Την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας της Κω προτείνει και ζητά ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας με Ερώτηση που κατέθεσε σε τέσσερις Υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η Κως άντεξε και ο τουρισμός διατηρεί τη δυναμική του, χάρη στις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και των τοπικών φορέων του νησιού, δεν σημαίνει ότι, αυτή η δυναμική, δεν πρέπει να θωρακιστεί και να ενισχυθεί.

Τονίζει ότι χρειάζονται έμπρακτα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας της Κω που θα αποτελέσουν, όχι μόνο ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή τουριστική αγορά, και ζητάει συγκεκριμένες απαντήσεις από τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού σχετικά με:

– Την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, πέραν του 2018, που θα αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.

– Την αναστολή εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης, που θα ενεργοποιηθεί από την 1-1- 2018, για την Κω, ένα μέτρο που θα αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την διεθνή τουριστική αγορά.

– Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πολιτών που τα ακίνητά τους, υπέστησαν ζημιές από το σεισμό.

– Τη χρηματοδότηση δράσεων για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση της εικόνας του νησιού, ως τουριστικού προορισμού.

– Τη στήριξη πολιτών και επιχειρηματιών ,που υπέστησαν ζημιές και πρέπει να διευκολυνθούν με νέες ρυθμίσεις σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Μάνος Κόνσολας

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2017
Αρ.Πρ.: 7531/24-7-2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
Κυρία Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κυρία Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Έμπρακτα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας της Κω»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός που έπληξε την Κω, δημιούργησε κλίμα ανησυχίας και αναστάτωσης, έπληξε τη δραστηριότητα επιχειρήσεων και προκάλεσε υλικές ζημιές.

Το γεγονός ότι ο τουρισμός της Κω διατηρεί τη δυναμική του, χάρη στις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και των τοπικών φορέων του νησιού, δεν σημαίνει ότι, αυτή η δυναμική, δεν πρέπει να θωρακιστεί και να ενισχυθεί.

Άλλωστε, η Κως υπέστη τις αρνητικές συνέπειες και τις επιλογές της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό με την απόλυτα αμοραλιστική επιλογή δημιουργίας hot spot στον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, χρειάζονται έμπρακτα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας της Κω που θα αποτελέσουν, όχι μόνο ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή τουριστική αγορά.

Οι γενικολογίες και τα ευχολόγια, δεν δίνουν λύσεις.

Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα όπως:

– Η αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, πέραν του 2018, που θα αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.

– Η αναστολή εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης, που θα ενεργοποιηθεί από την 1-1-2018, για την Κω, ένα μέτρο που θα αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την διεθνή τουριστική αγορά.

– Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πολιτών που τα ακίνητά τους, υπέστησαν ζημιές από το σεισμό.

– Η χρηματοδότηση δράσεων για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση της εικόνας του νησιού, ως τουριστικού προορισμού.

– Η στήριξη πολιτών και επιχειρηματιών, που υπέστησαν ζημιές και πρέπει να διευκολυνθούν με νέες ρυθμίσεις σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την παράταση στην αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την Κω, με δεδομένο ότι δεν έχουν εξαλειφθεί τα αίτια που επέβαλαν την ρύθμιση για την αναστολή;
  2. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την αναστολή εφαρμογής για την Κω του τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  3. Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τους πολίτες και επιχειρηματίες της Κω, που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό;
  4. Με δεδομένο ότι πρέπει να θωρακιστεί και να ενισχυθεί η εικόνα της Κω, ως τουριστικού προορισμού, ποιο ποσό προτίθεται να διαθέσει το Υπουργείο Τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση και σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα κατανεμηθεί.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου