Ειδική συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά είχαν την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στο Υπουργείο Τουρισμού, εκπρόσωποι των ΟΤΑ και των φορέων των νησιών που δέχονται πιέσεις από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές για την περαιτέρω τουριστική προώθηση και προβολή των περιοχών αυτών.

Η συνάντηση έρχεται συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, στις 25 Ιανουαρίου 2017.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκπροσώπησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Θεμέλαρος και Δημήτρης Σαράντης.

Στην διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου εξέθεσαν στην κα Κουντουρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της περιοχής μας εξαιτίας των προσφυγικών ροών και που έχουν τον αντίκτυπό τους στον τουρισμό και ζήτησαν την παρέμβαση και την συνδρομή της για την αντιμετώπιση τους, ακόμη και σε τομείς που δεν ανήκουν άμεσα στην ευθύνη και αρμοδιότητά της, ωστόσο θα μπορούσε να ασκήσει πίεση, αφού τα προβλήματα αυτά αντανακλούν στον δικό της τομέα ευθύνης.

Ειδικότερα, η επιστολή που εστάλη από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου , κο Γιάννη Πάππου προς την Υπουργό και κατατέθηκε από τους κους Θεμέλαρο και Σαράντη, έθετε στην κα Κουντουρά τα εξής θέματα:

  1. Ανάπτυξη σύνθετου συστήματος των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών. Δρομολογήσεις / βελτιώσεις των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων με τα νησιά μας. Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών μας και αυτών του Βορείου Αιγαίου (όπου υπάρχουν Δομές Φιλοξενίας), με στόχο τόσο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού όσο την επίλυση προβλημάτων μεταξύ των Δομών. Ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων.
  2. Ενίσχυση με προσωπικό των πυλών εισόδου – εξόδου SHENGEN στα νησιά μας (στελέχωση σε Λιμενικό, Αστυνομία). Ειδικότερα για τους λιμένες Κω, Καλύμνου, Λέρου & Πάτμου. Διασφάλιση εύρυθμης λειτουργίας των Δομών Φιλοξενίας των προσφύγων στα νησιά μας. Αποφυγή κακής προβολής.
  3. Εξεύρεση νέων αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους και προβολή και διαφήμιση των προορισμών μας στα έντυπα και διαδικτυακά τους μέσα.
  4. Παράταση της ισχύουσας λήξης των θερινών πλόων των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων τουλάχιστον έως τις 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους (ισχύουσα λήξη 30 Οκτωβρίου).
  5. Παραγωγή ( ή αναπαραγωγή) θεματικών βίντεο / αφιερωμάτων / εντύπων, με ιδιαίτερη έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού των νησιών μας. Μετάφραση αυτών στις γλώσσες των αγορών – στόχων έκαστου νησιού.
  6. Οικονομική υποστήριξη για τη συμμετοχή των νησιών σε θεματικές εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος (π.χ. γαστρονομίας, θαλάσσιου τουρισμού κ.α.).
  7. Ενίσχυση προβολής των τοπικών μας προϊόντων (σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) .
  8. Δημιουργία info centers στα νησιά όπου δεν υπάρχουν Γραφεία Τουρισμού του ΕΟΤ, στελεχωμένα με υπεύθυνο υπάλληλο του Υπουργείου / Αρμόδιων φορέων, αναφορικά με την πληροφόρηση των επισκεπτών αλλά και την υλοποίηση δράσεων του Υπουργείου, με σκοπό να ακολουθείται και να προβάλλεται και η δράση του Υπουργείου και του ΕΟΤ και να υπάρχει ομοιογένεια και συνάφεια του πλάνου προβολής και προώθησης του κάθε νησιού με την στρατηγική και την εθνική πολιτική μας για τον Τουρισμό.

Από την συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Μεταξύ των εκπροσώπων των ΟΤΑ και των φορέων των νησιών παρέστη ο συμπατριώτης μας από τις Πυλές Καρπάθου κ.Νίκος Φαρμακίδης (με το ντοσιέ).

