.

Παράλληλα, βρίσκεται κοντά σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος χιλιάδων τουριστών. Πέραν του γεγονότος, βέβαια, ότι οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, που, θεωρητικά, θα εγκατασταθούν οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, είναι εγκαταλελειμμένες και δεν μπορούν να κατοικηθούν.

Εκκρεμεί, επίσης, η απάντηση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στο αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Φυτώρειου. Το παραπάνω αίτημα, συνδέεται και με την ανάληψη της υποχρέωσης από την Περιφέρεια της διαμόρφωσης των εγκαταστάσεων.

Η κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων Υπουργείων, οφείλει να πάρει άμεσα θέση και να δώσει ξεκάθαρες και υπεύθυνες απαντήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται ο Κύριοι Υπουργοί

  1. Εάν έχει υποβληθεί αίτημα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για να παραχωρηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και να χρησιμοποιηθούν για την παραμονή παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
  2. Ποια είναι η απάντηση στο αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει υποβληθεί από το Νοέμβριο του 2016 προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με δεδομένο ότι βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του Φυτώρειου της Περιφέρειας.
  3. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερωθεί σχετικά για το σχεδιασμό μετατροπής των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων σε χώρο παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων και ποια είναι η θέση του;
  4. Με δεδομένο ότι η Ρόδος δεν έχει μεταναστευτικές ροές, για ποιο λόγο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φέρεται να εξετάζει τη δημιουργία αυτής της δομής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου