Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, τον εορτασμό της 71ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου το Σαββατοκύριακο 2- 3/3/2019.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε λαμπρή πολιτιστική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π., παρουσία εκπροσώπων Πολιτικών Αρχών καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου και της Αττικής.

Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου
Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε για τέταρτη συνεχή χρονιά με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Καλυθιών του Δήμου Ρόδου με επικεφαλής τον μαέστρο κ. Γιώργο Μαλωϊνα και ακούστηκε ζωντανά ο Ύμνος της Δωδεκανήσου και ο Ύμνος της Δωδεκανησιακής Νεολαίας, μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό περιβάλλον, ενώ ήδη οι κοπέλες με τις παραδοσιακές φορεσιές των νησιών μας, είχαν κάνει την είσοδό τους στη σκηνή.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Νίκος Δελαγραμμάτικας Κασιακής καταγωγής,  υπεύθυνος της ροής του προγράμματος, μαζί με την κ. Σοφία Ηρακλείδου, Χαλκίτικης καταγωγής, την κ. Αγγελική Καραγγέλου Λεριακής καταγωγής και τον κ. Μιχάλη Χατζηνικήτα, Τηλιακής καταγωγής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για την επέτειό μας.

Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου
Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της επετείου και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την νεολαία της παροικίας μας, που κάθε χρόνο δίνει το δυναμικό της παρόν σε όλες τις Δωδεκανησιακές εκδηλώσεις, σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες και αντιξοότητες.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε για ένα χαιρετισμό, τον αντιπρόεδρο της Βουλής καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Ναύαρχο κ. Γιάννη Ντουνιαδάκη και μοναδικό εκπρόσωπο της συνδιοργανώτριας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την Δήμαρχο της Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου Τσανάκη και τον υποψήφιο Δήμαρχο Αστυπάλαιας κ. Νίκο Κομινέα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης με την εκπρόσωπο των Καστελοριζιών.
Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

Ακολούθησε η παρουσίαση χορών από όλα τα νησιά μας, η οποία ήταν όπως πάντοτε μοναδική.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μουσικούς μας Γιώργο Αναστασιάδη, Μανώλη Κόττορο, Στέλλα Βαλάση, Γιάννη Μεγαλούδη, Ανδρέα Φασάκη, Μηνά Μιχαηλίδη, Μιχάλη Νητάκη, Σπύρο Παπαβασιλείου, Μανώλη Πολιά, Κωνσταντίνα Γαμπιεράκη και Σώζο Γαμπιεράκη.

Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου
Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης, εκτός από τους εκπροσώπους όλων των Δωδεκανησιακών Σωματείων της Αττικής, η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρία Γιαννακάκη, ο βουλευτής ΝΔ Β Πειραιώς κ. Γιάννης Τραγάκης,  ο πρώην Γεν. Γραμματέας Αιγαίου, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑ.ΟΣ κ. Μικές Στεφανίδης, η εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου, η αντιδήμαρχος οικονομικών Πειραιά κ. Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου κ. Παναγιώτης Τοπούζης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας Ρόδου κ. Μιχάλης Καφετζής, ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιά ΚΙΝΑΛ, κ. Στέλιος Μανουσάκης, οι επίτιμοι πρόεδροι της Ομοσπονδίας μας κκ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, ο πρόεδρος και ο Ταμίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κκ Πασχάλης Συρίγος και Φραγκίσκος Ράμφος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδ/σου “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” Καθηγητής κ. Μηνάς Αλεξιάδης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας κ. Δημήτρης Βρόντος, ο υπεύθυνος Αλιευτικού Τουρισμού κ. Γιώργος Λουρδής.

Γραπτά μηνύματα έστειλαν: ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

Την Κυριακή 3 Μαρτίου, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κκ. Χρυσόστομου και παρουσία μεγάλου πλήθους συμπατριωτών μας. Το μήνυμα της επετείου απέδωσε η καθηγήτρια κ. Μαρία Σαμπατακάκη.

Ακολούθησε η καθιερωμένη πομπή από τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Η κατάθεση στεφάνων έγινε παρουσία  μεγάλου πλήθους, από τους: κ. Ελένη Σταματάκη, βουλευτή Α΄ Πειραιά, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Παππά, πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. κ. Κατερίνα Βουρεξάκη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Διακομιχάλη, πρόεδρο Νεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ταξίαρχο κ. Αθ. Γκανά, εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου κ. Χρ. Χριστοδούλου, κ. Αγγελική Λεβέντη, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων Αττικής, εκ μέρους της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου, κ. Μικέ Στεφανίδη, πρόεδρο Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου ΛΑΟΣ κ. Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, Δήμαρχο της Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Στέφανο Κυριαζή, πρόεδρο ΔΟΠΑΡ, εκ μέρους του Δήμου Ρόδου κ. Γιώργο Δαβάκη, Αντιδήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Φραγκούλη, πρόεδρο Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς.

Εορτασμός της Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

Στη συνέχεια, το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέο βιβλίου – μυθιστορήματος του Νίκου Κωνσταντινίδη με τίτλο: «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΑ» από τις εκδόσεις «Παπαζήση». Την παρουσίαση έκαναν: οι κυρίες Μαρία Αφθονίδου και Σοφία Ηρακλείδου και ο κ. Γιάννης Φραγκούλης.

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής 3/3  παραβρέθηκαν, εκτός από τους παραπάνω αναφερόμενους και  τους εκπροσώπους όλων των Δωδεκανησιακών Σωματείων της Αττικής, ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Νικόλαος Σαλαβράκος, η πρώην βουλευτής ΝΔ κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία του πνευματικού κόσμου της Δωδεκανησιακής μας παροικίας.

Θερμές ευχαριστίες αποστέλλουμε στην εταιρεία BLUE STAR FERRIES και ειδικότερα στον συμπατριώτη μας κ. Μιχάλη Σακέλλη, για την χορηγία του στην μετακίνηση της Φιλαρμονικής από και προς την Ρόδο καθώς επίσης στην εταιρεία ΒΑΠ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ, για την προσφορά των αναψυκτικών.

Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας