Την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης και ανακατασκευής του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται το Γυμνάσιο Πηγαδίων και το ΕΠΑΛ στην Κάρπαθο, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζονται το Γυμνάσιο Πηγαδίων και το Επαγγελματικό Λύκειο στην Κάρπαθο, είναι ακατάλληλο και έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να εγείρονται ακόμα και ερωτήματα για τη στατική του επάρκεια.

Ο κ. Κόνσολας ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα, προτείνοντας:

α) Την ανάληψη του έργου από τον αρμόδιο φορέα του δημοσίου, την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε, που αποτελεί τον κατασκευαστικό φορέα του Κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές.

β) Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Καρπάθου για να αντιμετωπιστεί, άμεσα, το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου.

Σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Οι 300 μαθητές και οι 35 καθηγητές δικαιούνται το αυτονόητο: ένα ασφαλές κτίριο για να κάνουν μάθημα.

Ο κατασκευαστικός φορέας του δημοσίου, η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε», οφείλει να βλέπει κατά προτεραιότητα τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών στις νησιωτικές περιοχές».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2017
Αρ.Πρ.: 4635/30/03/2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης ανακατασκευής του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται το Γυμνάσιο Πηγαδίων και το ΕΠΑΛ στην Κάρπαθο»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι υποδομές, ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας, στις νησιωτικές περιοχές απαιτούν ουσιαστικές παρεμβάσεις από το Κράτος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κτίριο στο οποίο στεγάζονται το Γυμνάσιο Πηγαδίων και το Επαγγελματικό Λύκειο στην Κάρπαθο.

Πρόκειται για ένα ακατάλληλο κτίριο που φιλοξενεί καθημερινά 300 μαθητές και 35 καθηγητές και το οποίο πέραν των προβλημάτων του, έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εγείρονται ακόμα και ερωτήματα για τη στατική του επάρκεια.

Ο Δήμος Καρπάθου δηλώνει αδυναμία για την εξέταση της πλήρους στατικής επάρκειας του κτιρίου, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, με αποτέλεσμα να ζητήσει την παρέμβαση της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα που προήλθε από την συγχώνευση του ΟΣΚ, της ΔΕΠΑΝΟΜ και της Θέμις Κατασκευαστική.

Το ζήτημα, όμως, των εργασιών άμεσης αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου επείγει, αφού δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η Πολιτεία οφείλει να αναζητήσει άμεση λύση στο πρόβλημα.

Το παραπάνω, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Δήμο Καρπάθου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες άμεσα, είτε με την ανάληψη του έργου από τον αρμόδιο φορέα του δημοσίου, την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε, που αποτελεί τον κατασκευαστικό φορέα του Κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Προτίθενται να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να αναλάβει την ανακατασκευή του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται το Γυμνάσιο Πηγαδίων και το ΕΠΑΛ Καρπάθου, ο κατασκευαστικός φορέας του δημοσίου «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  2. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Καρπάθου για να αντιμετωπιστεί, άμεσα, το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου;
  3. Προτίθεται ο κατασκευαστικός φορέας του δημοσίου «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» να ανταποκριθεί στο αίτημα του Δήμου Καρπάθου, άμεσα, με την αποστολή κλιμακίου τεχνικών προκειμένου να ελέγξει το κτίριο και να αποφανθεί για τη μελέτη και τα αναγκαία έργα αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου