Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή με αφορμή την υπόθεση του 88χρονου που πυροβόλησε τους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του. Στην ερώτησή του ο Δημήτρης Κρεμαστινός θέτει στον Υπουργό Δικαιοσύνης προβληματισμό περί αυτοάμυνας όταν αυτή συμβαίνει ύστερα από εγκληματική επίθεση εντός της οικίας του ατόμου.

Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός

ΕΠIΚΑΙΡΗ ΕΡΏΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης,
Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.Σταύρο Κοντονή

ΘEΜΑ: Η ΑΥΤΟAΜΥΝΑ YΣΤΕΡΑ ΑΠO ΕΠIΘΕΣΗ ΜEΣΑ ΣΤΟ ΣΠIΤΙ

Το πρόσφατο συμβάν της ληστείας του 88χρονου στο σπίτι του, ο οποίος χρησιμοποίησε όπλο φοβούμενος για τη ζωή του όταν δύο ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του τον κακοποίησαν και, εν συνεχεία, το γεγονός ότι εσύρθη σιδηροδέσμιος με χειροπέδες  στο δικαστήριο προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες η κατηγορία της οπλοχρησίας με βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη των ληστών, θέτει το θέμα της αυτοάμυνας και αυτοδικίας στην επικαιρότητα. Διαφορετικό είναι το θέμα της αυτοάμυνας γενικότερα και διαφορετικό το θέμα της αυτοάμυνας ύστερα από δολοφονική επίθεση μέσα στο σπίτι του καθενός.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι εγκληματικές πράξεις με εισβολή σε σπίτια για ληστεία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, προκύπτει το ερώτημα εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει θέμα επικαιροποίησης του Ποινικού Κώδικα επί του θέματος αυτού.

Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο Υπουργός Δικαιοσύνης:

Προτίθεται να μεταβάλει στα σχετικά σημεία τον ποινικό κώδικα ώστε να οριστούν επακριβώς τα όρια της αυτοάμυνας μετά από ληστρική επίθεση, απειλητική για την ανθρώπινη ζωή, εντός του ασύλου της οικίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός