Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κάσου που είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν στη Ρόδο ή στην Κρήτη για να προμηθεύονται ενέσιμα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας στην Ερώτησή του, η διοικητική εξυπηρέτηση για θέματα δημόσιας υγείας των πολιτών στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, αφού η έλλειψη δομών υποχρεώνει τους κατοίκους αυτών των νησιών να μετακινούνται προκειμένου να διεκπεραιώσουν ζητήματα που άλλοι Έλληνες πολίτες τα διεκπεραιώνουν στον τόπο κατοικίας τους.

Ο κ. Κόνσολας, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, προτείνει την ίδρυση υποκαταστήματος ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο της Καρπάθου, ώστε οι κάτοικοι της Κάσου να έχουν πρόσβαση στην αμεσότερη εξυπηρέτηση στην προμήθεια των φαρμάκων αυτών, δεδομένου ότι η μεταφορά τους απαιτεί προστασία σε ψυγείο.

Με αυτό τον τρόπο, θα βελτιωθεί και η εξυπηρέτηση των πολιτών της Καρπάθου.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι η επιλογή του νοσοκομείου της Καρπάθου για την ίδρυση υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ δεν έχει μόνο ισχυρή νομιμοποιητική βάση, αλλά είναι και εύλογη για τους κατοίκους της Κάσου, αφού η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καρπάθου-Κάσου είναι καθημερινή και μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και χωρίς πρόσθετη ταλαιπωρία.

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2018
Αρ.Πρ.: 2476/12-10-2018

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ στην Κάρπαθο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού αλλά και για να εξυπηρετούνται και οι κάτοικοι της Κάσου»

Κύριε Υπουργέ,

Η διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, αφού η έλλειψη δομών υποχρεώνει τους κατοίκους αυτών των νησιών να μετακινούνται προκειμένου να διεκπεραιώσουν ζητήματα που άλλοι Έλληνες πολίτες τα διεκπεραιώνουν στον τόπο κατοικίας τους.

Ιδιαίτερα στα ζητήματα δημόσιας υγείας, τα προβλήματα διοικητικής εξυπηρέτησης των πολιτών στα νησιά του Αιγαίου, αποτελούν άλλη διάσταση.

Αποκαλυπτικό όλων αυτών, είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κάσου στην προμήθεια ενέσιμων φαρμάκων, που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά όπως στη Ρόδο, και στην Κρήτη για να εξυπηρετηθούν από τον ΕΟΠΥΥ, με ό, τι σημαίνει αυτό για την απώλεια χρόνου, την ταλαιπωρία αλλά και για το υψηλό οικονομικό κόστος.

Το Υπουργείο Υγείας έχει τη λύση στο πρόβλημα αυτό, που δεν είναι άλλη από την ίδρυση υποκαταστήματος ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο της Καρπάθου, ώστε οι κάτοικοι της Κάσου να έχουν πρόσβαση στην αμεσότερη εξυπηρέτηση στην προμήθεια των φαρμάκων αυτών, δεδομένου ότι η μεταφορά τους απαιτεί προστασία σε ψυγείο.

Με αυτό τον τρόπο, όμως, θα βελτιωθεί και η εξυπηρέτηση των πολιτών της Καρπάθου.

Η επιλογή του νοσοκομείου της Καρπάθου για την ίδρυση υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ δεν έχει μόνο ισχυρή νομιμοποιητική βάση, αλλά είναι και εύλογη για τους κατοίκους της Κάσου, αφού η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καρπάθου – Κάσου είναι καθημερινή και μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και χωρίς πρόσθετη ταλαιπωρία.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν το Υπουργείο προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα της δημιουργίας υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείου της Καρπάθου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών του νησιού, αλλά και για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Κάσου που πρέπει να προμηθευτούν ενέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου