Μετά την Επίκαιρη Ερώτησή του για το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου και τα Αναβαθμισμένα Περιφερειακά Ιατρεία στη Λίνδο της Ρόδου, στην Αντιμάχεια της Κω και στην Όλυμπο της Καρπάθου από τη συζήτηση της οποίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα, ο ΑΝΤΙΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΉΣ ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΌΣ ΕΠΑΝΉΛΘΕ ΜΕ ΕΠΊΚΑΙΡΗ ΕΡΏΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΔΎΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΊΟ ΟΛΎΜΠΟΥ ΚΑΡΠΆΘΟΥ. Το Ιατρείο, αν και άρτια εξοπλισμένο παραμένει κλειστό επί χρόνια εκθέτοντας σε κινδύνους και ταλαιπωρία χιλιάδες συνολικά κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Κατά την επικείμενη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου θα επαναφέρει και το ζήτημα των υπόλοιπων μονάδων υγείας ρωτώντας τον Υπουργό για την πρόοδο που σημειώθηκε μετά την τελευταία τους κοινοβουλευτική συνομιλία.

Δημήτρης Κρεμαστινός

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του Δημήτρη Κρεμαστινού έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

ΘΈΜΑ: «ΚΛΕΙΣΤΌ ΕΠΊ ΧΡΌΝΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΔΎΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΊΟ ΟΛΎΜΠΟΥ ΚΑΡΠΆΘΟΥ»

Το Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου, είναι μια εξοπλισμένη μονάδα υγείας αποστολή της οποίας είναι η ιατρική κάλυψη ενός πληθυσμού 500-700 κατοίκων το χειμώνα και πολλαπλάσιων τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η ιστορική Όλυμπος είναι απαρέγκλιτος προορισμός των επισκεπτών του νησιού.

Το γεγονός ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου παραμένει τελείως κλειστό εδώ και χρόνια, χωρίς γιατρό αλλά ούτε καν νοσηλευτή δυσκολεύει εξαιρετικά τις συνθήκες ζωής στο νησί. Οι ασθενείς που εξυπηρετούσε αναγκάζονται να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται 52 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή μιάμιση ώρα δρόμο, χωρίς να υπάρχουν ταξί και με το τοπικό λεωφορείο να κάνει τη διαδρομή μόνο 2 φορές την εβδομάδα. Το Κέντρο Υγείας μπορεί και διαθέτει γιατρό που ανεβαίνει μόνο κατά διαστήματα στην Όλυμπο και μόνο για συνταγογράφηση.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου έχει αποστείλει δραματικές εκκλήσεις για στελέχωση με πολιτικό ή στρατιωτικό προσωπικό, τόσο στον Υπουργό Υγείας όσο και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας από το 2015, οι οποίες παρέμειναν αναπάντητες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κίνδυνοι για τη ζωή των κατοίκων Ολύμπου και Διαφανίου είναι ασφαλώς αυξημένοι, η ανισότητα πρόσβασής τους στο δημόσιο αγαθό της υγείας είναι δεδομένη και ο εξοπλισμός του Πολυδύναμου Ιατρείου απαξιώνεται από την αχρησία.

Για τα ανωτέρω, ΕΡΩΤΆΤΑΙ ο Υπουργός Υγείας:

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στελεχωθεί σωστά και να επαναλειτουργήσει άμεσα το Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου, το οποίο παραμένει κλειστό επί χρόνια;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κρεμαστινός