Χωρίς απολύτως καμία ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας του Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου και της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το δημοτικό συμβούλιο Καρπάθου στην τελευταία του συνεδρίαση, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάς!

Ενώ είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των ψεκασμών μέσα στον Ιούλιο και μέσα στον Αύγουστο, καθώς επίσης και οι διαδικασίες πρόσληψης των ατόμων για την τοποθέτηση των παγίδων, εντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς καμία ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Επαρχείου, το δημοτικό συμβούλιο Καρπάθου, είπε όχι στους ψεκασμούς!

Τα τρία τελευταία χρόνια όχι μόνο δε γίνονται ψεκασμοί (όπως υποστηρίχθηκε από κάποιους δημοτικούς συμβούλους) αλλά για πρώτη φορά, γίνονται υπό την προσωπική επιτήρηση, εποπτεία και καθοδήγηση του αρμόδιου υπαλλήλου του Επαρχείου, γεωπόνου κ. Μανώλη Κρητσιώτη.

Το αν οι ψεκασμοί καθυστερούν να ξεκινήσουν, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε εξηγήσει, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κεντρική Κυβέρνηση η οποία αργεί να προκηρύξει το διαγωνισμό, χωρίς καμία απολύτως ευθύνη της Περιφέρειας. Αντιθέτως η Περιφέρεια με έγγραφά της κάθε χρόνο ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες , χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι κι εφέτος ενώ έγινε η προκήρυξη, ανέλαβε εργολάβος και όρισε τους υπεργολάβους του και όλα ήταν έτοιμα να πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός μέσα στον Ιούλιο, το δημοτικό συμβούλιο(με αποχωρήσασα τη μειοψηφία), ακύρωσε όλη αυτή τη διαδικασία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των συμπατριωτών μας ελαιοπαραγωγών οι οποίοι δυστυχώς όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα αναγκασθούν να προβούν στους ψεκασμούς των δένδρων τους, μόνοι τους, η να μην πραγματοποιήσουν καθόλου ψεκασμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας να απευθυνθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις από το Δήμο Καρπάθου και όχι από το Επαρχείο η την Περιφέρεια, αφού δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για την συγκεκριμένη εξέλιξη και την ακύρωση των ψεκασμών.