Το νησί της Κάσου επισκέφθηκε την Πέμπτη 6/4/2017 ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ Γιάννης Μηνατσής, προκειμένου να περιοδεύσει στις περιοχές του νησιού που επλήγησαν από τις τελευταίες νεροποντές και να έχει επαφές με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. Ο κ. Έπαρχος συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, επισκέφθηκε όλες τις περιοχές στις οποίες δημιούργησαν προβλήματα οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί της Κάσου. Την ίδια ημέρα στις 7 το απόγευμα, πήρε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Κάσου, παρουσία του αναπληρωτή της δημάρχου η οποία ήταν εκτός Κάσου, αντιδημάρχου κ. Γιάννη Νικολάου, της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Λαμπρινής Γενειάδου και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Ο κ. Έπαρχος αφού ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο και τους λοιπούς συμβούλους για την συνεργασία που είχαν από τις πρώτες ώρες της Θεομηνίας, αναφέρθηκε στην απουσία της κας δημάρχου και ζήτησε να πληροφορηθεί για ποιό λόγο το δημοτικό συμβούλιο δεν προέβη στο αίτημα για την ανακήρυξη του νησιού η μέρους του νησιού, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια ενημέρωσε τους συμμετέχοντες  για τις διαπιστώσεις του από την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής δόθηκαν εξηγήσεις και ζητήθηκε από τον κ. Έπαρχο η συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο κ. Έπαρχος αφού ζήτησε συγνώμη για το γεγονός ότι ο αρμόδιος Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για την πολιτική προστασία κ. Χαράλαμπος Κόκκινος δεν βρέθηκε ως όφειλε από την πρώτη στιγμή της Θεομηνίας στο νησί της Κάσου, έδωσε εντολή μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμονα Ζανετίδη, να ξεκινήσουν τον καθαρισμό του Επαρχιακού δικτύου, όπου έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα η Περιφέρεια. Ο καθαρισμός και η αποκατάσταση θα γίνει με μηχανήματα ιδιωτών με εργολαβία που είναι σε εξέλιξη και αφορά παρεμβάσεις για αποκατάσταση ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Όσο αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στον κεντρικό χείμαρρο που καταλήγει στον οικισμό «Φρυ» και ο οποίος συσσώρευσε όγκους μπαζών και βράχων και απέκοψε δρόμους, ο κ. Έπαρχος διαβεβαίωσε ύστερα από επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Ζανετίδη, ότι θα επισκεφθεί το νησί, κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών και η δυνατότητα εκπόνησης σχετικής μελέτης για την αντιπλημμυρική αποκατάσταση του χειμάρρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη συσσώρευση των μπαζών στον χείμαρρο, οφείλεται στο γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στον συγκεκριμένο χείμαρρο.

Η νήσος Κάσος

ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ

Το σφαγείο της Κάσου το οποίο εκτελείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επισκέφθηκε ο κ. Έπαρχος και διαπίστωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός του και είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Για το λόγο αυτό, ζήτησε από τη δημοτική αρχή, να υπογραφούν άμεσα τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να προχωρήσουν από την Περιφέρεια οι διαδικασίες αδειοδότησης της λειτουργίας του. Το σύγχρονο σφαγείο του νησιού, θα λειτουργήσει ο Δήμος της Κάσου, ο οποίος θα προσλάβει και το απαραίτητο προσωπικό, θα εισπράττει τα αντίστοιχα τέλη και το βασικότερο θα μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη σφαγή των ζώων που αναγκαστικά γίνεται κάτω από αντίξοες και ακατάλληλες συνθήκες, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα της υπερβόσκησης.

Από την επίσκεψη του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου

ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Την άμεση μεταφορά του υποσταθμού ζήτησε από τον αρμόδιο εργολάβο της ΔΕΗ ο κ. Έπαρχος, ώστε να προχωρήσει η οριστική ηλεκτροδότηση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της Κάσου. Για τον σκοπό αυτό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει καταβάλει εδώ και ένα χρόνο το ποσό των 17.500 ευρώ. Τέλος με υπογραφή του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου εγκρίθηκε το ποσό για τον πλήρη εξοπλισμό του Περιφερειακού Ιατρείου.

Από την επίσκεψη του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ

Ο κ. Έπαρχος είχε συνάντηση και με  μελισσοκόμους της Κάσου από τους οποίους ζήτησε σε επόμενη συνάντηση στην οποία θα μετέχει και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς  Τομέα κ. Φιλήμονας Ζανετίδης, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τυποποίηση του Κασιώτικου μελιού.

Ο κ. Έπαρχος επέστρεψε στην Κάρπαθο το πρωϊ της επόμενης ημέρας.