Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο συναντήθηκαν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στη συνάντηση, κυριάρχησε το θέμα της ανακήρυξης της Κάσου και των Ψαρών ως «Ηρωικών Νήσων», μια οφειλόμενη τιμή της Πολιτείας απέναντι στην Ιστορία, τη μνήμη και τις θυσίες των νησιωτών.

Μια πολύχρονη προσπάθεια που ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, μια  πρωτοβουλία στην επιτυχία της οποίας ήταν καθοριστική η συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής, Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος Δημοκρατίας,Δημήτρης Γάκης, βουλευτής

Οι τρεις άνδρες συζήτησαν για τις δράσεις της «επόμενης ημέρας», υπογραμμίζοντας ότι με την ανακήρυξη της Κάσου και των Ψαρών σε Ηρωικά νησιά, δίνεται μια ξεχωριστή ευκαιρία να αναδείξουμε και να φωτίσουμε τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 στο Αιγαίο και να προβάλλουμε την εθνική σημασία, τον ρόλο και τη μελλοντική προοπτική της νησιωτικής χώρας στον πολιτισμό και στη σύγχρονη αναπτυξιακή διαδικασία. Με μέτρα που θα κινητοποιήσουν ολόπλευρα τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα τους νέους συμπολίτες μας.

Οι δύο βουλευτές του Αιγαίου ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  για τον έμπρακτο σεβασμό που επιδεικνύει σε κάθε θέμα που αφορά τη  Νησιωτική Ελλάδα και ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τους δύο βουλευτές για τις προσπάθειές τους στην ολοκλήρωση αυτής της εθνικής σημασίας νομοθέτησης για την Κάσο και τα Ψαρά.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την αναγκαιότητα εκπόνησης ειδικών αναπτυξιακών μελετών ενταγμένες στην Νησιωτικότητα για τα δύο αυτά νησιά. Στη διάρκεια της συνάντησης ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δράσεις του «Έτους Δωδεκανήσου», που ανακήρυξε η Βουλή με αφορμή τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό κορμό και τις «πολύχρωμες» πολιτισμικά και πολυθεματικές εκδηλώσεις που διενεργήθηκαν σ’ όλα τα νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του Έτους και του παρέδωσε τον αναμνηστικό – συλλεκτικό  φάκελο της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας με τα γραμματόσημα που σχεδιάστηκαν από τα ΕΛΤΑ, αφιερωμένα στην εμβληματική αυτή επέτειο.

Ο Δημήτρης Γάκης, αναφερόμενος στη σημαντική αυτή εικαστική πρωτοβουλία, υπογράμμισε ότι με την παρουσίαση του γραμματόσημου με το επίγραμμα του Φώτη Βαρέλη που είναι χαραγμένο στο βράχο της Σύμης, ολοκληρώθηκαν στη Ρόδο οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 70χρονα από την Ενσωμάτωση,  παντρεύοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ιστορία με τον Πολιτισμό, το χθες με το σήμερα, με στραμμένο το βλέμμα όλων προς το καλύτερο αύριο της Δωδεκανήσου.

Η συνάντηση έκλεισε με τον πιο ευχάριστο τρόπο για την Ιστορία και τον  Πολιτισμό των νησιών μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης της «Στολής του βρακοφόρου του Αιγαίου», της παραδοσιακής ενδυμασίας των νησιών μας, στην Προεδρική Φρουρά.

Σύντομα, τα χρώματα, τα διακοσμητικά κεντήματα και μαζί μ’ αυτά, η δημιουργική ορμή και η ψυχή των νησιωτών θα προβάλλονται σ’ όλο τον κόσμο μέσα από την ομορφιά και το αγέρωχο παράστημα των ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Την πλήρη πρωτοβουλία και ενέργειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της
προσπάθειας, μέχρι και την ΔΩΡΕΑ δύο στολών, έχει η Πολιτιστική Ομάδα
“Αρχιπέλαγος”
.