Ο κ. Θεμέλαρος, με τη διττή ιδιότητα του Συμβούλου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Επάρχου Καλύμνου – Λέρου, έδωσε έμφαση στα προβλήματα που απορρέουν από τον πολυνησιακό χαρακτήρα της περιοχής τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία του ενός νησιού, σχετίζονται άμεσα και επηρεάζουν την τουριστική κίνηση των γειτονικών νησιών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα νησιά της Δωδεκανήσου, εκτός αυτών της Ρόδου και της Καρπάθου που διαθέτουν Διεθνείς Αερολιμένες, τα υπόλοιπα νησιά μας του Βορείου Συγκροτήματος εξυπηρετούνται ως επί το πλείστον από το Διεθνές Αεροδρόμιο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ της Κω. Στο σημείο αυτό ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργείου για τις βελτιώσεις των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων με τα νησιά μας καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων.

Στο θέμα της εξεύρεσης νέων αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους και προβολής και διαφήμισης των προορισμών μας στα έντυπα και διαδικτυακά τους μέσα, η Υπουργός συμφώνησε και δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση νέων συνεργατών (εταιρείες χαμηλού κόστους) που θα στηρίξουν και θα συμπεριλάβουν τα νησιά μας στο πτητικό τους πλάνο.

Παράλληλα, ο κος Σαράντης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των νησιών, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκείνες της Κω (θρησκευτικός τουρισμός – κατόπιν σχετικής εισήγησης του Μητροπολίτου Κω-Νισύρου, κ.κ Ναθαναήλ) και της Πάτμου, της Λέρου (καταδυτικός τουρισμός) και της Καλύμνου (αναρριχητικός τουρισμός) στα πολλαπλά οφέλη της περιοχής από την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Δωδεκάνησο, στις ενέργειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και ειδικότερα στην ανάγκη παράτασης της λήξης των θερινών πλόων των επαγγελματικών τουριστικών ημεροπλοίων έως τουλάχιστον τις 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους, παραθέτοντας ενδεικτικά στοιχεία του λιμεναρχείου Κω.

Επιπρόσθετα αναγνωρίσθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους το γεγονός ότι προσφυγικές ροές έχουν αντιμετωπίσει στο σύνολό τους τα νησιά της Δωδεκανήσου. Άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλα σε μικρότερο. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκεται η Ρόδος όπου το πρόβλημα ευτυχώς δεν αναδείχθηκε λόγω της ορθής διαχείρισης και αντιμετώπισής του. Το νησί της Ρόδου δέχθηκε πλέον των 20.000 προσφύγων – μεταναστών που με τις ενέργειες όλων των τοπικών αρχών και επιχειρηματιών, κρατήθηκε επικοινωνιακά σε χαμηλούς τόνους και προστατεύθηκε η εικόνα του νησιού ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Μικρότερα νησιά όπως το Καστελλόριζο και το Αγαθονήσι δέχθηκαν υπερβολικά δυσανάλογο σε σχέση με τον αριθμό των μονίμων κατοίκων τους αριθμό μεταναστών με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει και εκεί η εικόνα.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ζήτησε τη συμμετοχή του συνόλου των νησιών της Δωδεκανήσου, στις όποιες ενέργειες στήριξης, προβολής και προώθησης προγραμματίζονται από πλευράς του Υπουργείου, δίνοντας φυσικά ιδιαίτερη βαρύτητα στα νησιά μας των οποίων η εικόνα έχει πληγεί ήδη.

Η Υπουργός Τουρισμού έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του Επιμελητηρίου , ενώ αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη η ανάγκη διαφοροποίησης της αντιμετώπισης των νησιών η εικόνα των οποίων έχει πληγεί, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για το έργο που επιτελούν το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού μας, έργο που συνεισφέρει καταλυτικά στην αναπτυξιακή διαδικασία που τόσο έχει ανάγκη η χώρα συνολικά.

Για τον λόγο αυτό δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας και ζήτησε τη συνεχή ενημέρωση και συνεργασία των παρευρισκομένων.